Freixenet Mia Tinto - eloisa ja hedelmäinen espanjalainen

Mitä tapahtuu, kun maailman suurin cava-valmistaja tekee punaviinin? Freixenet tunnetaan lähinnä Freixenet-brändin nimellä myydyistä cavoista, joista mustapulloinen Freixenet Cordon Negro Cava Brut on tunnetuin ja lienee eniten myyty kuohuviini maailmassa. Freixenetilta on myös uudistushenkinen Mia-sarja, johon kuuluu punaviini, valkoviini, roseeviini, sangria ja kuohuviini. Otimme testiin sarjan punaviinin.


Eloisa ja mehukasMia = mine = minun

Freixenet Mia Tinto
Espanja, Katalonia
Pehmeä & hedelmäinen
Keskitäyteläinen, keskitanniininen
Rypäleet: Garnatxa, Carenyena, Sumoll
Hinta: 8,46 €
Viilennä hieman (maistuu paremmalta)


Hedelmäinen punaviini muistuttaa eräästä toisesta viinistä

Freixenetin viinintekijän Gloria Collellin aloitteesta Freixenetin viinitalo päätti lähteä tekemään muitakin viinejä kuin kuohuvia. Pitkällisen markkinatutkimuksen jälkeen päädyttiin tekemään tavan kuluttajaan uppoavia helposti juotavia melko yksinkertaisia viinejä; olihan talon cavatkin globaalille yleisölle suunnattuja. Nimeksi sarjalle valikoitui 'Mia', koska se tarkoittaa 'Minun' ja viittaa siihen, että kyse on talon yhteisestä projektista, josta kaikki innostuivat ja ottivat projektin omakseen.

Päärypäle on Grenache, vaikka talon sivuilla viinintekijä kertoo viinin olevan Tempranillosta. Ehkä viinistä on useampi eri tinto-versio, mutta Espanjan lämmössä viihtyvästä rypäleestä on joka tapauksessa kyse. Lämpimästä Grenache (tai Garnacha, Garnatxa) nimittäin tykkää ja myöhään kypsyvänä ehtii kypsyä kunnolla. Samasta rypäleestä on tehty myös kuuluisa Rhônen viini Châteauneuf-du-Pape - pääosin. Grenache kehittää yleensä marjaisia aromeja vadelmasta mansikkaan, mutta voi suotuisissa olosuhteissa tuoda esiin mustaherukkaa, nahkaa ja mausteisuutta ynnä muita kompleksisia aromeja.

Freixenet Mia Tinto on tummasävytteinen viini, joka on kuitenkin tyyliltään nuorekas. Viini on kokonaan kypsytetty terästankeissa, joten mitään tammen tuomia aromeja ei ole mukana. Viini ilmentää täysin rypäleiden omia ominaisuuksia ja maku onkin todella tumman hedelmäinen, mm. kirsikkaa ja luumua sekä tumman marjainen, kuten mustaherukkaa. Viini on myös kivan hapokas ja mehukas ja se nostaa helposti veden kielelle. Mukana on tummien sävyjen lisäksi muitakin aromeja, kuten mausteita ja nahkaakin, joten Grenachen ominaisuuksia on saatu hyvin irti. Hedelmäisyys on valitettavasti jossain määrin karheaa ja epäpuhdasta, mutta kevyesti viilennettynä viini on paljon suunmyötäisempi.

Viinin runsas hedelmäisyys kosiskelee suuria kuluttajamassoja. Tyyli ei ole erityisen hienostunut, vaan arkinen, mitä on varmasti tavoiteltukin. Tanniinit kuivattavat kevyesti suuta ja jonkinlaista ryhtiäkin löytyy. Uunipaahdettu possu ja grillatut kasvikset viihtyvät tämän viinin kanssa.

Mistä tämä viini on tuttu? Torreksen nelikymmenvuotias Sangre de Toro on samoista rypäleistä tehty ja samoilla hedelmäisillä ominaisuuksilla varustettu viini. On helppo nähdä se esikuvana tälle viinille.

3 tähteä. Hyvä arkinen perusviini. Muista viilentää hieman.Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit