Care Blanco Sobre Lías - huippuedullinen espanjalainen valkoviini

Viime aikoina olemme nähneet tuntuviakin hinnankorotuksia viineissä. Onneksi edullisia ja laadullisesti hyviä viinejä edelleen löytyy.

Care Blanco Sobre Lías (10,19€)
Espanja, Aragonia, Cariñena
Alkon vakiovalikoimassa

Kympillä saa yllättävän hyvää tavaraa

Tausta

Tämä viini tulee Aragoniasta, joka sijaitsee Kataloniasta länteen. Tarkempi luokitus on Cariñena (viinialue ja kylä), joka tunnetaan myös samannimisestä rypäleestä. Cariñena on vanha roomalainen nimi. Tiedetään, että alueella juotiin viiniä hunajalla jo ennen Kristusta.

Viinin nimi Care viittaa alueen nimeen. Köynnökset kasvavat jopa lähellä tuhannen metrin korkeutta ja saavat paljon aurinkoa. Korkea ilmanala tarkoittaa tyypillisesti viileämpiä öitä ja samalla laadukkaampia rypäleitä, sillä viileys säilyttää rypäleiden hapokkuuden.

Chardonnay on päärypäle, mutta maun ulottuvuutta on lisätty Grenache Blancilla. Sekoiteviineissä onkin aina monipuolinen hedelmäisyys ja makuprofiili.

Makuun on saatu lisää kierroksia ja kermaista tekstuuria kypsyttämällä viiniä hiivasakan päällä. Tähän viittaa nimen "Sobre Lías".

Luonnehdinta

Makean hedelmäinen tuoksu, jossa persikan ja ananaksen hedelmäisyyttä.

Aika runsas maku. Hapot kipristävät kivasti poskissa.

Maun hedelmäisyydestä paljastuu sitrusta, omenaa, ananasta ja aprikoosia sekä kevyttä kukkaisuutta.

Grenache Blancin käyttö tuo jossain määrin mieleen rhônelaiset blendit, sillä maussa on samanlaista hedelmäisyyttä.

Jälkimausta jää suuhun suolaisuutta ja sitruunan kuoren hieman kitkeriä aromeja.

Maku ei ole lopulta kovin pitkä, mikä on tyypillistä edullisemmissa viineissä. Mutta sen ajan kun makua on, se on aika runsas.

Care Blanco Sobre Lías ei ole lipittelyviini ja se onkin parhaimmillaan ruokaviininä. Esimerkiksi kasvispitoiset tapakset, sitruunalohi ja kanavartaat ovat hyviä kumppaneita tälle viinille.

Care Blanco Sobre Lías (10,19€), 3/5 tähteä


Halvimmillaan jokunen vuosi sitten tätä viiniä on saanut alle 9 eurolla, mutta inflaation pyörityksessä hinta on noussut niukasti yli kympin. Nykyiseen hintatasoon ja laatuun nähden silti huippuedullinen.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit