Ranskalainen sipulikeitto ja viinisuositukset

Ranskalainen sipulikeitto soupe à l'oignon on helppo valmistaa. Vaikka tätä kirjoittaessani sataa vettä tai vedensekaista räntää, eiköhän pakkanen vielä tänä talvena puraise. Kylmänä talvi-iltana hiihtolenkin jälkeen maistuu sipulikeitto ja hyvä ranskalainen valkoviini.

Sipulikeitto on yksinkertainen, mutta todella maukas. Ja täyttävä. Keitossa yhdistyy juusto, paahdettu leipä, sipuli, valkoviini, lihaliemi ja voi. Runsas sipuli kuulostaa terveelliseltä, mutta eläinrasvan määrä ei niinkään. Keitossa saat niin sanotusti "haavat ja voiteet" samalla kertaa.


Testasimme soppaa yhdessä Alsacen tasapainoisen ja pehmeähappoisen sylvanerin kanssa. Yhdistelmä toimi loistavasti. Tätä viiniä on helppo suositella.


Keitto viimeistellään uunissa paahtoleipien kanssa. Päälle kannattaa raastaa jotain aromikasta juustoa, kuten ranskalaista gruyèrea tai emmentalia.


Liemeen makua antavat lihaliemi, valkoviini ja voi.


Sipuliksi käy tavallinen sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne öljyssä ja voissa.


Pakkaspäivien täydellinen talviruoka on ranskalainen sipulikeitto, jonka kanssa sopii tarjota seuraavia viinejä:
Jules Bernolin Beaujolais Supérieur , Ranska, Bourgogne, 11,49€
Beaujolais on klassinen valinta.
Laroche Chablis L, Ranska, Borugogne, 19,99€
Tyylikkään mineraalinen chablis on myös hyvä valinta.
Gustave Lorentz Sylvaner Réserve, Ranska, Alsace, 11,20€
Kuiva, tasapainoinen, pehmeän hapokas ja kevyen mineraalinen sylvaner on ihanteellinen sipulikeitolle.
André Stentz Riesling, Ranska, Alsace, 20,62€
Alsacen hapokkaampi valkoviini on riesling.
Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge, Ranska, Loire, 22,49€
Hapokas ja sitruksinen Loiren sauvignon blanc on tyylikäs ja yrttinen vaihtoehto.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit