Blanc d'Enguera 2014 - espanjalainen uutuusvalkoviini

Alkon tilausvalikoimassa on harmittavan pajon hyviä viinejä, joita ei ole ehtinyt maistaa. Toukokuussa tilausvalikoimaan saapui erikoinen uutuus Espanjan Valenciasta, johon oli tartuttava hyvän ruoan merkeissä.

Hyvinkin hillitty etiketti herättää pelkistyksellään huomiota.
Blanc d'Enguera (15,99€)


Blanc d'Enguera on luomuviini

Läheltä Välimeren rannikkoa, Valencian viinialueelta tuleva Blanc d'Enguera kiinnosti jo uuden rypäleen vuoksi: viini on 70-prosenttisesti uudelleen elvytetystä ja erittäin harvinaisesta Verdil-lajikkeesta. Viinissä on omanlaistaan voimaa ja aromia runsaasti. Se varmasti tulee Verdilin ominaisuuksista, jota kasvaa ainoastaan Valenciassa. Lisärypäleet Chardonnay, Viognier ja Sauvignon Blanc lisäävät viinin aromien monipuolisuutta. Viinissä tuntuu maistuvan myös maaperän mineraalisuus ja kivet; Bodegas Engueran tila sijaitsee Valenciasta lounaaseen. Kaikki tilan viinit ovat luomua.

Sopiva hapokkuus on hillitty ja antaa tilaa viinin muille ominaisuuksille nousta esiin. Hedelmäisyydessä nousee päärynä, kevyt sitruksisuus sekä muitakin hedelmiä, kuten persikkaa ja passionhedelmää. Tammisuus kehittää hetken päästä mielenkiintoisia tooffeemaisia makuja.

Tämä viini on tammisuudessaan suuri valkoviini, joka sopii hyvin esimerkiksi kermaisille ruoille, jota vastaa meidän kesäkeittiössä pesto-tuorejuustomousse. Tyylikkäästi pariloitu nieriä ja uuden sadon perunat olivat tuoreudessaan riittävän arvokkaita ruokia tälle hienolle viinille.

Blanc d'Enguera on viini, joka viihtyy paremmassakin ruokapöydässä. Kalan lisäksi ominaisuudet riittävät vaalealle lihallekin. Sellaisenaan nautiskellen on ehkä turhankin voimakas, mutta saa tykätä niinkin.

Kyllä aurinko näytti meille parhaan puolensa, kun lämmitimme kesäkeittiötä nieriää varten. Punalihainen nieriä ruskistui parilassa.


Kesään ällistyttävän hyvin sopiva salaatti muodostui hieman odottamattomasta parista: avokadosta ja verigreipistä. Todella hapokas ja raikas alkusalaatti herättää taatusti ruokahalun.


Nieriä tarjottiin paahdettujen uusien perunoiden ja pesto-tuorejuustomoussen kera: pelkistetty tyyli, kuten viinin etiketissä.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit