Fagiano Barbera d'Alba sienirisotolle ja sorsalle

Syksyisin Alkoon ilmestyy niin sanottuja critter-viinejä, eläinaiheisilla etiketeillä varustettuja kausituotteita. Fagiano Barbera d'Alba on sovitettu etiketin perusteella riistalinnuille, mutta se on erinomainen myös sieniviininä.


Barbera-rypäle

Kun tarttuu Alkon hyllyllä critter-viiniin, käy epäilyksen varjo sisimmässä: onko kivan etiketin takana kunnollista viiniä. Ja monta kertaa on. Myös tämän syksyn Fagiano Barbera d'Alba toteuttaa barberan ajatuksen varsin mallikelpoisesti.

Barbera on pohjoisitalialainen rypäle Piemontesta ja sitä viljellään suuria määriä. Se ei ole samalla lailla arvostettu kuin saman alueen Barbaresco tai Barolo. Sitä pidetään enemmänkin yksinkertaisempana pastaviininä.

Toisaalta nykypäivänä Barberasta tehdään monenlaisia viinejä, jopa sellaisia, joissa on kypsytyspotentiaalia. Tunnetumpia ehkä kuitenkin ovat konstailemattomat marjaisan hapokkaat ja keskitäyteläiset viinit. Barbera-viineistä laadukkaimpana pidetään korkean DOCG-luokituksen saanutta Barbera d'Astia. Heikomman luokituksen saanut DOC Barbera d'Alba maistuu kuitenkin ihan yhtä hyvin sekin.

Itse olen aina pitänyt barberan tyylistä, sillä se on yhtä aikaa raikas ja aromikas, ja lisäksi se toimii monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Sopivuus riistalinnuille on kiistaton, niin monta kertaa on tullut testattua. Marjainen hapokkuus tuo mieleen kotimaiset marjat ja viini toimiikin riistalinnun kanssa kuin mustaherukkahyytelö ikään. Barbera on lisäksi vivahteikas ja hieman maanläheinen, joten umaminen sieniruoka on sille myös omiaan.

Fagiano Barbera d'Alba

Fagiano Barbera d'Alba on melko runsaan ja voimakkaan makuinen. Päälimmäisenä huomaa hyvän hapokkuuden, joka tekee viinistä raikkaan ja herkullisen sekä soveliaan ruokaviinin.

Hedelmäisyys on leveää, kuten Barbara d'Albaan kuuluukin. Siinä on kirsikkaa, mutta vadelmaisen ja karhunvatukkaisen marjainen maku silti korostuu.

Kokonaisuus on aromikas ja pitkästä jälkimausta jää mausteinen vaikutelma viipyilemään suuhun.

Testasimme tämän viinin kyyhkyn ja sorsan seurassa. Viini tuki täydellisesti kyyhkyn hienostunutta makua ja siinä oli riittävästi voimaa pärjätäkseen sorsan voimakkaammalle maulle.

Lisäksi sienirisotto ja sienet muutenkin saivat tästä viinistä upean kumppanin. Risoton kermainen ja täyteläinen maku tasapainottui hapokkaan viinin ansiosta. Lisäksi sienien makumaailma tuntui menevän barberan maun kanssa täydellisesti yhteen, aivan kuin ne olisivat samalta seudulta kotoisin.

Aina syksyisin maistamme riistalle tai riistalinnuille sovitettuja kausiviinejä. Fagiano Barbera d'Alba oli etiketin lupauksen arvoinen ja yllätti positiivisesti myös sieniviininä. Se toimisi varmasti myös syksyn juurevien lihapatojen seurassa. Ruokaviiniominaisuuksista neljä tähteä.

Fagiano Barbera d'Alba 2016 (13,99€)
Tämä portobello-risotto toimi loistavasti Piemonten Barbera d'Alban kanssa.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit