Saksalainen Sekt - Henkell Trocken on pätevä maljajuoma

1800-luvun alkupuoliskolla perustettu Henkell tuottaa messevät 20 miljoonaa pulloa kuohuviiniä vuodessa Saksan Wiesbadenissa. Työntekijöitäkin on maailmanlaajuisesti pari tuhatta. Halusimme selvittää, miltä maistuu tämä laajalti tunnettu suurtuotantokuohari.


Henkell & Co. Sektkellerei


Toki Henkelin kuohuviinit ovat meille ja monille muillekin suomalaisille tuttuja entuudestaan, mutta meillä ei ollut muistikuvaa, milloin olimme Henkelin tuotteita viimeksi maistaneet. Siksi olikin mielenkiintoista saada näytepullo maahantuojalta muistia virkistämään. Henkell on suuri saksalainen yhtiö, jonka tuotteisiin kuuluu saksalaisen sektin lisäksi cavaa, crémanttia, proseccoa ja samppanjaa. Tuotteita viedään ainakin sataan maahan. Henkelin brändillä kulkevia kuohuviinejä on useita ja otimme Suomessa suositun puolikuivan tyylin testiin.

Mikä on Sekt?


Saksassa tehdään kuohuviiniä merkittäviä määriä. Saksalainen kuohuviini on nimeltään sekt, jonka raaka-aine eli viini tuodaan yleensä Espanjasta, Italiasta tai Ranskasta ja tuotetaan samalla tankkikäymismenetelmällä kuin italialainen prosecco. Saksalaisista rypäleistä tehty sekt on harvinaisempaa, vaikka kiinnostus huippulaatuiseen viinintuottajan omaan sektiin eli Winzersektiin on kasvamaan päin. Tyypillisesti sekt-pullon etiketistä ei löydä mitään viiniin liittyvää informaatiota, mutta Winzersektin tapauksessa pitäisi ainakin alue, vuosikerta ja käytetty rypäle olla mainittu.

Saksalaiset kuluttavat itse suuren osan sektin tuotannostaan ja Saksa on muutenkin suurin yksittäinen kuohuviinimarkkina. Saksalaiset nimittäin juovat jopa neljänneksen koko maailman kuohuviinituotannosta ja oman maan tuotanto ei edes riitä vastaamaan kysyntään. Esimerkiksi Suomeen verrattuna saksalaisten kuohuviinin kulutus on tietojemme mukaan jopa viisinkertainen asukaslukuun suhteutettuna. Suomessakin kuoharin kulutus kasvaa, mutta kasvun vie cava, prosecco ja samppanja.

Maailman viinimarkkinoiden mittakaavassa sekt on jäänyt maineeltaan ja tuotannoltaan cavan ja etenkin viime vuosina rakettimaisesti nousseen proseccon jalkoihin. Saksassa on kuitenkin oma vahvuuntensa kuohuviissäkin. Panostamalla esimerkiksi Rieslingistä tuotettuihin huolella tehtyihin sekteihin, voi hyvinkin olla, että sektistä tulee seuraava prosecco. Hyviä esimerkkejä saksalaisista laatukuohuviineistä on jo olemassa.

Henkell Trocken Sekt Dry


Miten sitten maistamamme Henkell Trocken Sekt? Se on suuren tuotannon sekt ja on monin paikoin hämmästelty, miksi saksalaiset kuluttavat niin paljon juuri edukasta 'teollista' kuohuviiniä. Me emme hämmästele, sillä jos kuohuviinistä näin pidetään, on suurtuotanto ainoa tapa vastata näin laajaan kysyntään. Suurtuotanto pitää hinnan kohtuullisena ja tuo viinin kaikkien ulottuville. Jotta viinikulttuuri kukoistaisi ja viinistä ei tulisi elitististä tuotetta, molempia tarvitaan: suurtuotantoa vastaamaan kysyntään ja pientuotantoa tuottamaan innovaatioita ja uusia elämyksiä vihkiytyneemmille viiniharrastajille.

Kuohuviinien ja myös sektin makeusastemerkinnät ovat vähintäänkin hämäriä. Tämänkin viinin nimestä ja etiketistä löytyy eri kielillä 'trocken', 'dry' ja 'sec'. Lyhyesti sanottuna kyse on siis puolikuivasta kuohuviinistä, jossa on 20 g/l sokeria. Brut-kuohuviini on varsinaisesti kuiva eli vähäsokerinen kuohuviini.

Henkell Trocken on aika tumma sävyltään: siinä on keltaisuutta, joka taittaa hennosti vihreään. Kuplat ovat pienet ja kohtuullisen kestävät. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, josta voi erottaa esimerkiksi omenaa ja sitrusta. Maku on hedelmäinen, tasainen, pyöreän pehmeä ja miellyttävä. Maussa on omenaisuuden lisäksi esimerkiksi päärynää ja muita kypsän hedelmäisiä piirteitä, jotka tuovat viiniin jonkin verran vivahteikasta ulottuvuutta. Koska alkoholi on maltillista ja jäännössokeri selvästi maistuu, kokonaisuutena viini on hyvin suunmyötäinen tapaus.

Henkell Trocken on laadukkaasti tehty suurtuotantokuohuviini, joka testimme perusteella ei ollut omiaan ruokaviininä. Sen sijaan tervetulojuomana, juhlien maljajuomana, hyvin viilennettynä juhannussaunan jälkeen sekä rennon seurustelun merkeissä Henkell Trockenia nauttii mielelään lasillisen jos toisenkin.

Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit