Obsession Symphony - Kalifornian uutuus Ramen-keitolle

Toukokuun uutuus Obsession Symphony tulee kalifornialaiselta Ironstonelta, jolta on ollut Alkossa puolenkymmentä viiniä - tällä hetkellä neljä. Keväällä järjestetyssä Kalifornian viinien tastingissa pääsimme maistamaan koko Ironstonen valikoiman läpi - myös viinejä, joita Alkossa ei ole. Huomiomme kiinnittyi kevään uutuuteen Symphony-rypäleestä.Obsession Symphony


Ironstonen punaviini Obsession Red on ollut rohkeasti jäännössokeria sisältävä punaviini - siis pehmeä ja makeahko. Nyt viinin makeutta on pudotettu 11 grammasta hieman alas 7 grammaan litrassa, mikä on edelleen kuivaa punaviiniä enemmän. Voisi sanoa, että samaa makeahkoa linjaa edustaa Obsession Symphony. Makeus aiheuttaa etukäteen hieman epäileviä ajatuksia, koska makeat valkoviinit eivät yleensä ole mitään suuria suosikkejamme. Ja Symphonyssa sokeria on reippaasti, 20 grammaa litrassa.

Viinin tuoksu on makean hedelmäinen ja tuo nopeasti mieleen Gewürztraminerin ja Muscatin. Viini on tehty melko tuntemattomasta Symphonysta. Se on risteytys Grenache Gris ja Muscat of Alexandria -rypäleistä; edellinen on Grenachen harvinainen muunnos ja jälkimmäinen on jo antiikin ajoilta tuttu egyptiläinen Muscat-lajike. Mitä tästä voidaan päätellä? Ainakin sen, että Symphony voisi sisältää Grenache Grisin hedelmäisyyttä aprikoosivivahteineen ja Muscat on tunnetusti kukkainen. Maku todistaa tämän päätelmän oikeaksi.

Symphony on myös maultaan makean hedelmäinen ja rypäleestä tuntuu tulevan viiniin mausteisuutta. Tämä rypäle kokemuksena on meille ensimmäinen. Mausta pomppaa esiin monipuolinen hedelmäkori, jossa on melonia ja hillottua päärynää inkiväärivivahteella. Symphonysta tulee etäisesti mieleen makea italialainen jälkkäriviini Moscato d'Asti ilman hiilidioksidisuutta ja astetta kuivempana.

Symphony on kyllä runsaan aromikas ja hapot ovat hillityt. Hapoista ei synny kovin vahvaa vastapainoa makeudelle - sen takia viini kannattaa viilentää hyvin, jolloin makeuden tuntemus vähenee sopivasti.

Aromikkaat, kukkaiset ja makeahkot valkoviinit, jotka on tehty esimerkiksi Gewürztraminerista, Rieslingista, Pinot Grisista tai Muscatista, ovat tyypillisiä suosituksia itämaisille ruoille. Siksi suosittelemmekin tätä viiniä Ramen-keitolle. Hyvin viilennettynä se sopii myös seurusteluun - makeammista viineistä pitävä voi helposti ihastua.

VIINI: Erittäin hedelmäinen, mausteinen (inkivääri), kukkainen, sitruksinen, makeahko, pehmeähappoinen. RUOKA: Kanacurry, inkiväärinen Thai-ruoka ja Ramen-nuudelikeitto.


Tämä Viinikartan versio Ramen-keitosta maistui arkipäivän iltana. Ramen-keiton salaisuus on hartaasti keitetyssä liemessä. Aineksina savukylkeä, pinaattia, porkkanaa, chiliä, herkkusieniä, munaa ja nuudeleita.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit