Amalía - espanjalainen yllättäjä sokkotestissä

Viinin tiedot Viinikartalla:
Amalía (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 553597
Hinta: 6,98 €
Rypäleet: Macabeo (50 %), Parellada (50 %)
Espanja
Sokeria 15.00 g/l

Tämä kuiva espanjalainen yllätti sokkomaistelussa koko seitsemän hengen seurueen pitämällä pintansa kahta aitoa samppanjaa vastaan. Moni maistajista jopa valitsi Amalían omaksi suosikikseen! Amalíassa kaikki palaset loksahtavat kohdilleen. Maku, kuplat ja hinta - Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Jens

Taisin itse olla ainut koko porukasta, joka onnistui erottamaan tämän samppanjasta. Yhtään henkseleitä paukuttelematta, voin sanoa, että ainakin yksi viineistä tuli valittua vain ensivaikutelmasta tulleesta intuitiosta. Mitä enemmän koitin erottaa viinejä, sitä enemmän yhtälöön tuli muuttujia. Joskus fiiliksellä vetäminen näyttäisikin tuottavan parhaan tuloksen.

Amalía on todella tasapainoinen ja hienostunut kuohuviini, jonka mukavat hapot sekoittivat shamppistestin kuviot oikein urakalla. Yleensähän nämä halvat kuohuviinit tunnistaa jo voimakkaista ja nopeasti haihtuvista kuplista. Amalían kuplat ovat kuitenkin hillittyjä ja miellyttäviä.

Amalían maku on todella kuiva ja siitä löytyy paljon kirpeää omenaa. Taustalta löytyy hieman karkkimainen fiilis, mikä vahvistuu viinin lämmetessä. Amalía on ehdottomasti parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä, mutta se pitää kutinsa myös lämmetessään. Itse annan tästä huomattavasti suitsutusta, sillä se ei ole kovinkaan yleinen ominaisuus edes kalliimmissa kuohuviineissä.

Ominaisuuksiensa vuoksi Amalía sopii moneen tilaisuuteen. Näin kevään korvalla haaveilen nauttivani sitä lämpimänä kesäpäivänä piknikillä tai rannalla, minne kalliimman pullon roudaaminen olisi riskialtista. Vielä paremmin tämä voisi sopia juhlistamaan vappua, sillä Suomen kevään tuntien pullo pysyisi vappupiknikillä varmasti tarpeeksi kylmänä.

TUOMIO: Mahtavat kolme ja puoli tähteä! (3.5/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Kaadoimme tosiaan kolmeen lasiin kuivaa kuohuviiniä, kahteen samppanjaa ja yhteen Amalía-halpiskuoharia Espanjasta. Lasirivi sai lähes kaikki seitsemän maisteluun osallistunutta ymmälle. Vaikka testin samppanjat eivät olleetkaan kalleimasta hintaluokasta, on samppanjalla niin kova maine, että jotenkin olettaa sen olevan aina hyvää. Tai ainakin voittavan alle seitsemän euron kuoharin helposti. Sokkona asia ei ollutkaan niin yksinkertainen. Jos olisimme nähneet etiketit, päätös samppanjoiden eduksi olisi ollut helppo. Nyt en tunnistanut samppanjoita. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun testasimme samppista ja halpista sokkona.

Myös samppanjat olivat hyviä ja maistetuissa viineissä oli selkeitä eroja. Halusin löytää samppanjan järkeilemällä ja aina kun näin tekee, mennään metsään. Yritin aromimaailman peusteella hakea voimakasaromista tai moniulotteista fiilistä ja päädyin Amalíaan samppanjana. Siinä oli mieto tuoksu, maussa jotain maanläheistä ja kasvismaista, kuten selleriä tai omenankotaa. Tuo aromi oli kuitenkin hillitty, joten pidin sitä vain hyvänä. Maussa oli myös jotain makeamman vihreää, kuten päärynää ja hyvät kuplat. Maku ei ole kuivimmasta päästä, vaan osastoa "Erittäin kuiva". "Täysin kuiva" on se vieläkin kuivempi kuohari.

Minun mielestäni Amalíassa oli sopivan kehittynyttä luonnetta ja se on hyvin tuotettu. Tyylitään se on lähellä Cavaa, rypäleetkin ovat samoja kuin Cavassa. Helposti lähestyttävä kuohari vapun juhlintaan - ehdottomasti.

TUOMIO: Viinikartta saa upeasti kuplivat 3 tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >


Sokkotestin samppanja Michel Furdyna ei ole Alkon valikoimassa. Samppiksessa oli kirpeän hapokas maku, melkein kuin sitruunahappoa. Suhteellisen miellyttävä kuitenkin.Sokkotestin samppanja Lallier ei löydy Alkon valikoimasta. Raikkaan tuoksuinen, hyvin kuiva, pitkä hieno jälkimaku.Charmat- eli tankkikäymismenetelmällä (Cavat kypsyvät pullossa) tehty Amalía pärjäsi hienosti kahden yllä olevan samppanjan kanssa sokkotestissä.Helposti lähestyttävä. Nautitaan hyvin kylmänä.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit