Marieta Albariño - viinissä maistuu Galician merellisyys

Albariño on aina ollut espanjalainen suosikkivalkoviinini. Albariñolle tyypillinen merellisyys ja hedelmäinen herkullisuus maistuu myös tässä Martin Codax Marieta Albariño -viinissä.

Martin Codax Marieta Albariño 2018 (13,99€)
Espanja, Galicia, Rias Baixas

Albariñoa voi hyvällä syyllä sanoa Espanjan parhaaksi valkoviiniksi

Tausta

Monia espanjalaisia valkoviinejä maistaneena uskallan todeta, että Albariño-rypäleestä tehty valkoviini on tehnyt suurimman vaikutuksen. Jos pitää rieslingistä, albariñossa on sitä samaa: leveää hedelmäisyyttä, reilusti hapokkuutta ja maistuvaa mineraalisuutta. Se on minulle täydellinen paketti.

Albariño tulee Luoteis-Espanjasta Galiciasta ja sen ala-alueelta Rias Baixasista. Atlantin läheisyys tuo sateita, mistä johtuen Albariñoa kasvatetaan pergoloissa, jotka tuulettuvat paremmin ja vähentävät homeen muodostumista. Merellisyys myös maistuu viinissä, sillä albariñossa on tyypillisesti hieno merellisen suolainen makuvivahde. Se onkin täydellinen viini merikaloista tehdyille ruuille.

Rias Baixasissa tuotetaan enin osa albariñosta, mutta merkittävää tuotantoa on myös Portugalissa, jossa rypälettä kutsutaan nimellä Alvarinho. Muualla maailmassa rypäleellä kokeilut ovat olleet pienimuotoisempia.

Tämän viinin tuottaja Martin Codax on Rias Baixasin suurin tuottaja ja satojen viljelijöiden yhteisesti omistama viinitalo. Sen tuotanto yksinään vastaa yli 10% alueen albariñon tuotannosta ja suuri osa tuotannossa on muutenkin muutamien isojen talojen hallussa.

Luonnehdinta

Albariñossa jo tuoksu tuo mieleen meren suolaiset tuulet. Se nostattaa heti kesäisen tunnelman.

Suutunuma on hapokas, mikä saa leveään hedelmäisyyteen nostetta.

Hedelmäisestä mausta löytyy kypsää sitruksisuutta, hunajamelonia, aprikoosia ja persikkaa sekä myös omenaa ja ananastakin.

Maussa on myös mineraalinen makuvivahde, joka muistuttaa suolaisuutta.

Jäännössokeria on 11 grammaa litrassa, mikä menee puolikuivan viinin puolelle ja pyöristää makua helposti juotavaan muotoon. Tämä on itse asiassa ensimmäinen puolikuiva albariño Rias Baixasista.

Viinistä jää herkullinen ja pitkä jälkimaku maistumaan suuhun.

Marieta Albariño on pirteän raikas seurusteluviini, mutta mineraalisuuden ja hyvän hapokkuuden ansiosta myös monikäyttöinen ruokaviini. Kesäiset kalaruuat, äyriäiset, kana, salaatit, mutta myös mausteiset ruuat, kuten tex-mex ja monet aasialaiset ruuat, sopivat tälle viinille hienosti.

Martin Codax Marieta Albariño 2018 (13,99€), 4/5 tähteä


Pullon design saa myös hymyn huulille.


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo on saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit