Huippulöytöjä Etelä-Afrikan viinitarjonnasta

Maistoimme viisi eteläafrikkalaista viiniä, eikä yksikään ollut pettymys. Näyttää siltä, että Etelä-Afrikan viinitarjonta parantuu jatkuvasti.Chenin blanc ja pinotage ovat tyypillisiä Etelä-Afrikan viinejä

Etelä-Afrikan bulkkituotanto on tullut suomalaisille tutuksi. On kulauteltu paljon etenkin halpoja valkoisia laatikkoviinejä ja runsaita kahvinmakuisia punaviinejä. Laatu ei ole aina ollut kaksista.

Hyvää laatua on toki saanut rahalla, mutta vasta viime aikoina myös edullisemman pään viineissä on alkanut maistua puhdaspiirteisyys ja laadukkuus. Kehitystä on siis tapahtunut.

Etelä-Afrikan viinitarjonnan kaksi kulmakiveä ovat Chenin Blanc ja Pinotage. On uskomatonta miten hyviä chenin blancjea löytyy tänä päivänä jo reilun kympin hintaluokasta. Ja jos hintaa hieman nostetaan, ei edes Loiren chenin blanceista ole vastusta.

Vuonna 1925 Etelä-Afrikassa risteytetty Pinotage on ollut etenkin halpispunaviinien rypäle, mikä on vaikuttanut sen maineeseen. Osaavissa käsissä Pinotagesta saa kuitenkin upeita kansainvälisen tason huippuviinejä, kuten The Mentors Pinotage osoittaa.

Etelä-Afrikan välimerellisessä ilmastossa kasvaa monia muitakin rypäleitä. Koska maa on pääsääntöisesti lämmin, kasvupaikoilla ja viilentävillä mikroilmastoilla on iso merkitys rypäleiden optimaaliselle kypsymiselle.

Esimerkiksi rannikon Elgin nauttii meren viileistä tuulistä. Samoin on Stellenboschissa, jota viilentää False Bayn tuulet sekä vuorenrinteet. Paarl on puolestaan lämpimämpi alue, mikä kehittää viineihin kypsyyttä ja täyteläisyyttä, mutta myös siellä mikroilmastoilla ja rinteiden ilmansuunnilla on merkitystä.

Eri alueiden rypäleistä sekoitetut viinit ovat tyypillistä Etelä-Afrikkaa. Uskotaan, että keräämällä parhaat rypäleet eri alueilta ja laittamalla ne yhteen, saadaan paras viini. Siksi monien viinien etiketeissä lukee pelkästään Western Cape, koska rypäleet tulevat useammalta alueelta, esimerkiksi Stellenboschista ja Paarlista. Etelä-Afrikassa tällainen (suuralue) ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti huonoa viiniä, toisin kuin muualla maailmassa.

Seuraavaksi esittelemme maistamamme viinit.

Avondale Armilla Méthode Cap Classic Blanc de Blanc Brut 2011

Harvinaisen upeaan ikään (12 vuotta) ehtinyt Chardonnaysta tehty kuohuviini Paarlista.

Erittäin paahteinen ja kehittynyt tuoksu, mikä paljastaa viinillä olevan hyvin ikää. Tuoksusta löytyy myös makean hunajaisia piirteitä.

Maku on hieman yllättäen erittäin hapokas, jopa terävä. Tuoksun perusteella odottaisi jotain kypsempää ja kehittyneempää. Viinin lämmetessä lasissa sen kehittyneemmät maut pääsevät paremmin esiin, mutta valitettavasti kuplat alkavat olla tässä vaiheessa jo kadonneet.

Maussa on sitruksisuutta, hapanta omenankotaa ja mineraalista hapokkuutta.

Kermaisen pehmeä parsakeitto vain korostaa viinin hapokkuutta. Yhdistettynä keitosta löytyvään sitruunaan maku on aika kirpeä. Tarjoilulämpötilaan kannattaakin kiinnittää huomiota ja tarjota viini hieman tavanomaista lämpimämpänä. Se tuo tämän laatuviinin syvemmät vivahteet paremmin esille ja pehmentää ruoka-viinikokonaisuutta.

Myynnissä oleva vuosikerta on ilmeisesti loppumassa Alkosta, mutta toivottavasti uusi vuosikerta on tulossa.

Avondale Armilla Méthode Cap Classic Blanc de Blanc Brut 2011 (26,98€), 4/5 tähteä


Vaihtoehtoisesti kokeile tätä sokkotestiemme menestyjää: Graham Beck Blanc de Blancs Méthode Cap Classique Brut 2016 (24,90€)

Avondale Armilla Méthode Cap Classic Blanc de Blanc Brut 2011


Tyylikkään kuohuviinin ruokapari on parsakeitto.


Simonsig Chenin Blanc 2021

Edullinen ja todella suunmyötöinen chenin blanc Stellenboschista.

Melko hento makean hedelmäinen tuoksu, jossa melonia ja muita trooppisia hedelmiä.

Maultaan hyvin hedelmäinen, mutta myös ryhdikkään hapokas viini. Trooppiset hedelmät jäävät hieman taka-alalle, kun viinin kirpeä greippisyys valtaa tilaa.

Maussa on myös hieman yrttisyyttä vähän samaan tapaan kuin sauvignon blancissa.

Parsakeiton kanssa viini kaipaisi enemmän runsautta ja jää siltä osin vaisuksi. Viinin ruokapariksi mietittiin kuitenkin salaattia, mikä osoittautuikin täysosumaksi. Salaatin kirpeät ja hedelmäiset maut (kastikkessa muun muassa greippimehua) toistuvat viinissä, joten tällä yhdistelmällä ei voi mennä vikaan.

Mielettömän hyvä hinta-laatusuhde.

Simonsig Chenin Blanc 2021 (12,98€), 4/5 tähteä


Simonsig Chenin Blanc 2021


Chenin blancin ruokapari on appelsiini-oliivisalaatti.


Migliarina Chardonnay 2020

Tämä chardonnay tulee Elginistä, joka tunnetaan etenkin viileän ilmaston chardonnaystaan ja pinot noiristaan. Meren viilentävä läheisyys ja aamusumu mahdollistavat rypäleiden hitaan kypsymisen, minkä ansiosta viineistä tulee hyvärakenteisia ja moniulotteisia. Elgin on mielestäni Etelä-Afrikan parhaita viinialueita. Harmillista, että Elginin viinejä löytyy Alkosta vaihtelevasti: Elginin viinit

Tuoksussa on kaikki tammitetun chardonnayn piirteet: voi, paahteisuus, paukkumaissi ja pähkinä. Tammen alta pilkistää hieman hedelmää.

Suutuntuma on suuri ja leveä, silti tasapainoinen. Tammi maistuu myös suussa, mutta sitä kompensoi mukavasti kypsyneet hedelmät, kuten meloni ja limettisyys.

Elginin chardonnay on erittäin hyvä viini kala-aterialle. Se ei ole liian ylivoimainen, mutta ei myöskään jää vaisuksi ruoan kanssa. Viinin paahdetut ominaisuudet toimivat hyvin erityisesti voissa paistetun kalan kanssa. Lisäksi viinistä löytyvä hedelmäinen kirpeys toimii kuin kalan päälle pirskotettu sitruunanmehu.

Migliarina Chardonnay 2020 (20,82€), 4/5 tähteä


Migliarina Chardonnay 2020


Tammitetun chardonnayn ruokapari on voissa paistetut meribassi ja kotimainen ahven.


Avondale Genus 2019

Tämä Paarlista tuleva sekoiteviini (Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Franc) jäljittelee rypäleiden ja tyylinsä puolesta Bordeaux'n punaviinejä.

Voimakas, kevyesti hilloinen tuoksu, jossa myös myös mausteisuutta, nahkaa ja tummia marjoja.

Monipuolinen ja tasapainoinen, roteva pohjavire. Ei ole kuitenkaan niin täyteläinen kuin tuoksun perusteella voisi odottaa.

Syvän marjaista hedelmäisyyttä komppaa kehittyneet tanniinit.

On muuten erittäin hyvä viini mausteisten liharuokien kanssa! Viini saa ryhtiä tanniineista, joten se kestää monia ruoan ominaisuuksia ja leikkaa ruoan läpi hyvin. Koska viinissä on itsessään mausteisuutta, ruoan voimakkaat mausteet eivät ole haitaksi.

Avondale Genus 2019 (26,50€), 4/5 tähteä


Avondale Genus 2019


Bordeaux-blend toimi erittäin hyvin mausteisten makkaroiden kanssa. Etelä-Afrikassa grillataan boerewors-makkaraa.


KWV The Mentors Pinotage 2018

Jos edellinen viini oli yhden alueen sekoite useista rypälelajikkeista, tämä pinotage-lajikeviini on saanut rypäleensä useammalta alueelta. Siksi viinin alueeksi on määritelty epämääräisesti Coastal Region.

KWV The Mentors Pinotage on makunsa puolesta huippuesimerkki siitä, miten Etelä-Afrikassa osataan tehdä laatusekoitteita eri alueiden parhaista rypäleistä.

Viini on kypsynyt 18 kuukautta tammitynnyreissä, joista 70% oli uusia (85% ranskalaista tammea, 15% amerikkalaista).

Halpis-pinotagen tuosussa olisi tyypillisesti havaittavissa kosiskelevaa mokkaisuutta tai poltettua kumia. Mitään sellaista ei tässä huippuviinissä ole.

Erittäin suuri ja hillomainen tuoksu, jossa selkeää makeutta, tummaa marjaisuutta, joulumausteita ja suklaata.

Erittäin täyteläinen viini, jossa siitäkin huolimatta mukavaa ryhtiä. Mausteisuus ja suklaisuus täydentävät voimakasta marjaisuutta. Tanniinit ovat silkkiset.

Omiensa joukossa mausteisen liharuoan kanssa. Silti hieman yksioikoinen ruokaviininä, ainakin jos vertaa Avondaleen.

Kuitenkin erittäin laadukas ja elegantti viini rypäleestä, josta yleensä tapaa erittäin räikeitä ääripäitä.

KWV The Mentors Pinotage 2018 (29,98€), 4.5/5 tähteä


KWV The Mentors Pinotage 2018


Pinotagen ruokapari on Etelä-Afrikan braai eli barbeque, esimeriksi mausteiset ribsit.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit