Zähringer Pinot Noir Rosé on Viini-lehden vuoden roseeviini

Erilaisia vuoden viinejä tunnutaan valitsevan niin usein, että pientä inflaatiota pokaalien arvostuksessa on havaittavissa. Viini-lehden valinta vuoden roseeksi on kuitenkin oivallinen.Saksalainen rosee Pinot Noirista


Viini-lehti teki valintansa vuoden roseeviiniksi toukokuun lopulla, lue Viinilehden juttu täältä.

Roseeviiniähän tehdään siellä, missä punaviiniäkin ja usein samoista rypäleistä; siksi Alkon saksalaiset roseet ovat Pinot Noir -vetoisia. Pinotti rypäleenä on itse asiassa oivallinen kesäiseen roseeviiniin, koska Pinot on luontaisesti eloisa, kevyempi täyteläisyydeltään ja kuitenkin aromikas, jotta viiniin saadaan makua. Kesäroseeksi sopii kepeämpi ja raikkaampi ote sekä punamarjaisen aromikas makumaailma. Siinä mielessä pinot-rosee on ihanteellinen rosee, koska se rypäleenä täyttää nämä kriteerit ja on lisäksi tyylikäs.

Zähringer Pinot Noir on kaikilta osa-alueiltaan tasapainoinen: siinä on hyvä hedelmäisyys, herkullinen hapokkuus ja se on yllättävän aromikas. Mausta löytyy herukoita, mansikoita, vadelmia ja kevyesti kukkaisuutta. Happamuutta haetaan sitruksisuudesta, mutta pikkaisen myös puolukasta. Makeutta on juuri sopivasti. Kokonaisuutena viini on hyvin puhdaspiirteinen, josta on vaikea löytää mitään moitittavaa.

Zähringer tulee Lounais-Saksasta Badenista. Alueesta tulee ehkä mieleen kuuluisa kylpyläkaupunki Baden-Baden, mutta nyt mennään muutama kymmenen kilometriä etelään Weingut Zähringeriin - lähelle Sveitsin rajaa. Baden on tunnettu punaviineistään ja Pinot Noirista, joka on alueen merkittävin rypäle. Siksi ei ole outoa, että tämä viini tulee juuri Badenista, vaikka alue ei maineeltaan ja tunnettuudeltaan yllä monenkaan muun Saksan viinialueen tasolle. Baden on Saksan lämpimintä seutua ja viinitkin kehittyvät siellä kovin erilaisiksi. Se on varmasti pidemmän päälle Badenin vahvuus.

Zähringer Pinot Noir Rosé on kesäviini, joka sopii esimerkiksi juhannuksen noutopöytään salaattien ja kalan seuraksi. Ja varmasti sopii myös, jos salaattien kera tarjotaan grillattua kanaa ja kasviksia.

Zähringer Pinot Noir Rosé. Herkullinen ja tasapainoinen rosee. 4 tähteä.

Kuvat: Alko

Kommentit

Suositut tekstit