Baccarossa - viiden tähden viini Laziosta

Laziosta tulee ensimmäisenä mieleen Roomaan sijoittuva jalkapallojoukkue, kun taas Lazion viinialue on jäänyt täysin paitsioon. Siksi tuntuikin siltä kuin pallo olisi vedetty pilkulta yläkulmaan ohi vartioimani maalin, kun Baccarossa onnistui yllättämään tämän paatuneen viinisiepon.

Baccarossa 2011 (23,31€)

Baccarossa on huippuviini

Pitelin Italian Laziosta kotoisin olevaa Baccarossa-pulloa kädessäni ja mietin, mistä tämä viini on tehty. Piti ihan kaivaa muistin syövereitä ja lopulta muistiinpanojakin, mutta en löytänyt merkintää Laziosta. Ja olen sentään maistanut 1500 Alkon viiniä! Mitään vertailukohtaa vanhaan ei siis minulla ollut, mikä teki tästä entistä jännittävämpää.

Sen verran tiesin, että Laziossa tehdään halpoja Trebbiano- ja Malvasia-pohjaisia valkoviinejä (esim. Frascati ja Est! Est! Est!), mutta alueen punaviinit olivat minulle tuiki tuntemattomia. Jospa Laziossakin olisi herätty ja alettu tuottaa viinejä kunnianhimoisemmalla otteella?

Baccarossa on tehty Nero Buono -rypäleestä, joka luonnollisesti on Lazion alkuperäislajikkeita Corin kaupungin läheltä. Maantieteellisesti ollaan hyvin lähellä Roomaa. Nero Buono tuottaa hyvin tummaa viiniä ja Baccarossa lienee tunnetuin tuote tästä rypäleestä. Sataprosenttisena lajikeviininä ja Poggio Le Volpin lippulaivaviininä se oli sinänsä kiinnostava ja päätyi siksi ostoskoriin. Baccarossa on pullotettu Monte Porzio Catonessa, ihan Rooman ja Frascatin kupeessa. Rypäleet ovat useammalta tarhalta.

Baccarossa on todella tumma viini. Ja niin on tuoksukin: tumma, runsas, juureva ja makean mausteinen. Italoa, selvästi.

Tanniinisuus on reippaan ryhdikästä ja se yllättää heti alkuun positiivisesti. Tumma selväpiirteinen hedelmäisyys on marjaista ja ehkä vähän kirsikkaista. Aromeista löytyy monipuolinen kattaus kaakaota, kahvia, lakritsia, luumua, suklaata ja viikunoita.

Suutuntuma on täyteläinen, aromikas, hivenen kuivattava ja ennen kaikkea silkkinen alusta loppuun. Tasaisen tyylikkäästi sointuvat aromit kantavat pitkään suussa ja lopuksi pehmeä tammisuus leviää kaikkialle poskiin. Ja samalla jostain kumpuaa häivähdys viehkeää rustiikkista maanläheisyyttä.

Kokonaisuus on kypsyneen oloinen viini, jossa yhdistyy hienosti kaksi eri viinityyliä: makeahko hillomaisuus ja roteva tanniinisuus.

Baccarossa on selvästi italialainen viini, jossa runsaus ja ryhdikkyys ovat viekoittelevan onnistuneesti tasapainossa. Nauti villisian, grillatun lampaan, runsasmakuisen talvisen lihapadan tai juustojen seurassa.

5 tähteä, koska Lazio yllätti ja viini on upean viettelevä kokemus.


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit