Poke Bowl ja Kalifornian chardonnay - ruoka ja viini

Testasimme miten kevyesti tammitettu kalifornialainen chardonnay sopii enimmäkseen kasviksia sisältävälle kulhoruoalle.

Edna Valley Central Coast Chardonnay (20,51€)
Kalifornia, Central Coast

Havaijilainen kulhoruoka on makujen sinfonia

Teimme Poke Bowlin melko vapaalla inspiraatiolla ja sovitimme ruoalle Edna Valley Central Coast Chardonnayn, joka tulee Kalifornian keskirannikolta Los Angelesin ja San Franciscon välimaastosta.

Tämä alun perin havaijilainen ruoka sisälsi pääasiassa raakaa kalaa ja merilevää. Aasiasta tullut muuttoliike toi mukanaan kulhoon muun muassa riisin, soijakastikkeen ja seesamiöljyn.

Poke on kehittynyt viimeisen 15 vuoden aikana maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja sen myötä myös muunnelmia on valtavasti.

Keskeiset Poke Bowlin ainekset ovat riisi, proteiini ja kasvikset. Oleellista on värikylläisyys ja se ettei aineksia sekoiteta keskenään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jokainen haarukallinen sisältää vähän erilaisia makuja ja vaatii myös viiniltä monipuolista soveltuvuutta ruoalle. Mausteet ovat aasialaistyylisiä.

Halusimme kokeilla viiniä Havaijin läheltä ja luonnollinen valinta kohdistui kalifornialaiseen valkoviiniin. Ranskalaisen tammen käyttö viinin kypsyttämiseen ja sen mahdollinen jyräävyys kuitenkin mietitytti.

Tämän opimme ruoan ja viinin yhdistämisestä:
  • Seesamiöljy ja pannulla paahdetut seesaminsiemenet sopivat loistavasti viinin paahteisuuteen.
  • Kermainen avokado ja pirteä lime ovat Kaliforniassa suosittuja, ja alueen valkoviineille hyvä pari, myös tälle raikkaan hapokkaalle ja kevyen kermaiselle viinille.
  • Punaviinietikassa ja oliiviöljyssä marinoitu punasipuli löysi täydellisen parin viinistä.
  • Kurkku, retiisi ja härkäpavut sopivat melko hyvin viinille.
  • Porkkana sopi viinille vain keskinkertaisesti -> harkitse
  • Ruskea riisi oli viinin suhteen neutraali.
  • Mausteinen nyhtöpossu löysi viinistä helposti parin -> korosta
  • Tuoreen korianterin maku yhdistyi hyvin viiniin.
  • Punainen chili riitelee pahasti viinin makumaailman kanssa -> vältä

Paahteinen, hedelmäinen, omenainen, kypsän sitruksinen ja ananaksinen Edna Valley Chardonnay on maultaan melko vahva viini, jossa tammi, vaikka tuokin makuun vähän vaniljaisuutta ja voimaisuutta, ei ole kuitenkaan liian tamminen, ja siten mahdollinen valinta tämän tyyppiselle ruoalle.

Seuraavia vinkkejä kannattaa kuitenkin noudattaa.

Hapokkaita ja paahteisia makuja saa ruoassa olla runsaasti. Kannattaa korostaa myös proteiinia, joka voi lihan sijaan olla esimerkiksi lohta, katkarapuja, mustekalaa tai vaikka tofua.

Chiliä ja liikaa pippuria kannattaa välttää.

Näillä ohjeilla Edna Valley Chardonnay toimii hyvin tämän Havaijista, Aasiasta ja Kaliforniasta vaikutteita saaneen kulhoruoan kanssa.

Poke Bowl on värikäs kokonaisuus: avokadoa, chiliä, härkäpapuja, jääsalaattia, kevätsipulia, korianteria, kurkkua, limeä, nyhtöpossua, porkkanaa, punasipulia, retiisiä, seesaminsiemeniä ja tummaa riisiä. Mausteina etikkaa, seesamiöljyä, soijaa. Voit myös lisätä haluamaasi salaatinkastiketta.


Kuvat: Viinikartta.fi
Viini saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit