Tommasi Crearo on Viini-lehden vuoden punaviini 2017 ja 2019

Viini Wine Awards on Viini-lehden vuotuinen palkintojen jako eri viinityyppien parhaille viineille. Punaviini ja valkoviini ovat näytelleet pääosaa ja ne valittiin jo neljännentoista kerran. Otimme mielenkiinnosta testiin Tommasi Crearon, vuoden 2017 punaviinin. Huom! Tämä viini on myös Viinilehden Vuoden punaviini 2019!


Tommasi Crearo - moniulotteinen viini Venetosta

Täytyy heti tunnustaa, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun tätä viiniä maistamme. Tommasilta löytyy valikoimasta yli 20 viiniä ja kaikkia ei olla älytty maistaa. Toki Tommasin suurviini Amarone on meille entuudestaan tuttu. Viinikartta antaa Tommasin Amaronelle hulppeat 96 pistettä, joten osaamista viinitalosta löytyy ja on sitä kautta luonnollista, että myös halvemman kategorian Crearo saa nyt tunnustusta.

Tällä kertaa Viini-lehden valinta siis yllätti meidät. Toisaalta palkitsemisen ajoitus osui sopivaan hetkeen. Olimme juuri tutustuneet urakalla Piemonten viineihin ja saimme kuulla Piemontessa viinejä tekevältä Riikka Sukulalta, miten Suomi on pohjoismainen poikkeus makutottumuksissa. Meillä kaupaksi käy jäännössokeria sisältävät pehmeät ja helpot Veneton viinit, mutta laadukkaat Piemonten viinit jäävät Veneton varjoon. Makean himoa on selitetty jopa slaavilaisella kulttuuritaustalla, jossa viinin makeus kertoo laadusta.

No, nyt kävi niin, että suomalaista viinikulttuuria edistavä ja juhliva Viini-lehti valitsi voittajaksi suuren viinitalon Tommasin viinin, joka on tyyppiesimerkki Veneton viineistä, joihin Sukula viittaa.

Arvostamme Piemonten viinejä korkealle, mutta kyllähän Venetossakin tehdään paljon laadukkaita viinejä. Amarone on hieno esimerkki alueen parhaasta laadusta. Amaronen tyyliä on jopa kopioitu muualla maailmassa, otetaan esimerkiksi Argentiinan amarone. Ja onhan tämä Crearokin miellyttävyyden lisäksi laadukkaan oloinen viini.

Tommasi Crearossa sokeri on hallussa. Jäännössokeria on sen verran, 4 g/l, että Alko sen erikseen mainitsee. Tämä ei ole kuitenkaan niin paljon, että voitaisiin puhua makeasta viinistä. Sen sijaan pieni makeus antaa viiniin sitä haluttua pyöreyttä ja helppoutta, mutta viini ei suoranaisesti maistu makealta.

Viinin tuoksu on muhkea, tumma ja kypsän hedelmäinen. Siinä on myös piristävän kirpeitä piirteitä sekä aito italosoundi sisältäen rustiikkisia, nahkaisia, tallimaisia ja hivenen maanläheisiä tuoksuja. Italosoundi tekee viinistä heti keskimääräistä kiinnostavamman, sillä monesti näistä aromeista saa nauttia vaan kalleimmissa italialaisissa viineissä.

Maku on mehevä, mutta yllättää hapokkuudellaan. Huh, huh, Crearossa on mieletön hapokkuus, mikä tekee kokonaisuudesta raikkaan oloisen ja tuo viiniin ruokaviiniominaisuuksia.

Maun hedelmäisyys on kirsikkahilloista, vadelmaista ja tumman hedelmäistä runsaalla ja tiiviillä otteella. Hillomaisuus ei ole kuitenkaan hallitsevaa, sillä hapokkuus antaa viinille rakennetta. Suutuntuma on selkeä ja tasapainonen. Tanniineja on sen verran, että viinin rakenne tuntuu sopivan ryhdikkäältä. Loppumausta paljastuu miellyttävää tammisuutta.

4/5 tähteä. Tommasi Crearossa on mehevän hedelmäinen ja tasapainoinen tyyli, jossa yhdistyy hienolla tavalla raikas hapokkuus ja aito rustiikkinen italosoundi. Crearo on kaikin puolin pätevä viini, joka toimii hyvin esimerkiksi vahvaliemisten talvisten pataruokien kumppanina.


Viini-lehti - vuoden viinit 2017Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit