Makkaraviinit: kesän viinivinkit - sopiiko makkara viinille


Grillimakkaroita eri valmistajilta, A-luokkaa ja yleistä, lammaswurstia, weinwurstia, bierwurstia, chorizoa raakamakkarana, bratwurstia, pekoninakkeja pekonilla.


Suomen lyhyt ja vähäluminen kesä saa grillit käymään kuumana lähes jokaisessa torpassa. Helpoin ja yksinkertaisin grilliherkku on tietysti makkara. Päätimme kokeilla, sopiiko kyrsä hyvän viinilasin kaveriksi.

Testiin haalimme jos jonkinlaisia makkaroita ja viinejä. Sekalaisen valikoiman tarkoituksena oli testailla pelottomasti myös vähän kummallisempiakin yhdistelmiä. Laadukkaan makkaravalikoiman lisäksi Janne oli loihtinut hyvät lisukkeet perunasalaatteineen ja hapankaaleineen. Tästä tastingistä ei ainakaan tarvinnut lähteä nälkäisenä!

Makkaravalikoimaan kuului kaikkea laidasta laitaan: bratwurstia, raaka-chorizoa, paria muuta raakamakkaraa, Kabanossia, Hiillosta, pekoninakkia käärittynä pekoniin - you name it, we got it.

Viinivalikoima oli aivan yhtä monenkirjava. Janne kaatoi viinit vielä kaiken lisäksi sokkona, ja Jens olikin aluksi suhteellisen ulalla saadessaan eteensä kuusi lasillista todella erilaisia viinejä.

Lopulta viinit paljastuivat seuraaviksi:


Viinien tyylikirjo oli mahdollisimman laaja.

Tulokset

Kungu Girl paras: Parhaiten makkaroiden kanssa upposi joukon hapokkain ja raikkain valkkari, eli paljon hehkutettu ja palkittu Kungfu Girl. Makkaran rasvan ja mausteisuuden jälkeen kungfu-mestari oli valikoiman ainut, joka toi suuhun raikkaan fiiliksen. Se oli myös ainoa, joka toimi chiliselle chorizolle. Lievä makeus (14 g/l) toimi tässä yhteydessä hyvin, koska happoja oli tarpeeksi.

Pinotage sekä Nero-blendi: Punaiset ehdokkaat olivat aivan liian pliisuja makkaran hallitsevalle makumaailmalle. Näin jälkiviisaana olisi mukaan kannattanut napata joku todellinen tanniinipommi tai muuten rotevan runsas punkku, jolloin tulos olisi voinut olla erilainen. Näistä kahdesta Nero toimi nakkien kanssa aavistuksen paremmin. Punaviinit tähän tastingiin valittiin Alkon suosituksen mukaan.

Pearly Bay -kuohari: Supermakea kuohari ei, yllätys yllätys, toiminut tässä kattauksessa ollenkaan. Makean kuoharin tarpeesta noin ylipäätäänkin voi olla montaa mieltä. Liiallinen makeus hyvin vähäisillä hapoilla muodosti makkaran kanssa ikävän makuisen yhdistelmän.

Gewurztraminerja Cono Sur -blendi: Traminer oli makkara-aterialle liian makea (19 grammaa) ja kukkivan hento sekä parfyyminen. Vaikka Gewurztraminer noin teknisesti voisi toimia mausteiselle tai chiliselle makkaralle, kannattaa kokeilla vähemmän makeaa versiota. Cono Surin sekoitus oli kuiva ja hedelmäinen ja kohtuullisen hapokas, mutta viinistä ei yksinkertaisesti löydy riittävästi ominaisuuksia voidakseen luoda makkaroille tarpeeksi raikastavan fiiliksen.

Makkaroiden sopivuus: Makkaraosastolta yhteistyöhaluisin oli suhteellisen mieto ja lihaisa bratwurst, joka ei peittänyt alleen viinien makua. Chorizon chili muodosti helposti polttavan yhdistelmän viinin kanssa, jolle pystyi vastaamaan vain Kungfu Girl. Happamat ja voimakkaat lisukkeet, kuten sinappi, perunasalaatti ja hapankaali jättivät myös kaipaamaan kaverikseen raikasta juotavaa. Ei ole mikään ihme, että yleensä grilliaterille katetaan viinin sijaan olutta.

Mikä viini on paras valinta? Viini ei kuitenkaan ole mitenkään poissuljettu vaihtoehto makkaran seuraksi. Valitse vaan mahdollisimman raikas ja hapokas valkoviini, jonka tarjoilet tarpeeksi kylmänä. Alko suosittelee makkaruoille pelkästään punaviiniä (Huom! jutun julkaisuvuonna 2014). Näin kesällä punaviini tuntuu kuitenkin varsin kaukaiselta ajatukselta makkaroille ja sen lisukkeille - sen myös tämä testi osoitti.

Kesällä makkaroiden seurassa tarjoillaan monenmoista salaattia, joten kokonaisuudelle valkoviini on ehdottomasti toimivampi vaihtoehto. Punaviini sopii talvisin esim. tomaattisille makkarapadoille.Noin kymmenen eri makkaran kanssa oli coleslawta, Dijon-maustettua perunasalaattia sekä hapankaalia.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit