Gumbo ja Provencen rosee Terres de Berne

Vappuna Facebook täyttyi grillauskuvista lumisissa maisemissa - suomalainenhan grillaa vaikka pyryttäisi vaakasuoraan. Me ehdimme ulos juuri ennen lumimyrskyä ja teimme lämmittävää gumbo-henkistä pataa suhteellisen kivassa säässä. Ohessa maistui pirteä ranskalainen rosee.

Gumbon aineksia: kana, chorizo, lehtiselleri, sipuli, vihreä paprika, kevätsipuli, valkosipuli, itse keitetty kanaliemi, cajunmauste sekä persilja. Gumbossa käytetään usein myös okraa (mm. suurusteena), jota emme tähän hätään onnistuneet löytämään. Tätä afrikkalaista alkuperää olevaa kasvista voi löytyä kaupasta tuoreena, purkitettuna tai pakasteenakin.


Gumbo


Louisianan osavaltion virallinen ruoka gumbo on tyypillinen pataruoka, jollaisia tehdään kaikkialla maailmassa. Omaleimaisuus syntyy maustamisesta ja tietyistä raaka-aineista. Cumbon erikoisuuksia ovat cajun-maustesekoitus (mm. cayannepippuria ja paprikajauhetta) sekä kasvispuolella okra. Liha voi olla mitä vaan suoalueen otusta tai ihan vaan kanaa ja katkarapuja. Versioita on paljon ja päätyylisuunnat ovat creole- ja cajun-gumbo. Meidän gumbo ei varmasti ole autenttinen ja on ottanut vaikutteita molemmista tyylisuunnista.

Kun aloimme tehdä gumboa, hyvin pian tajusimme, että gumbon on tarkoitus olla lähes keitto, joka muistuttaa ranskalaista bouillabaissea monelta osin. Me tosin annoimme padan keittyä kokoon, mutta yhtä hyvin se olisi toiminut keittona. Siinä mielessä gumbo eroaa siis esimerkiksi jambalayasta ja paellasta, että mahdollinen riisi tarjotaan gumbon kanssa lisukkeena. Tämän oivalluksen saaneena olimmekin hyvin tyytyväisiä, että viiniksi tuli valittua aito pronvencelainen rosee; olihan gumbon taustallakin ranskalaisten siirtolaisten vaikutteita ja bouillabaissen paras kaveri on juuri kuiva rosee.

Kana ja chorizo-raakamakkara laitettiin ensin paistumaan pannuun.


Tässä välissä ehti korkkaamaan kokkaus- ja ruokaviinin, ranskalaisen ihastuttavan aromikkaan ja raikkaan roseeviinin Terres de Bernen (14,99 €).


Terres de Berne


Koko ajan suosiotaan kasvattavat roseeviinit maistuvat näin keväällä, jolloin Alkokin listaa lukuisia uutuuksia valikoimaansa. Provencessa roseeviiniä tuotetaan eniten ja alueen viinit ovat laajalti tunnettuja. Provencelaisten valikoima on vakiintunut ainakin Suomessa, sillä niistä tietää, mitä saa. Useimmat meillä myytävät Provencet roseet ovat väriltään yhdenmukaisia, hennosti lohenpunaisia. Laatu- ja tyylivaihtelua tietenkin jonkin verran on, mutta harvemmin tulee totaalista pettymystä vastaan. Toulonin lähellä sijaitseva Bandol on tunnetuin ala-alue, mutta tämän päivän viinimme on suurimmalta ala-alueelta Côtes de Provence, josta tulee kohtuuhintaisia, mutta usein hyvinkin päteviä viinejä.

Terres de Bernen kulmikas pullo tuo mieleen hajuveden ja viinissä onkin ohuelti kukkaisuutta - hyvällä tavalla. Viini on kuiva, keskivaiheilla maistuu punaiset marjat ja loppumaussa tulee esille aromikasta mausteisuutta. Pääasia viinissä on kuitenkin astetta runkoisampi ote, mikä syntyy maukkaasta sitruksisesta hapokkuudesta. Kokonaisuus on jopa terävä, mikä tekee siitä hyvän ruokaviinin, mutta se saa sellaisenaankin veden nousemaan kielelle.

Gumbon kanssa tuntuu kuin viini olisi suunniteltu juuri mausteiselle padalle. Vaikka gumbo ei ole kalakeitto, yhdistelmästä tulee elävästi mieleen kesäinen Nizza ja monet muut Välimeren paikat, joissa bouillabaissea ja roseeta on tullut nautittua. Ihastuimme Terres de Bernen tyyliin ja rakenteeseen välittömästi. Suosittelemme sitä etenkin ruokaviiniksi kesäisille salaateille, mausteiselle kanalle, keitoille ja meren eläville. Ja ruoassa saa olla mielellään valkosipulia.

Sitten kasvikset pannuun kypsymään


Gumbon aineksiin kuuluu myös tomaatti. Lisäsimme tomaattipyrettä sekä kuorittuja tomaatteja.


Viimeisenä lisättiin katkaravut.


Valmis gumbo koristeellaan kevätsipulilla ja persiljalla. Tämä oli isossa pannussa tehty versio gumbosta, jota voi syödä haarukalla. Variaatioita löytyy monia. Usein aito gumbo onkin paljon liemevämpää ja liemi tummemman ruskeaa ja paahteista. Nauti gumbo leivän tai riisin kanssa ja juomaksi Provencen roseeta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit