Tiedätkö mikä viini on gavi?

Gavi on Piemonten ja koko Italian tärkeimpiä valkoviinejä. Gavi tunnetaan erityisesti Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, mutta Suomessa se on ollut aika harvinainen tapaus. Kannattaako gaviin siis tutustua?

Roberto Sarotto Gavi Virgilio 2021 (13,99€)
Italia, Piemonte

Kuiva, raikkaan hedelmäinen ja sopusointuinen

Gavia tehdään Piemonten eteläisissä osissa lähellä Genovaa. Vaikka gavi onkin juuri ja juuri piemontelainen viini, Ligurian ruokakulttuuri antaa alueelle vaikutuksensa. Gavi toimiikin erityisen hyvin läheisen meren antimien kanssa.

Gavi fakta
  • Valmistetaan Piemontessa noin 10 kunnan alueella
  • Italian korkein laatuluokitus DOCG
  • "Valkoviinien barolo"
  • Tehdään Cortese-rypäleestä
  • Valmistusmäärä yli 10 milj. pulloa / vuosi
  • Sitruksinen, omenainen, persikkainen, mantelinen ja mineraalinen
  • Hapokkuus keskitasoa
  • "Gavi di gavi" (viini Gavin kaupungin alueelta)
  • Muistuttaa hieman pinot grigiota ja Loiren sauvignon blancia
  • Nautitaan yleensä nuorena

Gavi on keskihintainen viini, jota on pidetty muualla Euroopassa suosittuna ravintolaviininä ja ruokakauppojen viinihyllyjen vakiotavarana. Gavilla on mielestäni varsin hyvä maine myös laatuviininä. Joskus puhutaan jopa valkoviinien barolosta, mikä on paljon sanottu.

Suomessa gaviin törmää harvoin (Alkossa 2 viiniä) ja täytyi oikein muistella, milloin viimeksi maistoin gavia. Siksi olikin aika ottaa tarkasteluun Alkon uutuus-gavi tämän vuoden keväältä.

Roberto Sarotto Gavi Virgilio 2021 on tuoksultaan selväpiirteisen hedelmäinen ja hieno. Siitä löytyy kypsää hedelmää ja aprikoosia.

Maku on aika runsaan hedelmäinen, mutta raikas silti, sillä herkullisen pehmeä hapokkuus ja vihreä omenaisuus antavat hedelmäisyydelle pirteän luonteen. Hedelmäisyydessä on myös persikkaisuutta.

Kivisen mineraaliset vivahteet viimeistelevät tasapainoisen ja helposti lähestyttävän maun.

Gavi on todella miellyttävä ja helposti suositeltava viini, joka toimii sellaisenaan seurustelun merkeissä tai monipuolisesti ruokaviininä.

Tarjoa gavin kanssa antipastoja, kanaa, katkarapuja, voissa paistettua kuhaa, pehmeitä juustoja, pestoa, simpukoita tai Välimeren kasviksia.

Roberto Sarotto Gavi Virgilio 2021 (13,99€), 4/5 tähteä


Gavi toimii erityisen hyvin äyriäisten ja kalan kanssa. Kokeilimme gavin seurassa spagettia sinisimpukoilla ja ravunpyrstöillä. Aivan täydellistä. Ainekset: spagetti, voi, oliiviöljy, fenkoli, salottisipuli, valkosipuli, chili, sitruuna, säilötyt kirsikkatomaatit, katkaravunpyrstöt, sinisimpukat ja persilja.

Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit