Tiedätkö mikä viini on bobal?

Tuntuu siltä, että Bobal on yleisin vähiten tunnettu rypäle ja sen mainitseminen saa aina aikaan hölmistyneitä katseita ja "en ole koskaan kuullutkaan"-kommentteja. Nimi voikin viinin sijaan tuoda ensin mieleen intialaisen kasvisravintolan.

Bobalista tehty i heart Spain (8,89€)

Bobal-punaviini tulee Espanjasta

Heti alkuun tulee tehdä selväksi, että olet hyvinkin saattanut nauttia viiniä, jossa on Bobal-rypälettä. Tämä rypäle tulee Espanjan Valenciasta, tarkemmin sanottuna Utiel-Requenasta, joka sijaitsee noin 60 km Valencian kaupungista sisämaahan. Nimensä se on saanut latinan sanasta 'bovale', joka tarkoittaa härkää ja se taas viittaa Bobal-viinipuskan härkämäiseen muotoon.

Ymmärtääkseni kaikki Alkon Bobalia sisältävät viinit tulevat Valenciasta ja niitä on kymmenkunta. Mukana on tuttuja tapauksia, kuten opiskelijabudjettiin sopiva El Tiempo. Bobal onkin yleinen rypäle halvimmassa hintaluokassa niin punaviineissä kuin roseeviineissä ja enin osa Utiel-Requenan viljelyksistä onkin Bobalia. Se on myös hämmästyttävää kyllä Espanjan kolmanneksi viljellyin rypäle.

Käytännössä Bobalia on esiintynyt enimmäkseen sekoiteviineissä eli viineissä, joissa on käytetty muitakin rypäleitä. Sen sijaan puhtaasti Bobalista tehdyt lajikeviinit ovat harvassa. Tämä kertoo siitä, että rypäleen arvostus ei ole ollut kovin suurta, mutta tilanne on muuttumassa.

Bobalilla sanotaan olevan paljonkin potentiaalia laatuviinien maailmassa. Bobal-roseeviinit kuitenkin tuntuvat edelleen olevan vähemmän kunnianhimoisia tuotteita, mutta sen sijaan punaviineistä jo löytyy. Väitän, että tätä potentiaalia voi aistia myös alle 9 euron i heart Spain -viinistä.

Mitä ominaisuuksia bobal-punaviiniin liitetään? Bobal-viini voi olla tumman täyteläistä, hyvän hapokasta, tumman hedelmäistä, kuivatun hedelmäistä, kuivatun marjaista, suklaista, mokkaista, mukavan tanniinista sekä mausteista.

i Heart Spain

I heart -sarjan viineissä on pyritty tuomaan esille aina jonkin rypäleen tai viinin tyypillisiä piirteitä. I heart Spain -viinin nimi oli aiemmin I heart Bobal, josta pidän enemmän. Mutta kuten todettiin aiemmin, kukaan ei tunnu tietävän Bobalista mitään, joten nimenmuutos on ymmärrettävä. Lue myös juttumme I Heart Prosecco -kuohuviinistä.

I heart Spain ei yritäkään olla huippuviini. Se onkin edullinen ja konstailematon kokemus Bobalista. Bobalin maun kuitenkin tunnistaa ja aiemmin mainittuja marjaisia, mausteisia ja jopa hennon mokkaisia piirteitä on läsnä.

Viinin tuoksu on hedelmävetoinen, luumua ja karhunvatukkaa. Makeutta viinissä on hieman normaalia enemmän, minkä huomaa heti maussa. Tanniinit ovat keskitasoa, mutta riittävän kantavat. Maku on aika runsas, tumman hedelmäinen ja kivasti hapokas. Loppumaku on tyypillisen mausteinen ja viini jättää jäännössokerista huolimatta kohtalaisen kuivattavan tunteen suuhun.

I heart Bobal ei ole kovin persoonallinen viini, mutta se on puhdaspiirteinen ja melko pitkään maistuva pehmeä ja miellyttävä yleisviini seurusteluun, tapaksille, paellalle ja grillatulle lohelle.

Toinen bobal:
Hispano+Suizas Bobos
Espanja, Utiel-Requena, 28,95 €
Tämä hyvin tumma ja voimakas bobal ilmentää Bobal-rypäleen potentiaalia parhaimmillaan. Laadusta saa maksaa lähes kolmekymppiä, mutta viini on hintansa arvoinen. Tumman marjainen, mausteinen ja mokkainen maku on hienosti hapokkuuden tasapainottama upea kokemus. Bobos sopii kaikelle tummalle liharuoalle.
Viisi tähteä, suosittelemme!

Kuva: Viinikartta.fi
I Heart Bobal saatiin näytepullona maahantuojalta.

Kommentit

Suositut tekstit