Domaine Laroche Chablis ja hiilisilakat

Hiilisilakat on oikea vanhan kansan herkku. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on tyylikäs, aromikas ja hienon perinteikäs kalaruoka, jolle valitaan hienostunut ja tyylikäs viini - arvostuksen mukaan.Hiilisilakat maistuvat pinnalta kitkerältä. Valitse hapokas, ryhdikäs ja hillityn hedelmäinen valkoviini sen mukaan. Vältä viinejä, joissa on kitkeryyttä tai tammea.


Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2009

Valkoviini
Rypäleet: Chardonnay
Hinta: 27,90 €
Ranska, Bourgogne, Chablis
Katso tarkemmat tiedot Viinikartalta

Burgundin pohjoisin viinialue Chablis on tunnettu puhdaspiirteisestä ja aromikkaasta Chardonnay-valkkaristaan. Terästankeissa tehty Larochen Chablis on joka sentin arvoinen erittäin tyylikäs viini. Tuoreen makea sitruksisuus tuo mieleen suoraan puusta poimitun makean sitruunan, jota voi melkein puraista sellaisenaan. Viileämmän alueen Chardonnay-hedelmäisyys on silti hienovarainen ja tyylikäs. Suutuntuma on erittäin miellyttävä ja tasainen. Runsas aromimaailma ja mineraalisuus ovat tasapainossa.

Suolatut, savustetut tai hiillostetut silakat kuuluvat suomalaisiin perinneruokiin. Silli on sama kala kuin silakka, mutta rasvaisempi. Kuitenkin myös silakka lasketaan rasvaiseksi kalaksi, jonka rasvapitoisuus vaihtelee ravintotilanteesta ja vuodenajasta riippuen. Silakan rasvapitoisuus on syksyllä 6-8 painoprosenttia, jolloin se on parhaimmillaan. Rasvainen silakka sopii hyvin hiillostettavaksi.

Hillostus eli halstraus tuo silakkaan selvän kitkerän karvaan maun, joka kuuluu ehdottomasti asiaan. Samaa kitkeryyttä tekee savustaminen ja grillaus ruokaan. Karvautta on myös suklaassa, oliiveissa, parsassa, voikukassa sekä punaviinille tyypillisissä tanniineissa. Myös tammikypsytys lisää mm. tanniineja ja tuo viiniin ominaisuuksia, jotka korostavat ruoan karvautta. Hiillostetulle ruoalle ei kannata valita viiniä, jossa on karvautta tai tammea, koska ruoan karvaus vain korostuisi.

Sitruuna ja etikka ovat sen sijaan happamia. Vähän pelkäsin, olisiko Larochen Chabliissa sitruunan kuoren valkoisen osan karvautta (itse mehu on hapan) tai jälkimaun lievä greippisyys voisi sekin kääntyä helposti karvaaksi. Mutta ei. Larochen Chablis on maultaan tasainen ja jälkimaku on vain pitkä ja miellyttävän happaman sitruksinen. Karvautta viinistä ei löydy.

Hiilisilakat voi tehdä itsekin, mutta ne ei maksa juuri mitään. Valitse tyylikkäälle perinneruoalle laatua: tyylikäs Larochen Chablis. Toimii!Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit