Miltä maistuu meksikolainen punaviini?

Keväällä valikoimaan tuli L.A. Cetto Petite Sirah, tietääksemme Alkon historian ensimmäinen meksikolainen viini. Otimme sen testiin selvittääksemme tyylin ja laatutason.

L.A. Cetto Petite Sirah 2016 (18,95€)
Baja California, Meksiko

L.A. Cetto Petite Sirah on Alkon ensimmäinen meksikolainen viini

Tausta

On todella kiinnostavaa tutustua ensimmäistä kertaa johonkin uuteen viinialueeseen. Meksikosta tunnetaan paremmin tequila, eikä Meksikoa pidetä lainkaan viinimaana. Maassa on kuitenkin tehty viiniä pitkään, mutta ei niin kaupallisesti, että sitä olisi riittänyt kaukaiseen Suomeenkin.

Tämä viini tulee läheltä Yhdysvaltojen rajaa, Baja Californiasta. Tarkemmin karttaa tutkimalla selviää, että Baja California alkaa heti Kalifornian viinialueista. Kaliforniassa viiniä tuotetaan etelässä aina San Diegoon asti, josta on kävelymatka Meksikon rajalle. Ilmastollisesti viinin valmistus ei ole ongelma ja Baja California soveltuukin hyvin viinintuotantoon.

Vaikka muissakin Meksikon pohjoisissa maakunnissa tuotetaan viiniä, 90% Meksikon viinistä tulee Baja Californiasta. Sinne onkin kehittynyt viiniturismia Ensenadan rannikkokaupungin ympäristöön, jonne amerikkalaiset turistit rantautuvat risteilyaluksillaan. Alueella on kehittynyt myös kulinaarinen liike Baja Med, joka yhdistää Meksikon, Välimeren ja Aasian ruokakulttuureja.

Baja Californiasta löytyy perinteisiä viiniteitä kymmenine tiloineen, joilla myös turistit pääsevät maistamaan alueen viinejä. Monet tuottajat ovat aloittaneet 1980-luvulla, jolloin alueen viinintuotanto alkoi kehittyä ja kaupallistua.

Baja Californian ehkä merkittävän ala-alue on uudeksi Napa Valleyksikin markkinoitu Valle de Guadalupe, jossa myös L.A. Cetto valmistaa viiniä. Talon nimi ei kuulosta korvaan kovinkaan meksikolaiselta ja selviää, että Cetton perhe on muuttanut alueelle jo sata vuotta sitten Trentosta Italiasta.

Kuuma ja kuiva Valle de Guadalupe on kovin erilainen alue verrattuna vuoristoiseen ja tuuliseen Trentoon, joten Cetton tuli oppia valmistamaan lämpimään välimerelliseen ilmastoon soveltuvaa viiniä. Sittemmin Cetto on menestynyt myös kansainvälisissä viinivertailuissa ja saanut palkintoja viineistään.

Luonnehdinta

L.A. Cetto Petite Sirah on tehty rypäleestä, joka tunnetaan myös nimellä Durif. Viini on rypäleelle tyypillisesti todella tumma ja hampaita värjäävä.

Maku on täyteläinen ja tumman hedelmäinen kypsän kirsikan ja luumun muodossa.

Suutuntuma on rakenteeltaan hyvä ja tanniinit huomattavat.

Happoisuus on kohtalainen ja jälkimausta jää ensimmäisenä mieleen mausteisuus ja pippurisuus.

Viinin suurin ongelma minulle henkilökohtaisesti oli turhan rustiikkinen luonne ja hedemäisyyden epämääräisyys. Maussa oli myös tallimaisuutta, joka ei minua tässä yhteydessä puhutellut. Suosittelen dekantointia, sillä viinin tuulettuminen selkeyttää makua.

Meksikon Baja Californiaan on kuin huomaamatta kehittynyt merkittävää viinintuotantoa. L.A. Cetto on alueen ehkä tunnetuin tuottaja ja on hienoa, että saimme Suomeenkin maistiaisen. Vaikka tämä Petite Sirah ei tehnytkään suurta vaikutusta, on selvää, että viinin tekeminen alueella osataan. Odotamme innolla uusia vertailuviinejä Suomeen ja suosittelemme maistamaan tämän, sillä muitakaan ei ole saatavilla. Alkon hinta on todennäköisesti huomattavasti korkeampi kuin mihin hintakategoriaan tämä viini kansainvälisesti kuuluu.

L.A. Cetto Petite Sirah 2016 (18,95€), 2/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit