Steininger Cabernet Sauvignon -kuohuviini on upea harvinaisuus

Tiesin, että itävaltalaisen Steiningerin viinit ovat korkeaa tasoa. Silti tämä cabernet-kuohuviini ylitti odotukset.


Alkon ainoa Cabernet Sauvignon -kuohuviini

Tausta

Wienin luoteispuolella Kamptalin viinialueella toimiva Steininger on tunnettu laadustaan. Kotipaikka löytyy Langenloisista, josta on matkaa Tonavalle vain kymmenen kilometriä.

55 hehtaarin perhetila on perustettu 1939, mutta viineihin keskittyminen alkoi vasta vuonna 1980. Sektin eli kuohuviinin valmistus alkoi 1989. Kuohuviineissä ideana on ollut tehdä lajikeviinejä, mikä on ainakin minun mielestäni superkiinnostavaa.

Muitakin loistavia lajikeviinejä Steiningerilta löytyy. Kannattaa maistaa esimerkiksi valkoviini Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner.

Jos Grüner Veltliner on Itävallan tyypillisin lajike, Cabernet Sauvignon ei sitä ole kattaen vain reilun prosentin Itävallan viiniviljelmistä. Siksi onkin hyvin erikoista, että Alkon ainoa Cabernet Sauvignonista tehty kuohuviini tulee juuri Itävallasta. Cabernet Sauvignonia löytyy kyllä joistakin muista kuohuviineistä, mutta ei lajikeviininä.

Viini on kypsynyt tammitynnyrissä 6 kuukautta ja pullossa hiivasakan päällä 9 kuukautta.

Luonnehdinta

Omaleimaisesta mausta löytyy kirsikkaa, kivellisiä hedelmiä, omenaa, vadelmaa ja sitruksisuutta.

Parasta Steiningerissa on sen upea happorakenne ja ryhdikkyys, mitkä yhdessä hienon aromikkuuden kanssa tekevät siitä monipuolisen, ja myös hyvin elegantin, ruokaviinin. Minulle ainakin syntyy vaikutelmia roseesamppanjasta.

Ruokapareiksi sopivat vaaleat lihat, äyriäiset ja kasvikset. Maistoin tämän viinin toukokuun alussa, kun oli Charlesin kruunajaiset, ja huomasin reseptin, jota halusin kokeilla.

Kasvisruokavaliota pääosin noudattava Charles on tunnettu luomutuotannon pioneeri, joten luontevaa oli, että kuninkaan valitsema "signature dish" on kasvispiirakka.

Coronation quiche syntyy sokerittomasta muropohjasta, kermasta, maidosta, kananmunista, tuoreesta rakuunasta, pinaatista, härkäpavuista ja cheddar-raasteesta. Aika hyvä piirakka!

Ajattelin tämän piirakan olevan roseekuohuviinille maultaan haasteellisempi kuin vaikka kanapiirakka, mutta mitä vielä. Hyvin toimivat ruoka ja viini yhteen.

Kannattaa maistaa Steininger, se on harvinaisuutensa eli rypälevalintansa ansiosta uniikki, jopa samppanjan haastava, kuohuviini.

Steininger Cabernet Sauvignon Rosé Sekt Brut 2019 (24,99€), 4/5 tähteä


Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit