Garzon Single Vineyard Tannat - huippupunaviini ja cassoulet
Tuottaja Bodega Garzón sanoo, että tämä viini sopisi cassouletille. Pitihän se testata.
Kanastakin onnistuu, mutta siitä olen satavarma, että tummalihaisempi ankka olisi astetta elegantimpi ja sopisi tälle viinille vielä paremmin.
Bodega Garzon Single Vineyard Tannat 2018 (33,80€) on huikea punaviini, joka on kypsynyt 12-18 kuukautta paahtamattomissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, mikä luo viiniin kompleksisuutta ja tyylikkään puumaisen aromin.
Moni tuntee Garzón Tannat Reservan (17,90€), joka on jo pitkään ollut hintalaadultaan Alkon huippuja neljän tähden arvoisesti, ja toimii tälle ruoalle yhtä lailla. Single Vineyard pääsee kuitenkin korkeammalle, koska se ilmentää herkemmin tietyn soveltuvan alueen maaperää ja mikroilmastoa.
Tannat rypäleenä tunnetaan etenkin Ranskan Madiranista sekä Uruguaysta, jossa se on kansallisrypäleen asemassa samaan tapaan kuin Malbec Argentiinassa. Vaikka Tannat-rypäle on tunnettu vahvoista tanniineistaan, Garzon on lopulta silkkisen pehmeä kokemus. Tanniinisuus rypäleisiin syntyy rypäleen pienestä koosta, sillä tanniinit löytyvät rypäleen kuoresta ja pienissä rypäleissä kuoren suhteellinen osuus on suurempi. Lisäksi rypäleistä löytyy enemmän siemeniä, jotka nekin sisältävät tanniinia.
Viinin tuoksussa on kuivaa puuta, mausteisuutta ja luumua hyvin puhdaspiirteisessä ja selkeästi erottuvassa muodossa. Ehkä vähän lyijykynääkin.
Maistaessa tanniinit huomaa heti. Ne antavat viinille jämäkän rakenteen ja hieman suuta kuivattavan luonteen. Aromikkuus on toisaalta pehmeää ja mausteisuus makeaa.
Maun hedelmäisyydessä on kirsikkaa, kuivattuja karhunvatukoita ja mustikkaa sekä lisäksi paahteista mokkaisuutta ja suklaisuutta, jotka vievät makua nautiskeluviinin suuntaan.
Kokonaisuutena maun osaset ovat kietoutuneet hienosti yhteen. Pitkä ja elegantti maku, ranskalaistyylinen.
Cassoulet suomalaisittain on huippuherkullinen kana-papupata. Pataan tulee myös valkoviiniä, possua, mausteista makkaraa, tomaattia ja kasviksia. Paahdettu pankojauho persiljalla maustettuna on hyvä lisä.
Mitä tummempi, runsaampi ja paahteisempi maku padassa on, sitä paremmin se tälle viinille sopii. Mieletön kokemus, ruoka ja viini, näin kanaversionakin.
Bodega Garzon Single Vineyard Tannat 2018 (33,80€), 4.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi

Bodega Garzon Single Vineyard Tannat 2018 (33,80€)
Uruguay
Uruguay
Ranskalaistyyppinen viini uuden maailman ulottuvuudella
Garzón Tannat
Uruguaylainen Garzón suosittelee tätä eteläranskalaiselle pataruoalle, tarkemmin sanottuna ankka-cassouletille. Päätin kuitenkin tehdä saman ruoan kanasta, koska ankan markettihinta on meillä päin neljä kertaa kanaa kalliimpi.Kanastakin onnistuu, mutta siitä olen satavarma, että tummalihaisempi ankka olisi astetta elegantimpi ja sopisi tälle viinille vielä paremmin.
Bodega Garzon Single Vineyard Tannat 2018 (33,80€) on huikea punaviini, joka on kypsynyt 12-18 kuukautta paahtamattomissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, mikä luo viiniin kompleksisuutta ja tyylikkään puumaisen aromin.
Moni tuntee Garzón Tannat Reservan (17,90€), joka on jo pitkään ollut hintalaadultaan Alkon huippuja neljän tähden arvoisesti, ja toimii tälle ruoalle yhtä lailla. Single Vineyard pääsee kuitenkin korkeammalle, koska se ilmentää herkemmin tietyn soveltuvan alueen maaperää ja mikroilmastoa.
Tannat rypäleenä tunnetaan etenkin Ranskan Madiranista sekä Uruguaysta, jossa se on kansallisrypäleen asemassa samaan tapaan kuin Malbec Argentiinassa. Vaikka Tannat-rypäle on tunnettu vahvoista tanniineistaan, Garzon on lopulta silkkisen pehmeä kokemus. Tanniinisuus rypäleisiin syntyy rypäleen pienestä koosta, sillä tanniinit löytyvät rypäleen kuoresta ja pienissä rypäleissä kuoren suhteellinen osuus on suurempi. Lisäksi rypäleistä löytyy enemmän siemeniä, jotka nekin sisältävät tanniinia.
Viinin tuoksussa on kuivaa puuta, mausteisuutta ja luumua hyvin puhdaspiirteisessä ja selkeästi erottuvassa muodossa. Ehkä vähän lyijykynääkin.
Maistaessa tanniinit huomaa heti. Ne antavat viinille jämäkän rakenteen ja hieman suuta kuivattavan luonteen. Aromikkuus on toisaalta pehmeää ja mausteisuus makeaa.
Maun hedelmäisyydessä on kirsikkaa, kuivattuja karhunvatukoita ja mustikkaa sekä lisäksi paahteista mokkaisuutta ja suklaisuutta, jotka vievät makua nautiskeluviinin suuntaan.
Kokonaisuutena maun osaset ovat kietoutuneet hienosti yhteen. Pitkä ja elegantti maku, ranskalaistyylinen.
Cassoulet
Cassoulet on kotoisin Etelä-Ranskasta, Castelnaudarysta, jossa monia vuosia sitten vierailin. Tuolta ajalta tämä ruoka tuli tutuksi ja olen sitä joitakin kertoja itsekin tehnyt.Cassoulet suomalaisittain on huippuherkullinen kana-papupata. Pataan tulee myös valkoviiniä, possua, mausteista makkaraa, tomaattia ja kasviksia. Paahdettu pankojauho persiljalla maustettuna on hyvä lisä.
Mitä tummempi, runsaampi ja paahteisempi maku padassa on, sitä paremmin se tälle viinille sopii. Mieletön kokemus, ruoka ja viini, näin kanaversionakin.
Bodega Garzon Single Vineyard Tannat 2018 (33,80€), 4.5/5 tähteä






Onnistut esimerkiksi Yhteishyvän ohjetta soveltaen. Chorizon sijaan käytin yrttisempää makkaraa, joka sopii ranskalaiseen ruokaan paremmin. Vesi kannattaa korvata valkoviinillä (1 dl), sillä myös aineksista irtoaa vettä aivan tarpeeksi. Haudutusajan pitää olla ainakin tunti ja lopuksi vielä ilman kantta, jotta pinta kuivuu ja paahtuu. Tarjoa lisäksi vaaleaa leipää. Ruokaisa ja herkullinen cassoulet on parhaimmillaan samana päivänä.
Kuvat: Viinikartta.fi
Kommentit
Lähetä kommentti