Luomu-Zinfandel jussipaidalla

Vaikka Suomi ei ole viinimaa, yksi tapa "suomalaistaa" viinejä ovat yhteistyöviinit. Eli suunnitellaan tuottajan kanssa yhdessä suomalaiseen makuprofiiliin sopiva viini ja markkinoidaan se suomihenkisesti.Jussi by Botter Organic Zinfandel

Jussi ei viittaa juhannukseen, vaikka se olisi pätevä viini grillatun juhannusmakkaran seurassa. Sen sijaan Jussi-viini on saanut päällensä jussipaidan. Tämä satavuotias perinneneule on mielletty etenkin eteläpohjalaiseksi villapaidaksi, mutta on sen käyttö omaksuttu myös muualla Suomessa. Tunnettu poikien paita on myös anttipaita - sininen jussipaita. Ja kun jussipaita on päällä, on siinä myös asennetta. Näin myös Jussi-viini haluaa olla rehellinen, konstailematon ja kumartelematon luonnontuote.

Pullon paperi tuntuu ylimääräiseltä kääreeltä, mutta se ei irtoa. Joo, ei kannata repiä pidemmälle, sillä paperi on liimattu tiukasti kiinni. Niin, ideahan oli pukea viinille paita.

Jussi Zinfandel on jälleen uusi Apulian punaviini. Ja Zinfandel. Apulian punaviinityyli varmasti miellyttää suurta osaa suomalaisista, sillä alueen pehmeitä punaviinejä tuodaan Suomeen enenevissä määrin. Apulian viineissä tyylit ovat samankaltaisia ja niitä viinejä yhdistää myös rohkea markkinointi. Ja voimaa uhkuva jussipaitahan on kuin luotu siihen tehtävään.

Tummasävyisessä Jussi Zinfandelissa on muheva tyypillisen zinimäinen tuoksu. Tammisten tummasuklaa-aromien lisäksi siinä on myös jotain orgaanista; luomuviinihän tämä on. Maku on täyteläinen ja runsaan hilloinen. Aromikkuutta tuo mokan ja suklaan piirteet, joita varsinkin amerikkalaisista zineistä löytyy. Ryhdistävää hapokkuutta on myös taustalla, mutta kokonaisuus on todella pehmeä ja suunmyötäinen. Pehmeyttä tuo myös jäännössokeri, jota on kuitenkin maltilliset 8 grammaa litrassa. Lopetus on pitkän tammimausteinen.

Sanoisin, että tämä on puhdaspiirteinen Apulian zinfandel, josta maistuva suklaisuus tekee herkullisen nautiskelu- ja seurusteluviinin. Paikallisesti Apuliassa puhuvat Primitivosta, mutta markkinoinnissa Zinfandel lienee kiinnostavampi nimitys.

Jussi Zinfandelille sopivia ruokia ovat grillissä valmistetut lihat, mausteiset makkarat ja grillauskastikkeella sivellyt kasvikset. Hyvin toimii myös tumma suklaa.

Paperinen kääre on liimattu pullon ympärille, eikä sitä saa rikkomatta pois. Paperi on siis varsinainen etiketti.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit