Pavelka Veltlínske Zelené - slovakialainen uutuusviini

Alkoon ilmestyi hinnan perusteella arvioiden laadukas slovakialainen valkoviini. Tietämättä viinistä mitään otimme sen testiin.Pavelka on Grüner Veltliner

Itä-Euroopasta tulee viinejä - ja menee. Johtuen osin erikoiseristä viinit saattavat olla Alkon valikoimassa vain vähän aikaa. Mutta myös kysyntä määrää, sillä Itä-Euroopan viineillä on varmasti edelleen surkea maine verrattuna läntisiin naapureihinsa ja käyvät yleensä huonosti kaupaksi. Sen näkee Muut viinimaat -hyllyllä, jossa monia varmasti hyviäkin viinejä peittää paksu pölykerros. Jos Itä-Euroopassa ja Slovakiassa onkin ollut viinin viljelyn perinne ties kuinka kauan kelttiläis-roomalaisajalta lähtien, kommunismin aikana osaaminen kuitenkin rapautui, ja alkoi taas uudestaan elpyä suunnitelmataloudesta luopumisen jälkeen.

Tonava- ja Morava-jokien välimaastossa Länsi-Slovakiassa lähellä Bratislavaa on sanahirviöltä kuulostava Malokarpatská-viinialue, josta tämä ihastuttava Grüner Veltliner on kotoisin. Viinin nimen Veltlínske Zelené tarkoittaa siis Grüneria paikallisella "murteella". Sinä aikana, kun me olemme Alkon valikoimaa kolunneet, vain yksi slovakialainen riesling on tullut vastaan. Muuten on ollut todella hiljaista Slovakian rintamalla.

Sen verran vastaavia tarinoita olen kuullut, että slovakialaiset viinintekijät ovat todennäköisesti hakeneet viinin tekemiseen oppia ja teknologiaa lännestä. Sen huomaa myös suuresta kiinostuksesta kansainvälisiin lajikkeisiin koko Itä-Euroopassa. On kuitenkin kiinnostavampaa maistaa viiniä, joka perustuu rypäleeseen, jota voi sanoa paikalliseksi lajikkeeksi. Nimittäin Slovakiassa eniten viljelty lajike Grüner Veltliner yhdistetään usein itävaltalaisiin huippuviineihin, mutta kyllä sitä voi sanoa alkuperäiseksi myös Slovakiassa ja Tsekeissä.

Slovakia on enemmän valkoviinien maa ja tässä viinissä on varmasti maan parasta osaamista. Siitä saa myös maksaa. On kuin jossakin olisi päätetty, että vähänkin parempi Itä-Euroopan viini maksaa aina sen 20 euroa. Jos kokeilunhalua onkin, 20 euron hinta on pitemmän päälle liian kova, jotta nämä viinit pysyisivät pitkään valikoimassa. Mutta kyllä tässä viinissä sitä laatua on, josta kannattaa maksaa.

Pavelkan maku on täyteläinen, mikä kertoo mm. rypäleen ominaisuuksista. Ensin siitä tulee mieleen chardonnay, mutta kukkaisuuteen viittaava makumaailma vie ajatuksia poispäin.

Pirteää hedelmäisyyttä on sitruksisuuden lisäksi etenkin eksoottiselta osastolta: melonia ja papaijaa. Mutta myös persikkaa ja loppumaussa ehkä vielä päärynääkin on. Hedelmäisyyteen tuo oman lisänsä hieno mineraalisuus, mikä tekee viinistä todella kiinnostavan. Viinissä on myös kivasti raikastavaa hapokkuutta, joten kokonaisuus on tasapainoinen. Viimeisen silauksen tuo selvä mausteisuus, josta etsin kovasti valkopippuria, mikä on rypäleelle tyypillinen aromi.

Oli todella virkistävää maistaa Pavelkaa, koska maku kuitenkin eroaa monista muista tutuista viineistä. Tämä slovakialainen valkoviini on myös monipuolinen ruokaviini: kalan ja äyriäisten lisäksi se sopii kanalle ja possullekin.

4 tähteä, koska kokemus oli uusi, viini kiinnostava ja maistuva.Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit