Nyhtölammasburgeri ja Tarapaca Pinot Noir Reserva
Mutkaton pinot noir Chilestä toimii mainiosti kreikkalaisvaikutteisen nyhtölammasburgerin seurassa.
Ensin liha uuniin rosmariinilla, timjamilla, savupaprikalla, valkosipulijauheella, suolalla ja pippurilla pintamaustettuna. Pohjalle loraus vettä, pari sipulia ja jokunen valkosipulinkynsi.
Kun liha kypsyi viiden tunnin ajan, oli aikaa miettiä itse burgeria. Kreikkalaisvaikutteinen burgerimme rakentuisi seuraavista aineksista ylhäältä alas:
Kun liha oli sopivasti ylikypsää, poistin paistin padasta, siivilöin liemen ja laitoin lihan takaisin pataan. Lihan sai nyhdettyä helposti kahdella haarukalla. Lopuksi lisäsin joukkoon siivilöidyn liemen, yhden pienen sitruunan mehun, kahden limetin mehun ja noin 3 ruokalusikkaa ruokosokeria. Tämän jälkeen liha sai vielä hetken tasaantua uunissa.
Kun ainekset pilkkoo valmiiksi, burgerit on nopea koota ja ne pysyvät lämpimänä tarjoiluun asti. Briossisämpylät sivellään vielä voisulalla ja viimeistellään paahtamalla kuumalla pannulla, pohja ja kansi molemmin puolin.
Tarapacan tämän kevään uutuus Pinot Noir Reserva on mutkaton käyttöviini, jonka keskitäyteläinen rakenne ja keskitason tanniinit sopivat hyvin burgereille. Missään nimessä burgerille ei kannata valita tiukan tanniinista tai suurta jyräävää viiniä.
Pinot Noir Reserva on värisävyltään läpikuultavan rubiininpunainen.
Mausta löytyy lyhyesti sanoen marjaisuutta, happoja ja mausteita.
Hapokkuus on kantavaa ja maku aika napakka. Kirsikan, mansikan ja etenkin vadelman maku maistuvat ensisijaisesti, mutta myös happamampaa karpaloa löytyy. Maku kääntyy aika makean mausteiseen ja tammiseen lopetukseen.
Tarapacá Reserva Pinot Noir on ihan hyvä perustason pinot noir, sopivan lempeä burgerille, mutta myös riittävän hapokas toimiakseen ruokaviininä.
Tarapacá Pinot Noir Reserva 2021 (10,99€), 3/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta
Nyhtölammasburger
Tutkin pakastimen sisältöä ja huomasin, että pääsiäiseltä oli jäänyt käyttämättä pieni uusiseelantilainen lampaanpaisti. Koska näin kesäisin maistuu burgerit, päätin kokeilla lammasta. Ei kuitenkaan pihvinä, vaan nyhtölihana sämpylän väliin.Ensin liha uuniin rosmariinilla, timjamilla, savupaprikalla, valkosipulijauheella, suolalla ja pippurilla pintamaustettuna. Pohjalle loraus vettä, pari sipulia ja jokunen valkosipulinkynsi.
Kun liha kypsyi viiden tunnin ajan, oli aikaa miettiä itse burgeria. Kreikkalaisvaikutteinen burgerimme rakentuisi seuraavista aineksista ylhäältä alas:
- Briossisämpylän kansi, jossa 1 rkl tsatsikia
- Marinoitua punasipulia
- Feta-palasta leikattu siivu
- Pihvitomaatin siivu
- Nyhtöliha, jonka päällä 1 tl mietoa chilikastiketta
- Jääsalaatin lehti
- Briossisämpylän pohja, jossa 2 rkl tsatsikia
Kun liha oli sopivasti ylikypsää, poistin paistin padasta, siivilöin liemen ja laitoin lihan takaisin pataan. Lihan sai nyhdettyä helposti kahdella haarukalla. Lopuksi lisäsin joukkoon siivilöidyn liemen, yhden pienen sitruunan mehun, kahden limetin mehun ja noin 3 ruokalusikkaa ruokosokeria. Tämän jälkeen liha sai vielä hetken tasaantua uunissa.
Kun ainekset pilkkoo valmiiksi, burgerit on nopea koota ja ne pysyvät lämpimänä tarjoiluun asti. Briossisämpylät sivellään vielä voisulalla ja viimeistellään paahtamalla kuumalla pannulla, pohja ja kansi molemmin puolin.
Tarapacá Pinot Noir Reserva
Roseeviinit ja valkoviinit ovat raikkaampia vaihtoehtoja burgeriviineiksi, mutta punaviini korostaa parhaiten lihaisia tai juurevia makuja. Lampaalle pinot noir -punaviini on aromimaailmaltaan toimivin ja täyteläisyydeltään burgerille yleensä täydellisen sopiva.Tarapacan tämän kevään uutuus Pinot Noir Reserva on mutkaton käyttöviini, jonka keskitäyteläinen rakenne ja keskitason tanniinit sopivat hyvin burgereille. Missään nimessä burgerille ei kannata valita tiukan tanniinista tai suurta jyräävää viiniä.
Pinot Noir Reserva on värisävyltään läpikuultavan rubiininpunainen.
Mausta löytyy lyhyesti sanoen marjaisuutta, happoja ja mausteita.
Hapokkuus on kantavaa ja maku aika napakka. Kirsikan, mansikan ja etenkin vadelman maku maistuvat ensisijaisesti, mutta myös happamampaa karpaloa löytyy. Maku kääntyy aika makean mausteiseen ja tammiseen lopetukseen.
Tarapacá Reserva Pinot Noir on ihan hyvä perustason pinot noir, sopivan lempeä burgerille, mutta myös riittävän hapokas toimiakseen ruokaviininä.
Tarapacá Pinot Noir Reserva 2021 (10,99€), 3/5 tähteä
Tarapacá Pinot Noir Reserva löytyy Alkon tilausvalikoimasta. Pullon voi tilata kätevästi Alkon verkkokaupasta 1-5 arkipäivässä lähimpään Alkon myymälään.
Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta
Kommentit
Lähetä kommentti