Kaksi crémantia Loiresta - ruokaviinin värillä on väliä

Crémant ei ole samppanjaa, mutta se on samalla menetelmällä valmistettu ranskalainen kuohuviini, jossa maistuu paikalliset aluekohtaiset rypäleet. Loiren rypäleitä ovat Chenin Blanc ja Cabernet Franc.


Gratien & Meyer Crémantit

Gratien & Meyerilta tulee maistuvia Crémant-kuohuviinejä Loiresta, joista yhden arvioimme viime vuonna. Nyt otimme testiin perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistetut brutin ja rose brutin yhdessä ruokien kanssa.

Koska kyse on Crémant-kuohuviinistä, viini ei ole samppanjan tasoa. Tietty intensiteetti ja mineraalisuus jäävät puuttumaan samppanjaan verrattuna, mutta kun katselee hintalappua, viinit ovat hintaansa nähden erinomaisia - vain puolet halvimpien samppanjoiden hintatasosta. Ja samalla hinnalla voi olla vaikea löytää yhtä maistuvaa cavaa. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla ranskalaisia kuohuviinejä.


Crémant de Loire Brut täyttää suun kivan pehmeällä kukkaisella kuohulla ja suuhun jää vaikuttamaan mausteinen kosketus. Heti alkuun kiinnittää kuitenkin huomion raikkaaseen hapokkuuteen ja etenkin runsaaseen hedelmäisyyteen. Nämä piirteet ovat tyypillisiä Chenin Blanc -vetoiselle viinille. Hedelmistä löytyy kypsää sitruksisuutta, vihreää omenaa ja hieman kivellisiä hedelmiä, kuten aprikoosia ja persikkaa. Hedelmäinen maku on kestävä.

Crémant de Loire Cuvée Rosé Brut on sävyltään lohenpunainen ja tuoksussa on jo erikoisempiakin piirteitä, mitkä lienevät peräisin punaviinirypäleistä Cabernet Franc ja Pinot Noir. Kuohu on pehmeän rento. Maku on kuitenkin kirpakan hapokas tuoden mieleen verigreipin. Maun hedelmäisyydessä käy punainen omena, mansikka, vadelma, karpalo ja puolukka muistuttamassa olemassaolostaan ja maku päättyy pitkään maistuvaan kevyesti kitkerään jälkimakuun. Tämä hyvällä tavalla maistuva kitkeryys enteilee hyviä ruokaviiniominaisuuksia.

Haukea jauhetaan.

Brut vähärasvaiselle ja rose brut rasvaiselle kalalle

Viinivalinnalla todellakin on merkitystä, kun viiniä sovitetaan ruoalle. Teimme hauesta pihvejä ja paistoimme ne pannulla. Vähärasvaisen hauen mieto maku on paistettuna parhaimmillaan ja ruokaan syvyyttä toi kerma ja rahka. Kuivan brut-kuohuviinin raikastava hapokkuus ja tyylikäs hedelmäisyys toimivat parhaiten juuri vähärasvaisen kalan kanssa hapokkuuden leikatessa mukavasti kerman pehmentämää suutuntumaa. Sanoisin, että oli todella tasapainoinen lähiruokaherkku!

Brut Rose on astetta robustimpi tapaus. Siksi sitä voi huoletta sovittaa vahvemmille ruuille, kuten rasvaiselle kalalle. Lohen rasvaisuus kaipasi tasapainottavaa hapokkuutta ja chiliset mausteet aromikkaampaa viiniä. Roseekuohuviini pystyi vastaamaan haasteeseen. Samalla loppumaun kevyesti kitkerät vivahteet osoittivat tasapainottavan toimivuutensa ruuan kanssa - kuin suunnitellusti.

Haukipihvit, joissa on mm. kermaa, kermarahkaa, munanvalkuaista, korppujauhoja ja cayanne-pippuria. Sovita tälle ruualle Crémant de Loire Brut.


Grillattu lohi oli marinoitu lievästi makeassa chilikastikkeessa limen ja korianterin kanssa. Sovita tälle ruualle Crémant de Loire Rosé Brut.

Molemmat viinit saavat meiltä 3.5/5 tähteä ja ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia.Kuvat: Viinikartta.fi
Viinit saatu maahantuojalta näytepulloina

Kommentit

Suositut tekstit