Ranskalainen sipulikeitto ja Pouilly-Fumé La Forge
Vuonna 2020 Viinilehti valitsi Vuoden valkoviiniksi Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forgen (vuosikerta 2018). La Forge on meillekin vanha tuttu ja maistoimme sen nyt ranskalaisen sipulikeiton parina.
Pouilly-Fumé La Forge on tyypillinen alueensa edustaja. Se on myös oma sauvignon blanc -luottoviinini Loiresta.
Maku on hapokas ja intensiivisen sitruksinen. Maku ei ole erityisen vahva, mutta on tyylikäs.
Hedelmäisyys sisältää sitrusaromien lisäksi hienovaraisia kivellisten hedelmien aromeita, kuten aprikoosia. Myös karviaisen ja vihreän päärynän maistaa.
Maku on pitkä. Siinä maistuu myös yrttisyys, vieno savuisuus, mineraalisuus ja suolaheinäisyys.
Monet ranskalaiset kuivat valkoviinit toimivat sipulikeiton seurassa. Pouilly-Fumén mineraalisuus kuitenkin nostaa makuelämyksen uudelle tasolle. Tätä tyylikästä kokonaisuutta voit tarjota paremmallekin herrasväelle.
Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2019, 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Ranskalainen sipulikeitto
Runsaan makuinen ja täyttävä ranskalainen sipulikeitto kuuluu pakkaspäivään. Valkoviineistä keitolle sopii pouilly-fumén lisäksi esimerkiksi Alsacen valkoviinit muscat, pinot blanc, riesling tai sylvaner.
Resepti: Ranskalainen sipulikeitto
Ainekset:
Ainekset:
- 3 valkosipulinkynttä
- 6 sipulia
- 50 g voita
- 2 tl sokeria
- 1 l lihalientä
- 2 dl valkoviiniä
- Timjamia (tuore tai kuivattu)
- Suolaa
- Pippuria
- Paahtoleipää
- Gruyére-juustoa
- Viipaloi sipulit ja hienonna valkosipulit. Raasta juusto.
- Kuullota sipuleita ja valkosipulia voissa. Lisää sokeri.
- Jatka sipuleiden hauduttamista niin kauan, että ne karamellisoituvat ja saavat väriä. Älä kuitenkaan varsinaisesti ruskista.
- Lisää lihaliemi tai käytä lihaliemikuutioita.
- Lisää valkoviini ja mausteet.
- Keitä hiljalleen puolisen tuntia tai pidempään.
- Paahda leivät ja leikkaa ne paloiksi.
- Lisää uunin kestävään annosvuokaan keittoa, keiton päälle leipäpaloja ja juustoa päälimmäiseksi.
- Laita vuoka 250-asteiseen uuniin, jotta juusto sulaa ja saa väriä.
- Tarjoa valkoviinin kanssa.
Pouilly-Fumé sipulikeitolle
Loiren laaksosta tulevalle ja sauvignon blanc -rypäleistä tehdylle pouilly-fumélle on tyypillistä elegantti aromikkuus ja piikivinen mineraalisuus. Pouilly-fumén mausta ei kuitenkaan löydy Uuden-Seelannin sauvignon blancien tapaan vahvaa mustaherukkaisuutta.Pouilly-Fumé La Forge on tyypillinen alueensa edustaja. Se on myös oma sauvignon blanc -luottoviinini Loiresta.
Maku on hapokas ja intensiivisen sitruksinen. Maku ei ole erityisen vahva, mutta on tyylikäs.
Hedelmäisyys sisältää sitrusaromien lisäksi hienovaraisia kivellisten hedelmien aromeita, kuten aprikoosia. Myös karviaisen ja vihreän päärynän maistaa.
Maku on pitkä. Siinä maistuu myös yrttisyys, vieno savuisuus, mineraalisuus ja suolaheinäisyys.
Monet ranskalaiset kuivat valkoviinit toimivat sipulikeiton seurassa. Pouilly-Fumén mineraalisuus kuitenkin nostaa makuelämyksen uudelle tasolle. Tätä tyylikästä kokonaisuutta voit tarjota paremmallekin herrasväelle.
Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2019, 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Kommentit
Lähetä kommentti