Millainen viini schiava on?

Harvinainen italialainen punaviini schiava on kepeä ja raikkaan punahedelmäinen viini, jonka aitous ihastuttaa.

Elena Walch Schiava 2019 (17,98€)
Italia, Trentino-Alto Adige

Hedelmäisyyttä ja eleganttia aromikkuutta Alppien rinteiltä

Schiava-nimisiä viinejä löytyy Alkosta vain yksi, tässä jutussa esitelty Elena Walchin versio. Schiavan nimitys tulee samannimisestä rypäleestä, joka tunnetaan Saksassa nimellä Trollinger.

Schiavaa viljellään kahdella alueella, Italiassa Alto Adigessa (Etelä-Tiroli) sekä Saksassa Württembergissä. Alkon saksalaisia Trollinger-viinejä en ole maistanut, mutta niitä löytyy tällä hetkellä kaksi: Karl Haidle Fass 29 Trollinger 2020 (15,99€) ja Knauss Pure Red 2018 (23,35€).

Kaiken kaikkiaan Schiava-rypäleestä tehtyjä viinejä löytyy siis kolme. Juuri harvinaisuus on minusta erityisen kiinnostavaa, sillä lähes poikkeuksetta tällaisissa viineissä on jotain erilaista ja uutta.

Elena Walch on perheyritys ja Alto Adigen johtavia tuottajia. Menestystä on tullut myös kansainvälisesti. Walchilta kannattaa maistaa myös muita viinejä:

Elena Walchin myynnissä olevat viinit

Olen huomannut, että Alppien rinteillä syntyy elegantteja ja aromikkaita viinejä. Kannattaa maistaa vertailun vuoksi esimerkiksi loistava Cantina Andrian Pinot Noir (22,80€). Schiavassa ja pinot noirissa onkin samoja ominaisuuksia, kuten kepeys ja vivahteikas aromikkuus.

Schiavan ensivaikutelma voi olla epäuskottava, koska värisävy on niin ohut ja suutuntuma hattaramainen. Puhdas, mehukas ja aito maku on kuitenkin lopulta yllättävänkin aromikas.

Moni odottaa punaviiniltä täyteläisyyttä ja tanniineja, mutta schiavassa pääosassa on hedelmäisyys, joka on kuin kokoelma suoraan puutarhasta kerättyjä granaattiomenia, herukoita, kirsikoita ja vadelmia. Maussa on myös happamampaa karpaloa, metsänpohjaa ja punaisia ruusuja.

Tasapainoisessa ja helposti nautittavassa kokonaisuudessa yhdistyy hienosti puutarhan punaiset hedelmät ja metsäiset vivahteet. Vaikka schiavassa onkin mehumaista hedelmää, se ei kuitenkaan vähennä sen viinimäisyyttä.

Schiava on herkällä tavalla aito ja erilainen kokemus. Se on myös monipuolinen ruokaviini antipastoille, pastalle, kalalle, kanalle ja kasviksille.

Elena Walch Schiava 2019 (17,98€), 4/5 tähteäKuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit