Tämä sinun tulee tietää valkoisesta malbecista

Onko Malbecista tehty valkoviini vain huono vitsi? Maistoimme toukokuun erikoiserissä esitellyn argentiinalaisen valkoisen malbecin ja otimme selvää.

Artesano de Argento Organic White Malbec 2021 (14,98€)
Argentiina, Mendoza
Saatavilla monista Alkon myymälöistä eri puolilta Suomea

Valkoinen malbec tehdään tummista rypäleistä

Tausta

Tummista rypäleistä tehty valkoviini ei ole sinänsä uusi juttu, mutta Malbecin kohdalla tämä on ensimmäiseni. Kuohuviineissä Blanc de noirs -termiin törmää useimmiten samppanjan kohdalla, jolloin vaalea samppanja on syntynyt yleensä tummista Pinot Noir -rypäleistä.

Harvinaisuutensa vuoksi tummista rypäleistä tehtyjä valkoviinejä tulee maistettua enimmäkseen vain viineihin erikoistuneissa ruokaravintoloissa menujen yhteydessä. Hyvin harvoin niitä tulee ostettua, ja kun tulee, kokemus on yleensä pienoinen pettymys.

Malbecin (rypälelajike) alkuperä on Ranskassa, mutta se on menestynyt etenkin Argentiinassa, missä siitä tuotetaan hyvin tummasävyisiä punaviinejä. Miten ihmeessä sama rypäle voi kääntyä valkoviiniksi? Selitys on yksinkertainen.

Vaikka Malbecin kuori on tumma, hedelmän liha on kuitenkin vaaleaa. Viinin väri syntyykin kuorikontaktista käymisastiassa. Mutta kun rypäleet puristetaan hellävaroen ja kuoret poistetaan nopeasti, saadaankin vaaleaa mehua, josta syntyy tarvittaessa hyvinkin kirkasta valkoviiniä.

Punaviinirypäleissä on kuitenkin omanlaisensa rustiikkisempi tai juurevampi aromikkuus sekä tanniineja. Punaviinirypäleen ominaisuudet maistuvat myös valkoviinissä, vaikka väriaineiden ja tanniinien vaikutus jääkin vähäisemmäksi. Tämä on mielestäni yhtä lailla niin vahvuus kuin heikkous.

Malbecin ansiosta valkoviinin aromimaailma on täysin ainutlaatuinen, mikä tekee viinistä kiinnostavan. Valitettavasti ainutlaatuisuus on turhankin erikoinen ja jossain määrin karkea, eikä kokemus välttämättä vedä vertoja perinteisille valkoviineille. Osin tämä on makuasia.

Miksi valkoinen malbec on siis tehty? Argentiina on kamppaillut inflaation, kannattavuuden ja muiden taloudellisten tekijöiden parissa, mikä heijastuu viinialan investointeihin ja lopulta myös viinin laatuun.

Tällaisessa tilanteessa yhteen viinityyliin ja edullisiin käyttöviineihin erikoistuminen on riskialtista, koska kuluttajat voivat kyllästyä tai pettyä pariin huonoon vuosikertaan. Suomessa onkin nähty Argentiinan viinien laskevia myyntilukuja jo vuodesta 2015.

Olen havainnut, että taloudellisesta tilanteesta huolimatta tai ehkä juuri sen takia viinialan perustan vahvistamiseksi Argentiinassa on uskallettu hakea uutta strategiaa muun muassa pieneristä, pientuottajaviineistä, kestävästä kehityksestä sekä perinteisestä tyylistä poikkeavista kokeiluista.

Olemme jo aiemmin nähneet viskitynnyrissä ja betoniamforassa kypsyneet malbecit. Ja nyt sitten Argentiinan viinien uusi aalto toi meille valkoisen malbecin. Sinänsä ei ole mitään syytä, miksei tätä viiniä olisi voitu nähdä jo vuosikymmentä aiemmin.

Luonnehdinta

Yllättävän vaalea värisävy, vaikka viini onkin tehty tummista rypäleistä.

Tuoksussa on persikkaa, kypsää melonia ja kirpeää omenaa.

Suutuntuma on kuiva, hapokas ja hieman jyrkkä. Ensipuraisu ei ole helpoimmasta päästä.

Hedelmäisyys on aprikoosinen, greippinen, karviaismainen, raa'an herukkainen ja kukkainen.

Lopulta suuhun jää maistumaan jokikivisen mineraaliset ja suun täyttävät kypsän sitruksiset vivahteet.

Valkoisessa malbecissa on punaviinirypäleen asennetta, reilusti aromikkuutta ja tietynlaista väkevyyttä. Totutusta poikkeava makumaailma on rohkea, mutta kuitenkin jossain määrin haastava. Ruoka voi pehmentää makua. Kokeile esimerkiksi vaaleaa grillattua kalaa. Erikoisuus, joka kannattaa uteliaan maistaa.

Artesano de Argento Organic White Malbec 2021 (14,98€)


Tämä viini: luomu, vegaaninen, ympäristövastuullinen pullo ja reilun kaupan tuote.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit