Saint Clairin Pinot Gris Rosé ja Vicar's Choice Pinot Noir

Uusiseelantilainen Saint Clair Family Estate -viinitalo on tuottanut tasalaatuisia viinejä Marlboroughin viinialueella vuodesta 1994. Myös Alkossa on ollut saatavilla joitakin talon viinejä. Nyt otimme testiin kaksi valikoiman uutuutta syyskuulta, Pinot Gris Rosén ja Vicar's Choice Pinot Noirin.


Saint Clair -viinisarjan uudet tulokkaat

Oma ehdoton suosikkimme Saint Clairilta on Vicar's Choice -sarjan blogissammekin arvioitu Sauvignon Blanc -kuohuviini. Olimme innoissamme, kun maahantuoja tarjosi meille mahdollisuuden maistaa kahta uutta tulokasta.

Saint Clair Pinot Gris Rosé tuli valikoimaan syyskuussa ja julkaisuajankohta roseeviinille tuntui aluksi väärältä, koska roseeviiniähän nautitaan vain kesäisin? Ei aivan, sillä tavat muuttuvat ja roseeviiniä juodaan yhä enemmän ympäri vuoden. Alkossa on toki kausiroseita, jotka ovat myynnissä vain kesäaikana, mutta onneksi monia hyviä roseita on saatavilla muulloinkin. Sitä paitsi tässä 15 euron hintaisessa roseessa on aineksia monenlaisille ruoille, myös pimeämmän vuodenajan herkuille.

Toinen uutuusviini on pinot noir, joka onkin selvä syysviini, sillä sienet, juurekset ja riistalinnut ovat pinot noirin ystäviä. Pinot noir on myös erinomainen jouluviini, sillä joulukinkkukin pitää keskitäyteläisestä ja hedelmäisestä pinotista.

Saint Clair Pinot Gris Rosé

Saint Clairin rosee muistuttaa sävyltään tuoretta kuparia.

Roseen tuoksussa on ruusua ja kukkaisuutta.

Maku on aika runsas ja voimakaskin, mutta samalla puhdaspiirteinen. Hapokkuus on hyvällä tasolla. Aromaailmasta löytyy kypsän hedelmäisiä piirteitä, mansikkaa, vadelmaa ja sitruksisuutta.

Maun lopettaa mausteisuus sekä kivasti kuiva, mineraalinen ja hyvällä tavalla kitkerä fiilis viitaten ruokaviinin ominaisuuksiin.

Maku viipyilee suussa melko pitkään ja jotenkin tulee Provencen roseet mieleen. Pinot Gris -Pinot Noir -rypälecombo tuntuu onnistuneelta.

Saint Clair Vicar's Choice Pinot Noir

Viinin värisävy on kaunis: rubiinin punaista ja ruskeaan taittavat reunat.

Tuoksusta löytyy syksyisen metsäisiä vivahteita, kirpeää karpaloa ja marjahilloa.

Pinot noirin maku on aika runsas ja pinoteille tyypillinen. Siitä löytyy mehukasta hapokkuutta ja hillomaisuutta. Tiukkuuttakin löytyy sopivasti ja osin karpaloinen tyyli antaa viinille selkärankaa ja tekee siitä mm. hyvän ruokaviinin.

Suutuntuma on keskitäyteläinen, mutta muuten rakennevarma tapaus, sillä hapokkuuttakin löytyy. Viini kuivattaa sopivasti poskissa.

Selkeä pinot noir, jossa pääosassa ei ole lössö mansikka, vaan tummempi kirsikka sekä etenkin tiukka karpalo. Viinissä yhdistyy hienosti hapokkuus, mausteisuus, karpaloinen marjaisuus sekä kevyesti rustiikkinen maanläheinen luonne.

Saint Clairilta on tullut taas varmat tapaukset. Viinit ovat laadukkaita ja selkeämakuisia. Nauti rosee pikkujoulun buffapöydässä. Pinotin kanssa sen sijaan maistuvat riistalinnut, joiden ohessa voi tarjota kotimaisia juureksia, puolukoita, karpaloita tai sieniä. Myös joulukinkku ja paistettu/grillattu lohi ovat toimivia pareja.

Kuvat: Alko

Kommentit

Suositut tekstit