Beaulieu Napa Valley Cabernet - Ronald Reaganin luottoviini

Beaulieu Vineyardsin viinit miellyttivät erityisesti Ronald Reagania. Ja jos viini kelpaa Valkoiseen taloon, se alkaa herättämään kiinnostusta muissakin.

Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 (48,90€)
Kalifornia, Napa Valley
Erikoiserä. Saatavilla suuremmissa kaupungeissa (8.6.2022).

Beaulieu Napa Valley Cabernet Reaganin illallisilla

Tarinoita Valkoisen talon illallisviineistä on paljon. Ja Reaganin mieltymyksistä myös. Koska Reagan oli Kalifornin kuvernööri vuosina 1967-1975, ei liene mikään ihme, että Kalifornian viinejä päätyi myös Washingtonin virka-asunnolle 80-luvulla.

Presidentin järjestämillä virallisilla illallisilla tarjottiin Beaulieu Vineyardsin cabernet sauvignonia Napa Valleysta. Reaganin lasista löytyi erityisesti "private reserve", joka ei ole täsmälleen sama kuin Alkosta löytyvä viini.

Käytännössä kuitenkin puhutaan versioista, jotka ovat hyvin samanlaisia. Ero syntyy palstoista, mistä rypäleet kerätään, sekä valmistuksen yksityiskohdista, kuten kypsytyksen pituudesta ja tynnyrivalinnoista.

Todennäköisesti Washingtoniin on lähetetty myös tätä nimenomaista viiniä, sillä tuskin Reagan tarjosi arvokkaimpia viinejään jokaiselle vieraalle. Ehkä Walesin prinssi sai maistaa private reservea, mutta muut saivat tyytyä perusversioon. Mene ja tiedä.

Beaulieu kuuluu Kalifornian ikonisiin tuottajiin yhdessä Inglenookin, Charles Krugin ja Louis M. Martinin kanssa. Viinitila sijaitsee Napa Valleyn Rutherfordissa. Tilan nimi juontuu vuodesta 1900, kun tilan perustaja Georges de Latourin vaimo tokaisi "Quel beau lieu" eli "Kuinka kaunis paikka" nähdessään maat, jotka viininviljelyyn hankittiin.

Beaulieun ja koko Kalifornian cabernetin mainetta rakensi erityisesti Julio Gallon opissa ollut venäläistaustainen Andre Tchelistcheff (1901-1994), joka aloitti viinintekijänä vuonna 1938. 1940-luvulla Beaulieun viinejä nähtiin myös Valkoisessa talossa.

Aivan mahtavaa, että Alkostakin löytyy näin ikonisen tuottajan viini.

Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016

Tuoksussa on kypsynyttä tummaa hedelmäisyyttä ja ylikypsää mustaherukkaa. Luonteeltaan tuoksu on väkevä ja alkoholinen. Siinä on myös apteekin salmiakkia.

Maku on todella vahva, savuinen, lakritsinen ja salmiakkinen. Alkoholi ottaa roolia, joten maussa on myös polttavia piirteitä.

Hedelmäisyys, joka antaa luumua, mustaherukkaa ja karhunvatukkaa, jää valitettavasti taustalle.

Vaikka mausta nousee myös mokkaa ja suklaisuutta, kypsät ja hieman jauhoiset tanniinit jättävät suuhun kuivattavan tunteen.

Tämä lämmittävä ja kurkkua kevyesti polttava cabernet sauvignon on suuri viini ikoniselta tuottajalta. Nauti suuresta lasista sellaisenaan tai grillaa seuraksi kunnon pihvi.

Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 (48,90€), 4/5 tähteäKuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit