Vidal-Fleury Côtes du Rhône - magnum-pullo lumoaa

Elokuussa valikoimaan tullut Rhônen punaviini Vidal-Fleury Côtes du Rhône tekee vaikutuksen magnum-pullollaan. Pullokoko on näyttävä pikkujoulun buffapöydässä eikä itse viinikään ole yhtään hullumpi.

Saatavilla 2022: Vidal-Fleury Côtes du Rhône 2017 (13,99€ / 0.75 litraa)


Vidal-Fleury Côtes du Rhône


Bordeaux'n ja Burgundin jälkeen Rhônen viinit ovat tunnetuimpia ranskalaisia viinejä. Rhône-joen varrelta tulee monia kuuluisia punaviinejä, kuten Châteauneuf-du-Pape. Eniten Rhônessa tuotetaan viiniä, joka on luokiteltu Côtes du Rhône AOC. Nämä viinit ovat usein halvempia, mutta niistä löytyy parasta hinta-laatusuhdetta. Kun Pohjois-Rhônessa tehdään viinejä Syrah-rypäleestä, eteläisessä osassa punaviinit ovat yleensä sekoiteviinejä useammasta rypäleestä. Niin myös tämä Etelä-Rhônen viini saa makunsa tyypillisestä GSM-sekoituksesta, jossa päärypäle on Grenache ja jota tukee Syrah sekä Mourvèdre.

Tämä Côtes du Rhône eli kottarainen on hyvää luokituksensa tasoa. Maku on tumman hedelmäinen, luumuinen, karhunvatukkainen, yrttinen ja mausteinen. Tällä perinteisellä ja runsaan aromikkaalla viinillä on myös hyvän hapokas luonne. Makumaailma on tasainen, tanniinit ovat keskitasoa ja suunmyötäisiä. Viinissä on todella tumma fiilis itse asiassa. Mukana on alueen tyyliin kuuluva hieman rustiikkinen ote, joka tekee viinistä kiinnostavan. Vidal-Fleury ei todellakaan ole mitään perushöttöä, vaan viini, jolla on luonne, ja rakenne, jossa on ryhtiä.

Kun viini on siis oikein hyvää rhônelaista tasoa, tekee pullo viimeisen silauksen. Puolentoista litran magnum-pullo tekee aina vaikutuksen, kun sen tuo ruokapöytään vieraiden hämmästeltäväksi. Samalla voi hassutella pidellen pulloa kuin pientä vauvaa; sen verran vakuuttava pelkkä koko on. Pullon koolla voi olla vaikutusta myös viinin makuun eli viini voi kehittyä suuressa pullossa paremmin. Jotkut ravintoloitsijat suosivat näistä syistä magnum-kokoisia pulloja. Ja kun litrahintaa laskeskelee, kyse ei ole kalliista viinistä. Joten nyt voit itsekin kohtuuhinnalla yllättää vieraasi jättipullolla.

Vidal-Fleury Côtes du Rhône viihtyy monenlaisten ruokien parissa. Se on moniottelija pikkujoulujen buffapöydässä ja erityisesti tähän vuodenaikaan se sopii talvisille lihapadoille.

Magnum-pullo


Rypälesekoitus on tyypillinen GSM: Grenache (60%), Syrah (20%), Mourvèdre (10%) sekä Carignan (5%)


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit