Grace Koshu Kayagatake - japanilainen valkoviini

Viini on ehkä viimeisimpiä asioita, jotka tulevat mieleen, kun ajattelee Japanin ruokakulttuuria. Silti Japanissa on pitkät perinteet viinintuotantoon ja löytyy sieltä myös oma (risteytetty) rypälelajikkeensa Koshu.


Grace Koshu Kayagatake -valkoviini

Grace Koshu Kayagatake on laadukas viini ihan koko Japanin mittapuulla ja onkin hienoa päästä maistamaan sitä myös täällä pohjolan perukoilla.

Grace Wineryn tuotos on tehty Koshu-nimisestä rypäleestä, jonka alkuperä on Euroopassa varhaisella keskiajalla. Se on matkansa varrella risteytynyt jonkin aasialaisen viinilajikkeen kanssa. Nykyään Koshua pidetään Japanin omana alkuperäisrypäleenä, mikä nyt tietysti onkin oikein, koska sillä on Japanissa jo tuhannen vuoden historia. Varsinaista meidän tuntemaa eurooppalaistyylistä viiniäkin Koshusta on tehty jo yli sadan vuoden ajan, alunperin Euroopasta omaksutuilla opeilla.

Viinin todella hento väri kielii jo paljon. Viini on vaimea myös tuoksultaan, mutta keskittyen nenään saa häivähdyksen trooppisia hedelmiä, etenkin ananasta.

Maku mukailee samoja linjoja. Viini on kuiva, helposti lähestyttävän kevyt, mutta valitettavan vaatimaton. Maku on hento kuin hienoimmissa susheissa, mutta viiniltä odottaisi kyllä enemmän. Hennot hedelmät persikkoineen ja kohtuullisen pirteä sitruksisuus maistuvat sellaisenaan, mutta vähänkin voimakkaamman ruuan kanssa maku jää peittoon.

Hentoutta korostaa myös maltillinen alkoholipitoisuus (11,5%), mikä on seurausta rypäleen luontaisesti matalasta sokeripitoisuudesta.

Viini on harvinaisuudessaan mielenkiintoinen kokeilu, mutta hinta-laatusuhteeltaan aivan luokaton. Samaan hintaan löytää huomattavasti mielenkiintoisempia viinejä, mutta viini-intoilija ei aina katso hintaa. Ainakin pääsee sanomaan maistaneensa japanilaista viiniä!

Grace Koshu on varmasti loistava pari sushille, koska sushin ja koshun makumaailmat seurailevat samoja hennon elegantteja linjoja.

Grace Koshu Kayagatake 2016 (28,79€), Japani


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit