Äitienpäivän kuohuviini Rosa Regale Brachetto d'Acqui

Kirjoitimme kaksi vuotta sitten Piemonten Brachetto d'Acqui-viinistä, jota suosittelimme äitienpäivän viettoon. Alkossa asioidessamme huomasimme, että siellä oli näyttävästi esillä toinenkin brachetto, jonka halusimme myös ottaa testiin.Banfi Rosa Regale Brachetto d'Acqui
Kuohuviini, Italia, Piemonte
Rypäle: Brachetto (alueen alkuperäisrypäle)
Alkoholia: 7%
Sokeria: 100 g/l, Hinta 17,99€


Banfi Rosa Regale Brachetto d'Acqui 2016

Äitienpäivän juhlintaan sopii hyvin vähäalkoholinen kuohuviini. Sellainen on Italian Piemontesta tuleva Brachetto d'Acqui, joka ei ole mikä tahansa viini. Sillä on Italian korkein laatuluokitus DOCG ja se tehdään samannimisestä rypäleestä 'Brachetto', joka on Piemontesta kotoisin oleva lajike. Viini onkin Piemonteen juurtunut ja sillä on pitkä historia aina antiikin Roomaan saakka. Se oli tunnettu ja ylistetty viini keisarien ja faaraoiden hoveissa.

Vaikka olisi kuinka historiasta perillä, on vaikea maistamatta sanoa, millainen antiikin ajan brachetto oikeasti oli. Se oli varmaankin makea viini, kuten nytkin. Tänä päivänä saatavilla on kaksi eri tyyppistä brachettoa: kuohuviini sekä pirskahteleva punaviini. Alkossa on myynnissä 2 kuohuviiniä ja 2 punaviiniä, katso viinit tästä. Kaikki ovat hyvin makeita ja vähäalkoholisia (5,5-7%).

Banfin brachetto on kuohuviiniksi tumma, tummempi kuin edellinen maistamamme Araldica Brachetto. Kun Araldica oli vadelman punainen, Banfin brachettossa on myös tummempia kirsikan, mustikan tai mustaherukan sävyjä. Se näyttää melkein punaviiniltä, vähän kuin jotkut Piemonten punaviinit, jotka ovat puoliksi läpikuultavia.

Brachetto kuohahtaa nopeasti lasiin kaadettaessa. Maultaan se on makea ja suutuntumaltaan pehmeän silkkinen. Maussa on myös happamampi puoli jonkinlaisella jogurttisella vivahteella. Aromeista löytyy punaisia marjoja: vadelmaa, mansikkaa sekä jonkin verran puolukkaa ja karpaloa. Tummuutta makuun tuo kirsikkaisuus ja oman lisänsä ruusuihin viittaava kukkaisuus.

Maussa yhdistyy makeus ja kirpeys tasapainoisella tavalla. Hapokkuus on keskitasoa ja sopivasti raikastava. Viinillä on selvästi oma tyylinsä ja astetta tummempi makumaailma kuin Araldican brachettolla. Molempia viinejä kannattaa kyllä kokeilla. Vaikka ne ovat samaa tyyliä, ovat ne kuitenkin erilaiset.

Brachetto käy äitienpäivän yleisviinistä, jopa suolaisille ruuille, etenkin juustoille ja pikkusuolaisille. Parhaimmillaan brachetto toimii kuitenkin makeiden ruokien, kuten marjaisten tai hedelmäisten jälkiruokien seurassa. Tuoreen mansikan pitäisi olla täydellinen pari, sillä aromit ja makeus kohtaavat. Ja jos mansikkaan yhdistää suklaan, viini varmasti tykkää. Me testasimme brachettoa hillomunkin seurassa. Mustikkahillo oli viinille oiva pari.

Brachetto maistui meille makeiden munkkien kanssa vappuna. Vähäalkoholisena viininä se toimii erinomaisesti äitienpäiväbrunssin herkkujen seurassa tuoden samalla juhlaan arvokkuutta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit