Mitä eroa on Attikin ja Santorinin assyrtiko-valkoviineillä?
Maistoimme Alkon erikoiserässä myytävän Papagiannakos Assyrtikon, joka tulee Ateenan kupeesta.
Etenkin Santorinin saari on tunnettu assyrtikostaan, sillä rypäle on sieltä kotoisin. Mutta myös muualla tehdään assyrtikoja, tosin hyvin erilaisia.
Alkon erikoiserään tuli kesällä 2024 uutuus, Papagiannakos Assyrtiko (20,22€), viini aivan Ateenan kyljestä Attikin alueelta. Miten se eroaa hintaluokaltaan kalliimmasta Santorinin assyrtikosta?
Santorinilla viini kasvaa merellisessä ilmastossa ja vulkaanisessa maaperässä, minkä maistaa vahvana mineraalisuutena, joka muistuttaa jopa vulkaanista tuhkaa. Vahva maku on limettinen tai greippinen, yrttinen ja myös merellisen suolainen. Maun intensiteetti voi olla jossain määrin haasteellinenkin.
Attikissa on lämmin ja kuiva lähes mannermainen ilmasto sekä viinille hyvin sopiva kalkkikivinen maaperä. Kuumassa ilmastossa mikroilmastot ovat tärkeitä, kuten meren läheisyyden viilentävät tuulet, laaksot ja rinteet.
Attikin assyrtikon maku on helpommin lähestyttävä. Maussa on pirteää ja vahvaa sitruksisuutta, kypsää aprikoosia tai persikkaa ja vähän yrttisyyttä. Napakan rakenteen tuovaa hapokkuutta löytyy myös, mutta etenkin mineraalisuus on Santorinia hillitympää.
Tämä todella monipuolinen ja hieno ruokaviini (kala, kana, kasvikset) on tervetullut lisä Alkon valikoimaan.
Tällä hetkellä myydään erikoiserässä, mutta näyttää tällä hetkellä löytyvän monista kaupungeista ympäri Suomen ja Alkon verkkokaupan varastosta, joten myös tilaamalla saat viinin nopeasti omaan Alkoosi.
Jos pidät kreikkalaisista viineistä, suosittelen tutustumaan Attikin assyrtikoon:
Assyrtikoa sisältävät viinit
Santorinin assyrtiko-viinit
Papagiannakos Assyrtiko 2023 (20,22€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Papagiannakos Assyrtiko 2023 (20,22€)
Kreikka, Attiki
Kreikka, Attiki
Papagiannakos Assyrtiko on upea uutuus Alkon erikoiserissä
Assyrtiko on Kreikan tärkein valkoviinilajike. Siitä tehdään monenlaisia viinejä useilla Kreikan viinialueilla. Assyrtiko-viinille on tyypillistä mineraalisuus ja ryhdikäs hapokkuus sekä parhaimmissa viineissä upea kompleksisuus.Etenkin Santorinin saari on tunnettu assyrtikostaan, sillä rypäle on sieltä kotoisin. Mutta myös muualla tehdään assyrtikoja, tosin hyvin erilaisia.
Alkon erikoiserään tuli kesällä 2024 uutuus, Papagiannakos Assyrtiko (20,22€), viini aivan Ateenan kyljestä Attikin alueelta. Miten se eroaa hintaluokaltaan kalliimmasta Santorinin assyrtikosta?
Santorinilla viini kasvaa merellisessä ilmastossa ja vulkaanisessa maaperässä, minkä maistaa vahvana mineraalisuutena, joka muistuttaa jopa vulkaanista tuhkaa. Vahva maku on limettinen tai greippinen, yrttinen ja myös merellisen suolainen. Maun intensiteetti voi olla jossain määrin haasteellinenkin.
Attikissa on lämmin ja kuiva lähes mannermainen ilmasto sekä viinille hyvin sopiva kalkkikivinen maaperä. Kuumassa ilmastossa mikroilmastot ovat tärkeitä, kuten meren läheisyyden viilentävät tuulet, laaksot ja rinteet.
Attikin assyrtikon maku on helpommin lähestyttävä. Maussa on pirteää ja vahvaa sitruksisuutta, kypsää aprikoosia tai persikkaa ja vähän yrttisyyttä. Napakan rakenteen tuovaa hapokkuutta löytyy myös, mutta etenkin mineraalisuus on Santorinia hillitympää.
Tämä todella monipuolinen ja hieno ruokaviini (kala, kana, kasvikset) on tervetullut lisä Alkon valikoimaan.
Tällä hetkellä myydään erikoiserässä, mutta näyttää tällä hetkellä löytyvän monista kaupungeista ympäri Suomen ja Alkon verkkokaupan varastosta, joten myös tilaamalla saat viinin nopeasti omaan Alkoosi.
Jos pidät kreikkalaisista viineistä, suosittelen tutustumaan Attikin assyrtikoon:
Assyrtikoa sisältävät viinit
Santorinin assyrtiko-viinit
Papagiannakos Assyrtiko 2023 (20,22€), 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Kommentit
Lähetä kommentti