Fritz Walterin upeat kesäviinit: riesling, pinot gris ja roseeviini
Maistoimme kolme viiniä saksalaiselta Fritz Walterilta. Todella harvoin törmää yhtä hyvään laatuun noin kympin hintaluokassa.
Weingut Fritz Walterin 50 hehtaarin tilukset ovat Ranskan rajan tuntumassa, mutta tyyli on selväpiirteisen saksalainen. Voisi sanoa, että jos Alsacessa viinit ovat perinteisiä, Saksan puolella viinien tyyli on nuorekkaampi.
Olin jo aiemmin pannut merkille Fritz Walterin valkoviinien hienon tasapainon ja korkean laadun. Hämmästyttäväksi asian tekee se, että näin hyvärakenteisia, puhdaspiirteisiä ja maukkaita viinejä myydään vain noin kympillä.
Fritz Walter Riesling Trocken 2020 kartonkitölkki (10,49€ / 1 litra), 3.5/5 tähteä
Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken 2020 (10,90€), 4/5 tähteä
Fritz Walter Pinot Noir Rosé 2020 (9,79€ / 0.375 litraa), 4/5 tähteä
Ruoaksi grillasimme yrttimarinoitua mustekalaa sekä vartaita, joissa oli ravunpyrstöjä ja ananasta. Lisäksi uunissa valmistui saaristolaispiirakkataikinaan aseteltu kokonainen kirjolohifilee.
Rieslingin hapokkuus ja hedelmäisyys viihtyivät erinomaisesti rapuvartaiden ja mustekalan seurassa. Lohipiirakka ei kuitenkaan löytänyt siitä kumppania, sillä lohi sai viinin maistumaan kitkerältä.
Täyteläinen ja aprikoosinen pinot gris ei osunut ravuille aromiensa puolesta ja mustekalakin oli niin ja näin. Sen sijaan lohipiirakan runsaus ja kalan rasvaisuus löysivät pinot grisistä riittävän voimakkaan parin. Paras viini lohipiirakan kanssa.
Roseeviini oli hyvä keskitien kulkija. Ananas ei roseeviinistä pitänyt, mutta muuten rosee oli hyvä viini ravuille, mustekalalle ja lohipiirakallekin.
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuotteet saatu maahantuojalta
Fritz Walterin viineissä loistava hinta-laatusuhde
Lähellä Ranskan rajaa aivan Alsacen pohjoispuolella sijaitsee Saksan viinialue Pfalz, joka nauttii lämmöstä ja auringontäyteisistä päivistä. Alueen viineihin kehittyykin runsautta ja täyteläisyyttä. Molemmin puolin rajaa viljellään samoja rypäleitä, muun muassa Rieslingiä, Pinot Grisiä ja Pinot Noiria.Weingut Fritz Walterin 50 hehtaarin tilukset ovat Ranskan rajan tuntumassa, mutta tyyli on selväpiirteisen saksalainen. Voisi sanoa, että jos Alsacessa viinit ovat perinteisiä, Saksan puolella viinien tyyli on nuorekkaampi.
Olin jo aiemmin pannut merkille Fritz Walterin valkoviinien hienon tasapainon ja korkean laadun. Hämmästyttäväksi asian tekee se, että näin hyvärakenteisia, puhdaspiirteisiä ja maukkaita viinejä myydään vain noin kympillä.
Fritz Walter Riesling
Litran kartonkiin pakattu riesling on todella edullinen ostos. Aika tiivis maku on hyvärakenteinen ja puhdaspiirteisen raikas. Kepeä hedelmäisyys antaa aprikoosia, päärynää ja persikkaa sekä ripauksen sitruunankuorta. Helposti juotava, mutta yllättävän maukas kokonaisuus. Täytyy sanoa, että menee heittämällä kartonkiviinien kärkisijoille.Fritz Walter Riesling Trocken 2020 kartonkitölkki (10,49€ / 1 litra), 3.5/5 tähteä
Pinot Gris (Grauer Burgunder)
Pinot Gris on tyypillisesti täyteläisempi viini. Hedelmäisyys on hyvä kattaus kivellisiä hedelmiä, kuten aprikoosia ja valkopersikkaa. Maussa on myös mausteisuutta ja mineraalisia piirteitä. Kokonaisuus on tasapainoinen ja voimakas. Tässä viinissä on makua ja gastronomista ulottuvuutta monille hienoille ruoille. On hintaansa arvokkaampi viini.Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken 2020 (10,90€), 4/5 tähteä
Pinot Noir -roseeviini
Pinot Noirista syntyy elegantteja roseeviinejä. Aromaattinen maku on hedelmäisyydeltään mansikkainen, vadelmainen ja omenainen. Hyvä hapokkuus nostattaa hedelmäisyyttä. Mausta löytyy myös sitruksisen pirteä puoli, jossa on juuri sopivasti sitruunan kuoren kitkeryyttä. Kokonaisuutena todella suunmyötäinen ja herkullinen. Vaikka maku ei ole erityisen vahva, runkoa riittää kyllä ruoillekin. Miellyttävä kesärosee.Fritz Walter Pinot Noir Rosé 2020 (9,79€ / 0.375 litraa), 4/5 tähteä
Rapuvartaat, mustekalaa ja lohipiirakka
Saadaksemme paremman kuvan viinien soveltuvuudesta ruoille, testasimme viinit myös kesäisten ruokien kanssa. Tulos oli selvä.Ruoaksi grillasimme yrttimarinoitua mustekalaa sekä vartaita, joissa oli ravunpyrstöjä ja ananasta. Lisäksi uunissa valmistui saaristolaispiirakkataikinaan aseteltu kokonainen kirjolohifilee.
Rieslingin hapokkuus ja hedelmäisyys viihtyivät erinomaisesti rapuvartaiden ja mustekalan seurassa. Lohipiirakka ei kuitenkaan löytänyt siitä kumppania, sillä lohi sai viinin maistumaan kitkerältä.
Täyteläinen ja aprikoosinen pinot gris ei osunut ravuille aromiensa puolesta ja mustekalakin oli niin ja näin. Sen sijaan lohipiirakan runsaus ja kalan rasvaisuus löysivät pinot grisistä riittävän voimakkaan parin. Paras viini lohipiirakan kanssa.
Roseeviini oli hyvä keskitien kulkija. Ananas ei roseeviinistä pitänyt, mutta muuten rosee oli hyvä viini ravuille, mustekalalle ja lohipiirakallekin.
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuotteet saatu maahantuojalta
Kommentit
Lähetä kommentti