Francis Ford Coppolan viinit: Pinot Grigio, Merlot ja Zinfandel

Suurena Coppolan (isä ja tytär) elokuvien fanina odotukset Alkoon tulleiden Kalifornian viinien suhteen nousivat todella korkealle.


Coppola Diamond Collection

Coppolan nimi herätti viiniharrastajan tutkan välittömästi; nimestä ei voinut erehtyä. Elokuva-alalla Oscar-menestystä nauttinut Coppola on myös brändi, jonka alla on kahviloita, hotelleja ja viinitiloja. San Franciscon pohjoispuolelta Sonoma Countyn Geyservillestä tuleva Diamond Collection -viinisarja saapui nyt myös Suomeen. Ennen kuin mennään viiniarvioihin, Coppolan viinibisneksien alku on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Coppola nimittäin osti Kummisetä-elokuvasta saaduilla tuotoillaan suomalaisen Helsingissä syntyneen merikapteenin Gustave Niebaumin perustaman (1879) Inglenook-viinitilan Rutherfordista Napa Valleysta. Kun Niebaum oli perehtynyt viinintuotantoon lukuisilla opintomatkoilla Eurooppaan, tilan viinit voittivatkin lukuisia palkintoja Pariisin maailmannäyttelyssä 1889. Niebaumin leski ja jälkeläiset kehittivät tilaa edelleen kunnes se lopulta päätyi Coppolalle 1975.

Inglenook-viinitilan lähellä sijaitsee toinen Coppolan tila The Francis Ford Coppola Winery, josta tämä laadukas ja suosittu viinisarja Diamond Collection on peräisin. Sarjassa on peräti 13 viiniä, joista kolme saatiin nyt Suomeen. Sarjan ja koko tilan tunnetuin tuote on Bordeaux-tyyppinen ja Cabernet Sauvignon -pohjainen Black Label Claret. Mutta mennään nyt maistamaan Pinot Grigio, Zinfandel ja Merlot.

Diamond Collection Pinot Grigio

Alsacen pinot gris on monta kertaa tehnyt vaikutuksen, mutta tämä viini käyttää Coppolan amerikanitalialaisten juurien myötä italialaista rypäleen nimeä Pinot Grigio. Tähän mennessä maistamani pinot grigiot ovat olleet kuivia, pirteitä, hedelmäisiä ja vähemmän täyteläisiä italialaisia pöytäviinejä. Monet ranskalaiset pinot grisit sen sijaan ovat puolikuivia ja runsaita. Coppolan viini on lähempänä italialaista tyyliä.

Viinin sävy on vaalea ja läpinäkyvä. Se luo mielikuvan kepeydestä.

Tuoksussa tulee hedelmää ja voimaisuutta, mikä tuo mieleen Chardonnayn. Pinot Grigion lisäksi sekoitteessa onkin hieman Chardonnayta ja Chenin Blancia.

Maku on kuin hedelmäkarkkikimara, mutta tietysti kuiva. Maku on luonnollisesti hapokaskin, minkä Kalifornian viileimmät kasvupaikat ovat mahdollistaneet. Maussa on sitruksisuutta ja greippiä, hyvällä tavalla myös greipin kuoren valkoisen osan kitkeryyttä. Maku on todella tasainen ja pitkä. Lopussa sitruksisuus muuttuu kypsäksi sitruksisuudeksi.

Mielestämme tämä pinot grigio ei ole parhaimmillaan seurusteluviininä, vaan kaipaa ruokaa. Suolainen kalaruoka saa hedelmän laulamaan ja hapokkuuden hienosti esiin. Sopivia ruokia ovat esimerkiksi juustoinen uunilohi, mozzarellasalaatti tai sitruunakanapata.

3.5 tähteä. Hyvin tehty Pinot Grigio -ruokaviini.


Diamond Collection Zinfandel

Amerikkalainen zinfandel oli etukäteen arvioiden sarjan kiinnostavin viini. Viime aikoina olemme maistaneet lukuisia Etelä-Italiasta Apuliasta tulleita zinfandeleja, mutta juuri amerikkalainen zin on aina tehnyt suurimman vaikutuksen. Se on Amerikkaa ja Kaliforniaa puhtaimmillaan.

Zinfandelit ovat upeita herkutteluviinejä, joissa on usein korkea alkoholipitoisuus ja suklaaseen viittaava tamminen aromikkuus. Tämä zin ei ole poikkeus, vaikka 14%:n alkoholipitoisuus ei kuitenkaan ole korkeimpia nähtyjä.

Värisävy on tumman punainen ja ruskeampaan kaneliin taittuva.

Alkoholi, tumma marjaisuus ja mausteisuus tuoksuvat. Hyvää tavaraa on tiedossa.

Maku on myös tumman marjainen ja hedelmäinen alkuun (mm. karhunvatukkaa ja luumua), mutta viinin varsinainen pihvi paljastuu sen jälkeen. Maun keskiosan kivan hapokkuuden ylitettyään jälkimaussa ihastuttava mokkaisuus ja suklaisuus täyttää suun, mikä tekee juuri zinfandelista upean nautiskeluviinin.

Kiinnostavaa kompleksisuutta ja tasapainoa on saatu aikaan erilaisilla kasvupaikoilla, kun osa rypäleistä on kasvanut lämpimillä kasvupaikoilla ja toinen puoli Paso Roblesin viileämmillä alueilla. Viileämpi tuottaa hapokkaampaa viiniä, mikä on tasapainon kannalta tärkeää. Sekoitteesta löytyy myös Petite Sirah -rypälettä, millä on myös haettu tasapainoa, ryhtiä ja mausteisuutta. Ja kun tätä kokonaisuutta on kypsytelty vuoden verran tammessa, on aikaansaatu mitä maistuvin herkkuviini.

Zinfandel käy liharuoille, mutta suosittelemme kokeilemaan juustojen tai suklaan seurassa hitaasti nautiskellen suuresta lasista.

4.5 tähteä. Kolme maistajaa yksimielisesti totesi tämän viinin kolmikon parhaaksi. Ryhdikäs zinfandel, parasta mitä Alkosta saa.


Diamond Collection Merlot

Ja sitten vielä Merlot, joka on kolmikon kallein viini. Itse olen aina innokkaasti maistamsssa Merlot-uutuuksia, vaikka sillä lienee edelleen maine tylsähkönä viininä. Tämä Coppolan Merlot on kaukana tylsyydestä.

Jälleen kerran tasapainoa on haettu sekoittamalla eri alueiden rypäleitä ja käyttämällä hieman myös Petite Sirah -lajiketta.

Merlotin värisävy on hieno, kuultavaa rubiininpunaa ja reuna-alueiltaan violetti.

Tuoksu on todella vahva, tumma ja syvä.

Maku on täyteläinen, luumuinen ja tamminen. Hedelmäisyys on herkullista ja tammisuuudesta irtoaa vaniljaa, lakua ja salmiakkia. Tanniinit ovat silkin pehmeät ja ryhtiä ja kantavuutta viinin tuo miellyttävä hedelmähapokkuus.

Merlotin tyyli eroaa zinfandelista ollen enemmän hedelmävetoinen ja raikkaampi hapokkuudeltaan, kun mielestäni zinfandelissa koko idea kiteytyy paahteisiin piirteisiin. Toki 11 kuukauden tammitus on tuonut tähänkin merlotiin oman tammimausteisen lisänsä.

Tätä viiniä nauttii sellaisenaankin, mutta parhaimmillaan se on ruokajuomana. Runsaat liharuoat ja grilliruoka saa tästä viinistä loistavan kumppanin. Sopii myös pääsiäislampaalle.

4.5 tähteä. Ykkössijaa tälle ei tarjottu, mutta kuitenkin korkeat pisteet, koska tässä on amerikkalaisesta merlotista otettu kaikki irti ja tehty todella kiinnostava viini.
Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

  1. Jotain Coppolan viinejä maistoin Kaliforniassa käydessä, mutta ne eivät vakuuttaneet enkä siksi ole tarttunut niihin uudestaan. Mutta nyt alkoi kiinnostaa tuo Zinfandel. Alkon hinnat tuntuvan kerrankin olevan kilpailukykyiset, sillä Saksassakin näitä myydään varsin samaan hintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zinfandelista kannattaa tosiaan aloittaa, jos näihin haluaa tutustua. Se on paras näistä. Tietysti, kun on kyse Kalifornian viineistä, täytyy olla pikkaisen sen tyylin fani, jotta antaa punaisille yhtä hyvät arviot kuin me annettiin. Meidän mielestä molemmat punaiset toteuttivat kalifornialaista tyyliä hyvinkin onnistuneesti.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit