Miksi Lindauer Cuvée Brut voittaa kaikki kilpailut?

Lindauer Cuvée Brut on menestynyt jo vuosien ajan hämmästyttävällä voittoprosentilla varsinkin sokkotesteissä. Mikä tämä viini oikein on ja miksi se on niin hyvä?

Lindauer Cuvée Brut (12,95 €)
Etiketin tarra kertoo Vuoden Viinit 2016 -kultamitalista kuohuviinisarjassa. Tänä vuonna Lindauer voitti koko kilpailun.


Menestystä niittänyt uusiseelantilainen kuohuviini


Jos viini menestyy vuosikilpailussa (Viinilehti, Vuoden Viinit) tai Hesari kirjoittaa siitä ylistävän arvion, on tapana, että myymälän hyllyyn ilmestyy tyhjä kolo ja Alko myy eioota. Mutta osataan sitä täällä Tampereellakin Viinikartan kotiseudulla. Nimittäin Aamulehti julkaisi 28.4.2017 jutun kuohuviinien sokkostesteistä, joissa tamperelaiset ravintola-alan ammattilaiset (8 henkilöä) ja amatööriraati (10 henkilöä) molemmat valitsivat toisistaan tietämättä Lindauer Cuvée Brutin parhaaksi kuohuviiniksi. Kyse oli sokkomaistelusta ja vastassa oli enimmäkseen Lindaueria hintavampia tuotteita samppanjasta franciacortaan. Tämän jutun seurauksena Lindauer loppui osasta tamperelaisia Alkoja. Hyllyjen välissä oli nähty lukuisia kyselijöitä, vaikka viini oli loppunut jo monta asiakasta aiemmin.

Lindauer on myös sijoittunut loistavasti Vuoden Viinit -kilpailussa monina vuosina peräkkäin. Viimein tänä vuonna Lindauerille ojennettiin pääpalkinto, kun se valittiin koko kilpailun parhaaksi viiniksi yli 700 viinin joukosta. Miten on mahdollista, että noin 13 euron kuohuviini pärjää näin hienosti? Yksi selitys on se, että he ovat Uudessa-Seelannissa onnistuneet tuottamaan kuohuviinin, joka sopii erinomaisesti suomalaiseen makuun.

Lindauer hämää onnistuneesti samppajamaisuudellaan


Lindauer on tehty samppanjarypäleistä Chardonnay ja Pinot Noir ja se on tehty perinteisellä samppanjamenetelmällä. Lindauer sisältääkin samppajamaisia piirteitä, mikä voi johtaa sokkotesteissä parempiin pisteisiin. Jos maistajat tietävät maistavansa Lindaueria, menestys ei ole yhtä taattu. Lindauerin paahteisuus tuo helposti mieleen samppanjan ja kun viini on vielä laadultaan niin hyvä, ettei siinä juuri esiinny epäpuhtaita sivumakuja, sitä helposti erehtyy luulemaan samppanjaksi. Mikä taas johtaa siihen, että samppanjallehan täytyy antaa korkeat pisteet.

Vaikka kyse voi siis olla virhearviosta, jossa viiniä luullaan ranskalaiseksi luksustuotteeksi, ei se tietenkään Lindauerin sädekehää himmennä. Kyse on joka tapauksesta varsin laadukkaasta viinistä. Esimerkiksi Albet I Noya organic cava brut on hinnaltaan hieman kalliimpi kuin Lindauer, mutta se jäi edellä mainitun amatöörisokkotestin viimeiseksi karvaudesta ja tunkkaisuudesta johtuen. Nämä piirteet taas loistavat poissaolollaan Lindauerista.

Tuotanto ja maku


Lindaueria tehdään Uuden-Seelannin pohjoissaarella Gisbornen ja Hawke's Bayn alueilla, jotka sijaitsevat saaren itäpuolella. Viilentävä meri-ilmasto on ilmeisesti hyvä tuottamaan luonnollista hapokkuutta viineihin. Lindaueria on kypsymässä muutama miljoona litraa ja sitä viedään 20 maahan. Se onkin eniten viety kuohuviini Uudessa-Seelannissa ja ylistäviä arvioita on tullut muualtakin kuin Suomesta. Lindauer on myös kotimaassaan suosittu viini ja juhlien aikaan sitä kuulemma näkee monessa ostoskärryssä ns. vakio-ostoksena.

Lindauer on kullankeltainen sävyltään. Maussa tulee ensin selvä paahteisuus, jossa on paahtoleipää, hiivaisuutta, hunajaa, voita ja poltettua sokeria. Se saa samppanjatutkan heräämään, sillä nämä piirteet ovat useimmiten arvokkaampien kuohuviinien ominaisuuksia. Lindauerissa on hedemäisyyttä, jossa on mm. chardonnaysta tulevaa sitrusmaisuutta ja omenaa. Hapokkuus on sopiva ja suunmyötäinen ja taustalla maistuu myös mineraalisuus. Kokonaisuus on mutkaton, mutta riittävän ryhdikäs ja moniulotteinen.

Lindauer Cuvée Brut ei ole Alkon paras kuohuviini, eikä se mielestäni vedä vertoja laadukkaalle samppanjalle. Mutta omassa hintaluokassaan se on ehdoton ykkönen. Samppanjamaisuus, erinomainen hinta-laatusuhde, puhdaspiirteisyys, tasapainoisuus sekä sopiva makeus tekevät siitä sokkotestien sankarin.

Tuottajakin tietää, että viini on kansainvälisesti arvostettu ja huomioitu.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit