Borneo Apasionado Tempranillo - pehmeä punaviini rusinoituneista rypäleistä

Italiassa kehitetty kuivattuihin rypäleisiin perustuva appassimento-tyyli on huippusuosittu ja siksi alkanut löytää paikkansa myös muualla maailmassa.

Borneo Apasionado Tempranillo 2022 (12,98€)
Espanja, Levante

Bordeo on edullinen ja pehmeän hedelmäinen punaviini

Tausta

Markkinat on kyllästetty italialaisilla appassimento-viineillä. Samannimisessä menetelmässä rypäleitä kuivataan, jolloin ne lähes rusinoituvat. Samalla veden määrä vähenee rypäleissä, mikä johtaa konsentroituneeseen makuun ja korkeampaan sokerimäärään. Sokeri tarkoittaa myös potentiaalisesti korkeampaa alkoholiprosenttia.

Usein appassimenton halutaan olevan hieman makea, jolloin puhutaan jäännössokerin määrästä. Tässä viinissä se on tarkoituksella huomattavan korkea, 13 grammaa litrassa. Makeus pehmentää makua taittamalla happoja.

Sana "borneo" viittaa mukavaan kävelyretkeen ja "apasionado" sanakirjan mukaan intohimoon sekä aivan varmasti myös appassimento-menetelmään. Esikuvia tälle viinille löytyykin etenkin Apulian viineistä. Myös amarone on tehty samalla menetelmällä, mutta se on tyyliltään tätä viiniä huomattavasti rotevampi ja kuivempi.

Rypäleenä on Espanjan tärkein rypäle Tempranillo, josta tehdään myös maan huippulaatuisimmat viinit. Tammikypsytystä on käytetty.

Viini tulee Levanten suuralueelta. Tätä nimeä ei ole kovin kauan käytetty Alkon tuotteissa, mutta sillä viitataan Espanjan itärannikkoon. Tarkempi luokitus kertoo viinin olevan Levanteen kuuluvasta Valenciasta.

Luonnehdinta

Hedelmäinen ja vaniljainen tuoksu on myös hieman esanssinen.

Runsas hilloinen maku on hedelmävetoinen, kirsikkainen ja marjainen. Pieni hapon puraisu tuo makuun ryhtiä.

Rusinoitumaan päästetyt rypäleet antavat viinille luumukeiton vivahteen.

Viinissä on myös hento, juuri huomattava mausteisuus, ja keskitason tanniinit.

Makeahko hedelmäisyys ja pehmeys ovat tämän viinin valttikortit. Itse pidän kuivemmista viineistä, mutta tämä erittäin suosittu tyyli maistuu monille. Pehmeistä punaviineistä pitävän kannattaa siis seuraavalla kerralla kokeilla Italian sijaan espanjalaista tempranilloa. Borneo on etenkin seurusteluviini, mutta sopii makeutensa ansiosta myös mausteiselle ruoalle.

Borneo Apasionado Tempranillo 2022, 3/5 tähteä


Pehmeä ja hedelmäinen viinityyli maistuu monille.

Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit