Hirvi - Châteauneuf-du-Pape alle 20 eurolla

Châteauneuf-du-Pape on yksi Ranskan tunnetuimmista viineistä. Varsinkin alueen punaviinit ovat maailmankuuluja. Viini tulee samannimisestä kylästä, joka sijaitsee Etelä-Rhônen viinialueella Avignonin kaupugnin lähettyvillä aivan Välimeren tuntumassa. Nimi viittaa 'paavin linnaan' ja suomalainen nimi viinille onkin 'pappi'. Papit ovat aina arvokkaita viinejä, mutta nyt Alkoon ilmestyi poikkeus: alle 20 euron pappia ei Alkossa tietääksemme ole aiemmin ollut.


Hirvi Châteauneuf-du-Pape


Alkossa on ollut aiemminkin Hirvi-nimisiä viinejä ja tälläkin hetkellä kaksi. Hirviin ja muihin riistaan viittavat etiketit tulevat hyllyille näin syksyn tullen. Luonnollisesti tuotetta halutaan markkinoida riistaviininä niin, ettei hirvimiehen tarvitse vaivata itseään viiniä peijaisiin valitessaan. Valitettavasti nämä valmiiksi määritellyt viinit yleensä edustavat helppoa ja keskivertoa viiniä. Onko sama kysessä laatualueen Hirvi Châteauneuf-du-Papen tapauksessa?

Hirvi-viini on aidossa ja tyylikkäässä Châteauneuf-du-Pape-pullossa, jossa paavilliset kohokirjaimet ja -kuviot tekevät pullosta käsin kosketeltavan hienon. Monet maistamamme papit ovat olleet vieläkin astetta raskaammissa pulloissa, mikä luo kyllä arvokkuuden tunnetta. Papit ovat aina aromikkaita punaviinejä ja ovat useimmiten täyteläisiä ja tanniinisia. Sekoiterypäleinä ovat tyypillisesti Grenache, Syrah ja Mourvèdre. Papit ovat esimerkiksi lihaisia, aromikkaita, yrttisiä, mausteisia ja mahdollinen hillomaisuus on eleganttia. Tähän moniulotteisuuteen päästään tuomalla edellä mainituista rypäleistä parhaat piirteet esille. Viinien tyylit vaihtelevat jonkin verran ja keskitäyteläisiä ja keskitanniinisiakin löytyy Alkon 16 papin valikoimasta. Tähän kategoriaan menee myös Hirvi.

On aika pian selvää, ettei Hirvi pääse kovin lähelle sitä tyyliä, mistä Châteauneuf-du-Pape on kuuluisa. Hirvi ei ole kelvoton tai huono, mutta se on ehdottomasti vaatimattomampi tapaus. Kun muistelee niitä upeita hetkiä parhaimpien pappien parissa, Hirvi tuntuu aluksi aika kuivakalta ja hieman pistävältäkin. Siitä puuttu se hieno eleganssi, jota vaadittaisiin, jotta viiniä vain pyörittelisi lasissa ja maiskutellen meditoisi.

Hirvi on marjainen viini, jossa on mehukasta hapokkuutta, mustaherukkaista väkevyyttä ja puolukkaista happamuutta. Hirvi vaatii ruokaa. Meillä Viinitarhurin juusto pehmentikin sitä sopivasti. Testasimme Hirven myös lammaspadan kanssa, mikä sai viinin elämään - ja yhtä hyvin viinin voi kuvitella riistalle.


3.5 tähteä. Ihan pätevä ruokaviini mm. riistalle, mutta ei ole sellainen nautiskeluviini millaisina Châteauneuf-du-Papet on opittu tuntemaan.Kuvat: Viinikartta

Kommentit

  1. Kyllähän noita alle 20 euron Pappeja on Alkossa ollut aiemmin. Esim. handelin vakkari-Pape Juliette Avril oli vielä muutama vuosi sitten alle kaksi kymppiä ja "hinnakkaampi" Vieux Lazaret n. 22e. Näiden viinien hinnat ovat lähteneet vasta hiljattain täysin naurettavaan nousuun ja tällä hetkellä tarjoavat keskimäärin melko huonoa hinta-laatusuhdetta kun vertaa muihin Etelä-Rhônen vähemmän nimekkäisiin mutta silti tunnettuihin appellaatioihin. Esimerkiksi Vacqueyras parhaimmillaan kykenee haastamaan CdP:n, mutta hinta voi olla jopa alle puolet vastaavantasoisesta Papista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, tsekkasin nykyisen valikoiman ja tutkin poistuneita muutaman vuoden ajalta. Niistä en löytänyt. Mutta tuota en ottanut huomioon, että nyt myynnissä olevissa hinta on voinut alle 20 euroa ja nousta jossain vaiheessa sen yli. Tuo Juliette Avril näyttää olevan nyt 23 euroa. Ja kiitti tuosta Vacqueyras-vinkistä. Viime vuonna näyttääkin olleen myynnissä syksyn ajan vastaava Vacqueyras-riistaviini: etiketissä komeili joku "saksanhirvi".

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit