Juhannusviinit 2016 - Viinikartan ja Suomen suosituimmat viinit

Keskikesän juhla juhannus muistuttaa useimmiten kuitenkin keskivertoa sateista syyspäivää. Päästäkseen kunnon juhannusfiilikseen kannattaakin panostaa juhannusviineihin.

Yleensä juhannusviineille tehtävät ehdotukset perustuvat juhannuksena tarjottaviin ruokiin. Huomasimme kuitenkin, että meillä on jo yllin kyllin tällaisia juhannuksen viinivinkkejä (klikkaa ja katso!). Päätimmekin ottaa testiin Viinikartan ja Alkon suosituimpia viinejä. Niitä kun menee juhannuksena kuitenkin.

Jos et jaksa lukea, katso video!


Viininmaistelu aloitettiin luonnollisesti kepeimmästä valkoviinistä Green Soul Rieslingistä ja päätettiin tuhtiin Mayu Reserva Carménère -punaviiniin.

Green Soul Riesling

Ensimmäisenä maistoimme varsinaisen pirteän löydön, johon monet ovat ihastuneet, saksalaisen Green Soul rieslingin. Viherpesulta kalskahtava nimi saa anteeksi paljon, sillä putelin kyljestä löytyy myös luomumerkki. Nopeampi Saksan rieslingeihin mieltynyt maistaja saattaa yllättyä (katso se video), sillä kyseessä onkin puolikuiva viini.

Makeus ei ole kuitenkaan ällöä, vaan viinissä on mukana sille elintärkeä viinillisyys. Sokerin lisäksi makumaailmasta löytyy runsasta hedelmää, mutta valitettavan vähän hapokkuutta. Pehmeähappoisena ja helppona juotavana viini menee auttamatta nautiskeluosastolle. Päätimme yksissätuumin, että tämä on kova sana juhannussaunan jäähdyttelyjuomaksi! Viini toimii siinä tehtävässä todella hienosti. Maista ja ihastu kepeään tyyliin.

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé

Vaalean rieslingin jälkeen päätimme lähteä vähän tummemmille vesille, eli rosé-viineihin. Jo pitkään myynnissä ollut Miguel Torresin Santa Digna keikkuu roseesuositusten kärjessä vuodesta toiseen ja vuonna 2016 Viinilehti palkitsi sen vuoden roseeviininä. Sitä on myös mainittu Alkon parhaimmaksi roseeksi.

Santa Digna oli itse asiassa molemmille tuttu jo entuudestaan. Tämä runsaanpunainen viini erottuu muista roséista helposti suuruutensa vuoksi. Jo väristä voi päätellä, että viinissä on makua ja tuntumaa. Tämä ryhdikkään kuiva ja marjaisen runsas rosé on erinomainen valinta juhannus- ja kesäviiniksi! Ryhtinsä perusteella sen voi lyödä juhannusherkkujen ruokapöytään.


Riunite Il Fojonco Lambrusco

Seuraava viini on kuukaudesta ja vuodesta toiseen yksi Viinikartta.fi:n katsotuimpia viinejä, eikä ihme. Pirskahtelevaa eli pienikuplaista makeahkoa punaviiniä kannattaa tulla katsomaan vähän pidemmänkin matkan takaa! Italian ihme, Lambrusco-punaviini sopii juhannukseen, sillä sitä on vaikea lokeroida oikein mihinkään. Se on vain hyvää! 70- ja 80-luvuilla tämä viini oli Yhdysvalloissa eniten tuotu viini ja suosio on Suomessa tänä päivänä vahvaa.

Vaikka kyseessä on kuplaviini, tarjoillaan se useimmiten viilennettynä - toki on makuasia kuinka viileänä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, on juhannusilma juuri sen vähän viileämmän puolella, joten voit surutta säilyttää pulloa vaikka mökin terassilla.

Maultaan Lambrusco on suhteellisen kummallinen. Pirskahtelevuus on jotain, mitä ei punaviiniltä odottaisi, mutta jotenkin se vaan toimii tässä makean täyteläisessä juomassa.

J.P. Chenet Ice Edition Rosé Demi-Sec

Seuraavaksi esiin kaivettiinkin todellinen jokeri, suosionsa puolesta tämän hetken kuumin nimi niin Alkossa kuin Viinikartallakin. J.P. Chenet Ice Edition Rosé Demi-Sec on vaaleanpunaisessa pullossa myytävä rosékuohuviini! Tutun myyjän mukaan tätä viedään Alkosta aivan uskomattomia määriä ihan jo pullon vuoksi.

J.P. Chenet Ice Editionin Rosén erikoisuutena on se, että tämä kuohuviini suositellaan nautittavaksi jäiden kera. Pulloon on tuutattu kuplia ja makeutta niin paljon, ettei pieni jään kylmyys tunnu missään. Itse asiassa jäiden vaikutus on tälle viinille otollinen! Pelkiltään nautittuna juoma on siirappista ja aivan liian makeaa, mutta jäiden kanssa se soljuu suussa ihan itsekseen. Ei sillä, että siinä olisi mitään viinillistä tai persoonallista, mutta tarvinneeko sitä. Ice Rosé Demi-Sec on enempi drinkki kuin viini.

Mayu Reserva Carménère

Viimeinen maistettu viini on varmasti lähimpänä varsinaista juhannusviiniä, noin niinkuin ominaisuuksiensa puolesta. Mayu Reserva Carménère on suuri ja täyteläinen punkku, joka sopii kuin nakutettu grilliruuille. Viinissä on makua ja tuoksua vaikka muille jakaa, mutta vaikka se on täyteläinen ja hillomainen, löytyy mausta sen verran karvasta hapokkuutta ja tanniineja, että se kestää punaistakin lihaa mainiosti. Osittain kuivatut rypäleet tiivistävät makua ja tuo mieleen Amaronen. Naudalle ja lampaalle erittäin täyteläistä herkkua.


Juhannussimulaatio Viinikartan tapaan
Hyvää juhannusta Viinikartan lukijoille!

Kuvat ja video: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit