Estrella de Murviedro Frizzante - Pirskahteleva limpparivalkkari

Viinin tiedot Viinikartalla:
Estrella de Murviedro Frizzante (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 502837
Hinta: 6,69 €
Rypäleet: Moscatel, Macabeo
Sokeria: 95.00 g/l
Espanja, DO Valencia

Makea ja kepeäasti pirskahteleva Estrella de Murviedro Frizzante on yksi viinimaailman muumilimppareista. Se maistuu makean ystäville varmasti, mutta Frizzanten hennot kuplat erottavat tämän edukseen muista edullisista makeista valkoviineistä ja saavat myös muut viinisiepot innostumaan.

Jens

Sain taas ilon maistaa tämän viinin sokkona ja se löikin minut ällikällä jo ensimmäisestä nuuhkaisusta lähtien. Tuoksu on makean päärynäinen, mutta kun viiniin sekoittaa vähän kierrettä, nousee nokkaan mukavia puutarhan tuoksuja: kukkia, multaa ja vihreitä lehtiä. Yllättävän monipuolinen tuoksu lupaa hyvää, mutta silti sokkona maistaessa takaraivossa kalvoi pieni epäröinti - Uskaltaakohan tästä tykätä?

Suussa Estrella sekoitti pasmani täysin. Vaikka viini onkin melkoista sokerilitkua, leikkaavat hennot kuplat makeutta sopivasti tehden juomasta miellyttävän myös kaltaiselleni hapannaamalle. Sokereista muistuttaa kuitenkin melko raskas suutunuma, mikä tuo elämykseen yhä enemmän kummia piirteitä. Miten oikein suhtautua pirskahtelevan raikkaaseen, mutta viskositeetiltaan raskaaseen ja karkkisiideriltä maistuvaan viiniin?

Vastaus on helppo, sillä tästä viinistä on vaikea olla pitämättä! Etenkin makean ystäville tässä on oiva viinielämys sellaisenaan, mutta parhaiten tämä pääsee oikeuksiinsa makean jälkiruuan seurana.

TUOMIO: Makeat kolme tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

"Tähtiviini" Estrella yhdistää nimessään espanjaa (estrella = tähti) ja italiaa (frizzante = helmeilevä). Viini haluaa varmaan olla monikansallinen tuote - fuusioviini. Muut pitkäripaisen "frizzantet" ovatkin Italiasta: Galassi Malvasia Frizzante,
La Jara Organic Rosé Frizzante ja
Voga Moscato Frizzante.

Frizzante viittaa kevyen pirskahteleviin ja puolikuiviin tai makeisiin viineihin (spumante on täyskuohari Italiassa). Muita samaa tyyppiä edustavia viinejä ovat italialainen Lambrusco (Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile il Fojonco, portugalilainen Vinho Verde (Gazela) ja italialainen Moscato d'Asti (La Caliera Moscato d'Asti). Ja meidän tähtiviinimme on makeaa sorttia, sokeria peräti 95 grammaa litrassa. Kymmeneosa tuosta määrästä on kuivan raja.

Vierastan näin makeita viinejä ja vaikka Estrella ei olekaan toivoton tapaus, alkaa heti miettiä sitä, missä tilanteessa tätä voisi tarjota. Toisaalta kevyt kupliminen voi toimia niille, jotka eivät pidä kuohuviinin voimakkaista kuplista. Makeana se sopii aperitiiviksi erilaisiin kesäjuhliin toimien siellä suurimmalle osalle vallan mainiosti. Makeus on myös riittävää jälkkärille, joten siinä yhteydessä mainio aterian päättäjä.

Estrella Frizzante tuoksuu hieman samalle kuin suomalainen Elysée ja hetken mietin, mitähän täältä oikein tulee. Maku on kuitenkin kohdallaan. Kuplat ovat äärimmäisen pehmeitä ja kutittelevat kielen pintaa silkkisenä vaahtona. Maussa on kuitenkin potkua, siinä on kukkaniittyä, kirpeää omenaa, päärynää, rypäleen mehukkuutta, melonin makeaa pehmeyttä ja hieman simamaista rusinaisuutta. Pirskahtelevuus tasapainottaa makeutta, mutta ei aivan riittävästi, sillä makea karkkimainen fiilis on se, joka jää lopulta voimaan. Frizzante on täten myös "teiniviini" maistuen nuorille aikuisille, jotka eivät vielä ole kehittäneet makuaistiaan kuivempien suuntaan. Keskustelin tästä aiheesta Jensin kanssa ja me ainakin jaoimme käsityksen siitä, että iän karttuessa makean himo vaihtuu kuivempiin - useimmilla.

Frizzanten prosentit jäävät vain 7,5 prosenttiin - melkein siideristä se käy! Viilennä hyvin ja tarjoile raparperipiirakan kanssa.

TUOMIO: Minun makuuni liiallinen makeus verottaa pisteitä, 2 estrellaa (2/5).

Anna omat tähtesi >


Vino de Aguja on espanjalainen nimitys kevyesti pirskahtelevalle viinille. Italiassa viinit ovat frizzanteja. Ja tämä viini on kuitenkin espanjalaista alkuperää.

Frizzante, Vino de Aguja, Semi-sparkling wine, Vin Petillant ja Perlwein tarkoittavat kaikki samaa puoliksi pirskahtelevaa viinityyppiä.Prosentteja on sen verran vähän (7,5%), että tätä juodessa on helpompi pysyä vastuullisena.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit