Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato - elegantti kesärosee

Paikallisista lajikkeista tehdyt roseeviinit ovat kiinnostavimpia. Niin myös Italiassa, jonka monipuolisesta tarjonnasta maistoimme Piemonten Nebbiolosta tehdyn kesäroseen.

Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato 2021 (10,99€)
Italia, Piemonte

Nebbiolo tunnetaan etenkin barolo-lajikkeena, mutta se taipuu myös roseeviiniksi

Tausta

Italiasta tulee varsin päteviä roseeviinejä, jotka haastavat Ranskan ja Provencen ykkösasemaa. Alkon valikoiman tuotemäärissä Italia on Ranskan jälkeen kakkonen roseeviineissä.

Roseeviinit syntyvät tummista rypäleistä. Italiassa roseeviinejä tehdään kansainvälisistä lajikkeista, kuten Syrah, Merlot ja Pinot Noir, mutta ehdottomasti mielenkiintoisimmat viinit valmistetaan paikallisista lajikkeista, jolloin viinissä voi maistaa alueilleen tyypillisiä piirteitä. Italialaisia paikallisia lajikkeita ovat esimerkiksi Apulian Negroamaro, Basilicatan ja Campanian Aglianico, Sisilian Nero d'Avola, Toscanan Sangiovese sekä Veneton Corvina (amarone-rypäle).

Maistamamme Ricossa Rosato on tehty Piemonten ja monien mielestä koko Italian tärkeimmästä rypäleestä, Nebbiolosta. Esimerkiksi Italian kuuluisimpiin lukeutuvat punaviinit barolo ja barbaresco on tehty yksinomaan Nebbiolosta. Lajike on tunnettu etenkin runsaista tanniineistaan, mutta myös hienosta aromaattisuudestaan ja kukkaisista sävyistä.

Luonnehdinta

Viini on värisävyltään lohenpunainen.

Tuoksussa on hentoa hedelmäisyyttä.

Täysin kuiva maku antaa herukkaa, mansikkaa, pirteää sitrusta sekä hieman persikkaa. Hedelmäisyys on kuitenkin hienovaraista ja kevyesti kukkaista, mikä sopii Nebbiolon tyyliin.

Mukavasti hapokas maku ei ole erityisen aromikas ja oikeastaan aika pidättyvä. Mausta löytyy myös ripaus yrttisiä ja mineraalisia sävyjä.

Ricossa Rosato on kepeä ja elegantti kesärosee, jolle hapokkuus ja mineraalisuus antavat pienen puraisun. Itse nauttisin tämän viinin nimenomaan ruokaviininä kasvispitoisten kesäisten ruokien kanssa. Kokeille vaikka grillattua kanaa lämpimillä kasviksilla tai salaatilla.

Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato 2021 (10,99€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit