Smoking Loon Steelbird Chardonnay ja kuhaa hollandaise

Kalifornian chardonnay tunnetaan vahvasta tammisuudestaan. Tässä chardonnayssa tammea ei ole kuitenkaan käytetty lainkaan. Siksi maku on hedelmäisyydeltään raikkaampi.

Smoking Loon Steelbird Chardonnay 2020 (15,98€)
Yhdysvallat, Kalifornia
Saatavuus (10.7.2023): Helsinki Arkadian myymälä / tilattavissa omaan Alkoon

Tammettamaton chardonnay on harvinaisempi tyyli Kaliforniassa

Tausta

Kalifornia on tunnettu etenkin chardonnaystaan. Aika usein on käytetty tammea, joka dominoi liikaa tai maistuu päälle liimatulta ja vaniljaiselta. Suomessa rieslingeihin tottuneet kuluttajat pääsääntöisesti vierastavat tällaista tammisuutta, mutta nämä ovat tietysti makuasioita ja tottumiskysymyksiä.

Oma näkemykseni on se, että Kaliforniassa tammi on kyllä selvästi enemmän esillä verrattuna moniin muihin viinialueisiin. Mikä kuitenkin vaikuttaa erikoiselta, sillä jos katsoo Kalifornian tuottajien sivuja, kaikki puhuvat hienovaraisesta tammen kosketuksesta. Ehkä amerikkalainen maku on tässä kohtaa erilainen.

Tämän viinin kohdalla tammisuudesta ei tarvitse huolehtia, sillä viini on sataprosenttisesti kypsynyt terästankissa. Se tarkoittaa hedelmän parempaa erottuvuutta, raikkaan hapokkaita aromeja ja jopa pientä kukkaisuutta. Maun runsaudesta ei ole kuitenkaan tingitty.

Luonnehdinta

Hedelmäisessä ja kevyen mineraalisessa tuoksussa on hienoja jokikiviin viittaavia piirteitä.

Maku on eloisa monellakin tavalla: raikkaat hedelmähapot kiristävät mukavasti poskissa ja hedelmäisyys täyttää suun kypsän sitruksisilla, omenaisilla ja ananaksen kaltaisilla trooppisen hedelmäisillä mauilla.

Kokonaisuus on kukkea ja runsas, mutta myös helposti kulauteltava. Viini sopii noutopöydän viiniksi, mutta makua riittää hienommillekin ruoille. Kokkikin nauttii tätä ruoanlaiton lomassa.

Smoking Loon Steelbird Chardonnaysta saat aidon kalifornialaisen kokemuksen ilman tammea. Viinin löydät Alkon tilausvalikoimasta.

Smoking Loon Steelbird Chardonnay 2020 (15,98€), 4/5 tähteä


Voissa paistettu kuha täyteläisellä hollandaisella on yhdessä tämän viinin kanssa loistava kesäruoka. Kokeile chardonnayta myös rapuviininä.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit