Pannonhalmi Rajnai Rizling - unkarilainen viini paistetulle kalalle

Pannonhalma on Unkarin vähemmän tunnettu viinialue. Maistoimme alueen rieslingin.

Pannonhalmi Rajnai Rizling 2021 (15,99€)
Unkari, Pannonhalma

Pannonhalma tarjoaa pirteän raikkaita valkoviinejä

Tausta

Koillis-Unkarin Tokaj on Unkarin tunnetuin viinialue. Maan toisella kulmalla, Luoteis-Unkarissa, sijaitsee pieni viinialue Pannonhalma noin Budapestin ja Bratislavan puolessa välissä.

Kun Pannonhalmaan tutustuu, huomaa, että lähes kaikkia alueen kuvia koristaa mäen laelle rakennettu tuhat vuotta vanha benediktiiniluostari. Luostarin ympäristössä on tehty viiniä jo roomalaisajoilta lähtien. Myös tämä viini tulee luostaritilalta.

Pannonhalmassa tehdään laatuviinejä. Alueen punaviineissä etenkin Pinot Noirissa on nähty potentiaalia, mutta myös Bordeaux-rypäleissä. Alkoon päätyneet Pannonhalman viinit ovat kuitenkin olleet enimmäkseen valkoviinejä, joko lajikeviinejä tai sekoitteita monista eri rypäleistä: Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Blanc ja Riesling.

Alueen viinityyliä voisi verrata punaviineissä läheiseen Burgenlandiin ja valkoviineissä Alsaceen ja Loireen.

Tämän viinin rypäle on Rajnai Rizling tai toisella nimellä Rheinriesling, jolla tarkoitetaan tuttua Riesling-rypälettä. Osa rypäleistä on kasvanut rinteillä, osa tasamaalla. Viini on kypsynyt lämpötilakontroilloiduissa terästankeissa, mikä säilyttää viinissä hedelmäisen raikkauden.

Luonnehdinta

Pirteän hedelmäinen tuoksu, jossa omenaa ja sitruksisuutta.

Suutuntuma on hapokas ja jopa hivenen pirskahteleva.

Kuivan maun hedelmäisyys maistuu omenaiselle ja päärynäiselle sekä hieman kivellisille hedelmille. Maussa on myös hienoa mineraalisuutta ja mausteisuutta, jonkinlainen vahva yrttisyys.

Kiva viini seurustelun merkeissä, mutta toimii myös ruokaviininä. Salaatit ja parsa toimivat tämän viinin kanssa, mutta erityisen hyvin viini maistuu kasviksilla höystetyn paistetun kalan kanssa.

Pannonhalmi Rajnai Rizling 2021 (15,99€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Maahantuojan näyte

Kommentit

Suositut tekstit