Cousiño-Macul Don Matias Syrah Reserva - Chileläisiä terveisiä tilausvalikoimasta

Alkon tilausvalikoiman viinit ovat kuin Loch Nessin hirviö - niistä kuulee puhuttavan, mutta niitä tapaa harvoin. Saimme tilausvalikoimasta käsiimme yhden mystisen pullon, joten pitihän se korkata.

Alkon tilausvalikoima on kauniisti sanottuna hieman monimutkainen systeemi. Valikoima koostuu maahantuojien ja valmistajien tuotteista, joita tarjotaan kuluttajille monopolin kautta. Käytännössä tämä on ainut vaihtoehto ostaa kotiin juomia, joihin olet ihastunut esim. ravintolassa, jos niitä ei löydy Alkon hyllyvalikoimasta. Ravintoloilla on toki moninkertainen määrä muita viinejä, joita ei saa edes monopolista.

Osan tilaustuotteista näkee verkosta ja Viinikartalta, mutta väkevät tuotteet löytyvät ainoastaan myymälöihin piilotetuista kansioista. Tähän takapajuisuuteen on syynä rakas alkoholilakimme, joka sallii vain mietojen alkoholijuomien julkiset listaukset.

Koska Alko tilaa tuotteet erikseen maahantuojalta, on toimitusaika melko pitkä, vähintään viikon. Jos siis innostut tilailemaan juhlajuomia erityistä tilaisuutta varten, kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle. Esimerkiksi Torres mainosti Facebook-sivuillaan viininsä sopivan tiettyyn juhlaan yhtä päivää ennen juhlaa. Huomautimme kauniisti, että tuote oli tilausvalikoimasta ja toimitus kestäisi viikon. He vastasivat, että soittamalla Alkon myymälöihin voi kysellä, sattuisiko heillä olemaan hyllyssä tuotetta. Hankalaa siis, mutta joskus tilausvalikoiman tuotteisiin voi törmätä Alkon hyllyillä. Kyseiset viinit on erikseen merkitty hyllyssä.

Vaikka järjestelmä ei olekaan asiakasystävällinen, kärsivällisellä mielellä sieltä voi tehdä löytöjä; tilausvalikoima tuplaa valikoiman tuotemäärän.


Seuraava viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta:

Cousiño-Macul Don Matias Syrah Reserva

Vuosikerta: 2012
Rypäleet: Syrah
Hinta: 11,45 €
Chile, Maipo
Katso lisää Viinikartalta

Jens:
Cousiño-Macul Don Matias Syrah Reserva on ihan mukiinmenevä chileläinen, joka hurmaa voimakkailla marjoillaan ja pehmeällä suutuntumallaan. Viinistä löytyy mukavaa syvyyttä ja sen tanniinit ovat siemailuun sopivan pehmeät.

Don Matias on leimattu lihaviiniksi, ja kyllä se naudanpihvin kanssa hyvin toimikin. Iltapalanakit olivat vuorostaan hieman liian haastava pari tälle viinille, joten suosittelisinkin Don Matiasta nautittavaksi sellaisenaan. Viinin puolesta puhuu se, että tämä on ensimmäinen pullo pitkään aikaan, jonka olen jaksanut juoda kokonaan.

Janne:
Nautin Don Matiasta isosta Essence Plus lasista, jossa viiniä oli kiva pyöritellä ja nuuhkia. Tätä viiniä oli kiva nautiskella hitaasti ja aromeita etsien. Meditatiivista. Ajatus oikein rauhoittui. Don Matias on sopivan täyteläinen ja silkkisen pehmeä. Siinä on mukava mausteisuus ja kevyttä pippuriakin aromikirjossa. Tumman luumuiset, karhunvatukkaiset ja savuisat piirteet hallitsevat. Kaikkeen tummaan yhtyy myös punaisempia piirteitä, kuten hapokasta vadelmaa. Viini on todella hedelmäinen ja ryhtiä tuo terhakat, mutta ei ärhäkät tanniinit.

Todella hieno viini tähän hintaan. Veikkaisin, että tilausvalikoiman viineissä on useimmiten normaalia korkeammat hinnat, mutta 11,45 euron hintaan saa tässä paketissa kyllä loistavaa hinta-laatusuhdetta. Mietiskelyyn ja rauhallisiin hetkiin.

Tuomio: Hurmaava kokonaisuus: tumman marjaisa, pehmeä, syvä, monipuoliset aromit. Yrttisille liharuuille ja talvisiin mietiskelyhetkiin.


Kuvat: Norex Spirits sekä Viinikartta

Tämä tuote on saatu arvioitavaksi maahantuojalta.

Kommentit

Suositut tekstit