Italialainen spumante - It's Ceci Style pukeutuu farkkuun

Kirjoitimme juuri saksalaisesta kuohuviinistä sektistä, jonka vastaava italialainen nimitys kuohuviinille on spumante. Lähdimme siis tällä kertaa Italiaan ja otimme testiin rennosti farkkuun puetun uutuuskuohuviinin.It's Ceci Style Extra Dry on 'Vino Spumante'


Meidän tuntemamme prosecco on Veneton alueella tehtyä spumantea eli kuohuviiniä. Prosecco voi olla myös esimerkiksi vähemmän kuohuavaa ja kivasti helmeilevää frizzantea, mutta spumantella tarkoitetaan aina kuohuviiniä. Sitä voidaan tehdä muuallakin Italiassa ja tämänkertainen maahantuojalta saatu testipullomme on myös Pohjois-Italiasta, Parman lähettyviltä Emilia-Romagnasta. Sinänsä alueella ei ole väliä, sillä tämä spumante on 'vain' kuohuviiniä, jonka laadun määrittelee tuottajan osaaminen.

It's Cecin rypäleiksi on valittu Pinot Blanc, Sauvignon Blanc ja Malvasia. Rypälevalikoima poikkeaa proseccosta, joka on tehty enimmäkseen Glera-rypäleestä. Pinot Blanc ja etenkin Sauvignon Blanc kuulostavat minulle mielenkiintoisilta, sillä olen suuri Sauvignon Blanc -fani. Siitä tehtyjä kuohuviineja on ollut saatavilla etenkin uudesta maailmasta ja ne ovat aina päätyneet nopeasti maistelulistalle. It's Cecin valmistusmenetelmä on sama Charmat-menetelmä, millä proseccoakin tehdään.

Farkku saa hymyn huulille


Tuottaja panostaa tuotteissaan ulkoasuun, mikä on tietysti ymmärrettävää, kun kyseessä ei ole prosecco tai muu tunnettu kuohuviini. Pullon kääre ei ole mikä tahansa kääre, sillä kun pullon saa näppeihinsä, mattapinta ja farkkutaskun reunoihin tehdyt kohoumat tuntuvat hyvin viimeistellyiltä ja jopa aidon tuntuisilta. Kivasti kulunut farkku näyttää kyllä hyvältä ja saa pahimmankin viininyrpistelijän ainakin naurahtamaan.

Viinin sävy on vaalea ja kuplat melko lyhyet. Tuoksu on hedelmäinen ja tuntuu, että aika tavanomaisella otteella mennään. Maku kuitenkin yllättää, kun napakka kirpeys täyttää suun. Hedelmä meinaa ihan jäädä toiseksi. Maku ei ole kovin pitkä, mutta siitä kyllä löytää kypsemmän hedelmäisiä piirteitä, kun aikansa maistelee ja makuun totuttelee. Hedelmäisyys löytyy omenan, persikan ja sitruunan välimaastosta.

It's Ceci on pirteä kuohuviini, joka tekee vaikutuksen etenkin ulkoasullaan. Siksi se sopii hyvin juhannusviemiseksi esimerkiksi ystävien mökille. Pieni purtava viinin kanssa on paikallaan.

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit