Kesägrilli, armenialainen ja marokkolainen punaviini sekä Fiskarsin uutuudet

Kesägrillin kuumentuessa on kiva nauttia raikkaista juomista, kuten oluesta ja siideristä. Kun siirryimme ruokapöytään, grilliruuan kanssa tarjottiin vähän harvinaisempia punaviinejä.

Armenialainen punaviini:
Yerevan Areni Karmrahyut 2015 (17,44€)

Marokkolainen punaviini:
Domaine Toulal Rouge 2015 (11,39€)

Fiskarsin Panimon uutuudet

Grillailun lomassa maistoimme Fiskarsin panimon uutuuksia, siankärsämö-bisseä ja kevyesti humaloitua omenasiideriä. Hiostavan painostavassa ukkoskelissä ajatus raikkaasta mallasjuomasta kuulosti enemmän kuin houkuttelevalta. Kärsämöjuoma olikin mukavan raikas, mutta valitettavan kevyt olutelämys.

Hieman yllättäen siiderin humalat kolahtivatkin enemmän omaan makuhermoon. Tätä kannattaa kokeilla, jos siiderit tahtovat maistua limpparille. Lisäksi tässä oluessa voisi olla vannoutuneen siiderinlitkijän ensimmäinen askel kohti olutjuomia!

Fiskarsin Panimon olut Simon Says - Yarrow Grisette ja siideri Hoppy Cidré.

Armenialainen punaviini Yerevan

Armeniassa on valmistettu viiniä aikojen alusta saakka, mutta paikallis- ja globaalishistorian mullistusten vuoksi länsimaissa armenialaisia viinejä on päässyt maistelemaan vasta viime vuosikymmenien aikana. Tänne pohjolan perukoille niitä on riittänyt vielä sitäkin kitsaammin.

Alkoon on kuitenkin ilmestynyt vaivihkaa yksi armenialainen viini, jota päätimme testata grilliruuan kanssa. Kaikista nykyajan grilli-hifistelyistä huolimatta, on tulella kokkaaminen kuitenkin lähimpänä muinaisia ruuanlaittotapoja, joten testasimme, miten Armenian viinihistorian havinat ovat kantaneet tähän päivään.

Yerevan Areni Karmrahyut punaviini on tyyliltään yllättävänkin lempeä ja helposti lähestyttävä. Ennakko-oletus armenialaisesta viinistä oli jotain aivan muuta. Tuoksussa on paljon tuhteja marjoja, mutta myös jotain pientä vihertävää. Maku on sliipattu ja pehmeän pyöreä. Rakennetta löytyy, mutta ei varsinaisesti hiiligrillatun grillipihvin verran. Muut grilliruuat toimivat viinin kanssa, mutta medium-pihvi on sille liikaa. Raikas tyyli sopii paremmin grillikanalle ja grillatuille kasviksille.

Vertailukohtia tälle viinille voi hakea nuoremmasta Burgundin Pinot Noirista ja Espanjan hedelmäisestä Garnatchasta.

Entrecôte-pihvejä sanotaan parhaiksi pihveiksi. Rasvaisuutensa vuoksi ne sopivat erityisen hyvin grillattaviksi.

Marokkolainen punaviini Domaine Toulal Rouge

Grilli-illan toinenkin viini oli vähän harvinaisemmasta viinimaasta, nimittäin Marokosta. Vaikka ollaankin muslimimaassa, on Marokolla pitkät juuret viinintuottajana. Jo muinaiset roomalaiset ovat vaikuttaneet viinintuotantoon, mutta suurimmat vaikutteet on saatu ranskalaisilta siirtomaa-aikaan. Näillä perinteillä viiniä tuotetaan vielä tänäkin päivänä. Viinintuotanto keskittyy lähinnä Marokon vuoristoon ja ylängöille, missä olosuhteet ovat oikein hyvät viininviljelylle.

Domaine Toulal Rouge yllättää makean marjaisella tuoksullaan. Suussa viini on kuitenkin keskitäyteläinen ja makeat marjat jäävät taustalle. Mausta löytyy myös häivähdys maanläheistä yrttisyyttä, joka tuo viiniin hieman luonnetta.

Viinin hillomainen olemus on kevyehkö, helposti juotava ja sinänsä puhdaspiirteinen, mutta maku ei kanna kulinaristisesti kovin pitkälle.

Hiiligrillatut broilerinleikkeet maistuivat mukavasti savuisilta.

Parilalla grillatut herkkusienet ja uuden sadon porkkanat toivat kokonaisuuteen myös juurevia piirteitä ja viineille haastetta.

Illan grilli-antimet olivat kuin vahingossa kovin välimerellisiä runsaine yrtteineen, kreikkalaisine salaatteineen ja tsatsikeineen. Toulal Rouge toimii yksiin yrttien kanssa, mutta valitettavasti se oli hieman liian hento kunnon grillipihville. Vierekkäin maistettaessa armenialainen viini pesi edullisemman marokkolaisen mennen tullen kaikilla viinin osa-alueilla.

Yerevan Areni Karmrahyut 2015 (17,44€), Armenia


Domaine Toulal Rouge 2015 (11,39€), Marokko


Kuvat: Viinikartta.fi
Fiskarsin tuotteet ovat näytepulloja.

Kommentit

Suositut tekstit