ABC Chardonnay - Mitä ABC tarkoittaa?

ABC tarkoittaa tämän chileläisen viinin nimessä Always Better Chardonnay. Lyhenteellä on kuitenkin alunperin ollut täysin eri merkitys.

ABC Chardonnay 2021 (10,50€)
Chile, Central Valley

Anything But Chardonnay

ABC eli "Anything But Chardonnay" oli viinisnobien tapa ilmaista, että chardonnay on suurten massojen viini, johon ei tule koskea. Koko sanonta on täyttä roskaa.

Sanonnan alkuperä on uuden maailman runsaissa ja ylitammitetuissa valkoviineissä, joita 1980-luvulla tehtiin suuressa mittakaavassa. Tyylille oli silloin kysyntää, mutta valitettavasti määrä oli tärkeämpää kuin laatu.

Lopulta syntyi ABC-kerho, joka viestitti, että chardonnay on ajautunut pois muodista. Suosioon nousikin pinot grigion kaltaisia kepeämpiä viinityylejä.

Valitettavasti ABC-klubilaisten sanonta on jäänyt elämään näihin päiviin asti vaikuttaen edelleen mielipiteisiin chardonnaysta. Tässä kohtaa kuitenkin unohtuu se, että Chardonnay ei ole koskaan varsinaisesti mennyt pois muodista.

Chardonnay on nimittäin tärkein valkoinen rypälelajike koko maailmassa. Burgundissa tehdyt maailman kalleimmat valkoviinit ovat Chardonnaysta. Ja mitä olisi samppanja ilman Chardonnayta? Alkon samppanjoista 85 prosenttia sisältää Chardonnayta.

On helppo havaita, että vaikka ABC-kritiikki osui chardonnayhin yleisesti, varsinaisesti kritiikki kohdistui tietyn ajanjakson tietyntyyppisiin chardonnay-viineihin.

Vaikka vahvasti tammitettuja chardonnay-viinejä edelleen tehdään, nykytyylinen chardonnay on kehittynyt raikkaampaan, hapokkaampaan ja tyylikkäämpään suuntaan, jossa tammella on hennompi kosketus.

Tammea käytetään, koska chardonnayn perusluonne ei ole yhtä aromaattinen kuin rieslingissä tai sauvignon blancissa. Parhaimmillaan tammi tuo chardonnayn makuun monipuolisuutta ja tyylikkäitä vivahteita.

Always Better (with some) Chardonnay

Maistoimme chileläisen ABC-nimisen chardonnayn. Nimi on annettu pilke silmäkulmassa.

ABC-viiniin tammen aromi on saatu aikaan Chilessä tyypillisellä menetelmällä. Viini on kypsynyt pienten tammilankkujen kanssa kolmen kuukauden ajan. Menetelmä on edullinen tapa tuoda viiniin tammista runsautta ja makua.

Tuoksussa on runsaasti hedelmää, jossa päälimmäisenä tiivis sitruksisuus.

Suutuntuma on kuiva. Maun kevyt tammisuus maistuu heti selväpiirteisenä, hieman paahtuneena puuna ja vaniljaisena.

Hedelmäisyydessä maistuu ananas, aprikoosi, greippi ja muut sitrushedelmät sekä sitrushedelmien kuoret ja kuoren valkoinen osa.

Mukava hapokkuus kostuttaa suun.

ABC Chardonnay on osoitus, että nykytyylin chardonnayssa on vain tammen puraisu. Tammilankut eivät ehkä tuota aivan yhtä hienostunutta tammen aromia kuin oikeat tammitynnyrit, mutta edulliseksi perus-chardonnayksi tässä on luonnetta. Viini sopii kermaisille pastoille, uunipaahdetulle lohelle, vaalealle lihalle ja sienille.

ABC Chardonnay 2021 (10,50€), 3/5 tähteä


Chardonnayn valmistuksessa käytetään usein tammea. Tässäkin viinissä tammen maistaa selvästi.

Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit