Glögi-hygge

Tanskalaisten onnellisuuden avain on "hygge"-kotoilu, eli mukavuutta korostavan oleskelun ja itsensä hemmottelun hedonistinen filosofia. Yksi helpoimmista tavoista tuoda hyggeä pimeään alkutalven iltaan on lämmittää iso mukillinen glögiä ja jutella mukavia tärkeiden ihmisten kanssa.


Peritanskalainen hygge-käsite ei käänny suoraan suomeksi, mutta perusajatukseltaan kyse on eräänlaisesta suojamekanismista kaamosmasennusta, pimeyttä ja kylmyyttä vastaan. Kun suomalainen tukeutuu vaikeina aikoina sisuun ja kärsii hammasta purren läpi vuoden pimeimmän ajan, sytyttää hyggeilevä tanskalainen sata kynttilää ja käpertyy sohvannurkkaan lämpimän viltin alle. Molemmissa lähestymistavoissa on varmasti puolensa, mutta yhtä lailla molemmilla on paljon opittavaa toisiltaan.

Yksi helpoimmista tavoista tuoda vähän hyggeä pimeään iltaan on lämmittää mukillinen, tai pari, makeaa glögiä ja nauttia rakkaiden läheisten seurasta kesäreissuista haaveillen. Vietimmekin erään pimeän ja sateisen marraskuisen lauantai-illan juuri näin.

Kaukokaipuu-glögi-hyggen teeman mukaisesti mukeihin päätyi erilaisia joulujuomia ympäri Eurooppaa. Valikoimasta löytyi Iltalehden glögi-testin voittaja Tuike Rosé, Euroopan reissuista muistuttava Wintertail Organic Glühwein ja ruotsalainen metsä-glögi Blossa 16, jonka aikaisemmin tehty arvio löytyy täältä.

Hygge-hämmennyksessämme emme olleet varmoja, kuuluuko rosé-glögi Tuike juoda kylmänä vai kuumana, joten maistoimme sen molemmilla tavoilla. Kuohuviinilaseista maistettu kylmä Tuike maistui mukavan marjaiselta, mutta varsinaista joulufiilistä siitä ei välity. Lämmitettynäkin juoma on lähempänä todella makeaa marjajuomaa tai -teetä, kuin varsinaista glögiä.

Glühwein on jo paljon lähemänä oikeaa glögiä, mutta siitä puuttuu voimakkaille glögeille tyypillinen viinahöyry, mikä on vain ja ainoastaan hyvä juttu! Välillä glögit ovat niin tujuja, että lämmitettynä alkoholihöyryt laittavat silmät vuotamaan pelkästään siitä, että ottaa glögimukin käteen.

Glühwein on mukavan marjainen, eikä sitä ole tuupattu täyteen keinotekoisia joulumausteita. Hehkuviinistä tulee aito fiilis ja siitä tulee ihan oikeasti mieleen Keski-Euroopan joulutorit. Raaka-aineet on sekoitettu oikeassa suhteessa, eikä hommaa ole vedetty ihan överiksi.

Illan tummin ja maistuvin glögi oli kuitenkin variksenmarjalla maustettu Blossa 16. Muihin joulujuomiin verrattuna Blossa on ihan hullun savuinen! Ihan kuin istuisi savusaunassa juomassa glögiä. Savun hälvettyä alta löytyy kuitenkin mukavan tasapainoinen glögi, joka kruunasi mukavan hygge-illan.


Kuva: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit